Рейдерский Гриб росте в Одесі

768

Знову стає небезпечною та вкрай напруженою ситуація навколо одеської кондитерської фабрики ЗАТ «Одесакондитер» та її офіційного дистриб’ютора ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький». Мова йде про поновлення рейдерських атак з боку проросійсько налаштованого очільника ГК «ТЕКТ» Вадима Гриба, з якими вказані підприємства вимушені боротися вже понад п’ять років. Вказана ситуація ускладнена і тим, що ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» є головними і єдиними постачальниками товарів першої необхідності - харчових продуктів – галет для потреб бійців зони АТО і нереагування на проблеми цих підприємств може бути фатальним не тільки для ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», але й залишить бійців зони АТО без таких необхідних продуктів, а також негативно відобразиться на економіці країни в цілому.

Ані безліч судових рішень, що вказують на правильність і законність позиції ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», ані відкриті кримінальні провадження щодо членів рейдерського угрупування, нажаль, не стали запорукою їх безперебійної та спокійної господарської діяльності. В 2013 році ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» розширили свою співпрацю з Міністерством оборони України, забезпечуючи армію харчовими продуктами першої необхідності. Однак, посилення активності проросійського Вадима Гриба може поставити крапку на такій співпраці, у зв’язку з чим сотні бійців АТО увійдуть в зимову службу з порожніми продовольчими пайками.

На сьогодні вказані Товариства залишилися сам на сам зі своєю проблемою і невпинно борються з навислою загрозою. І їм є чого остерігатися. Розпочала рейдерські дії у відношенні ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» колишній член спостережних рад товариств – Гросу Валентина Григорівна, яка допомогла майже 90-відсотковим пакетам акцій товариств опинитися у власності своїх родичів для того, щоб згодом передати їх певній компанії-нерезиденту з місцезнаходженням на Британських Віргінських Островах – компанії «Джастера Лімітед». Ця компанія, як вбачаться з великої кількості підтверджень, має безпосередній зв'язок з Вадимом Грибом, постаттю одіозною та відомою у нашій країні. Він, звісно, діє не сам, а через представників, юристів та адвокатів. Вже побували в його команді Всеволод Єфремов, Микола Мельник, Маргарита Безгуба, Олександр Кравчук, Валерія Гуріна, Руслан Берещенко, Юрій Шуліка.

Діяльність Вадима Гриба безперечно спрямована на дестабілізацію української економіки. Як свідчать дані, розміщені на тому ж сайті, за свою історію Група компаній «ТЕКТ» реалізувала понад 120 успішних угод з купівлі/продаж компаній. Зокрема, як найбільші свої досягнення керівицтво ГК «ТЕКТ» визначило «Росинку», «Промтехмонтаж-2», «Бізнес-центр «Южний», «Торговий центр «Будинок одягу», Базу «Культтровари» (http://www.tekt.com.ua/?mid=143). І це нібито офіційні інвестиційні проекти. А скільки за ними ховається втрачених робочих місць та знищених підприємств. Схеми завжди схожі і лише іноді ховаються за обгортками псевдозаконності.

Відомим він став завдяки своїй «професійній діяльності» і на даний час вважається рейдером номер один та має при цьому значний вплив і зв’язки в політиці (http://politrada.com/dossier/persone/id/1156, http://ord-ua.com/2010/06/07/chto-delaet-poganka-v-sbu/). Так, загальновідомо, що В.В. Гриб був радником з економічних питань В.І. Хорошковського в період перебування його на посаді голови Служби Безпеки України (http://conflict.net.ua/news/?s=3&id=3486). Також загальновідомо є той факт, що у 2005 році Вадим Гриб займав високе становище в уряді Автономної Республіки Крим, очолюваному Матвієнко Анатолієм Сергійовичем, який до недавнього був депутатом Верховної Ради України. На даний час Вадим Гриб продовжує займати проросійську позицію. Будучи вихідцем з Росії, та займаючи там високі посади, він у 1994 році невідомим чином отримав громадянство України, не полишивши при цьому зв’язків з Росією.

Завдяки таким привілеям щодо займаних посад і знайомих з ним осіб, Вадим Гриб починаючи з 2009 року впливав на хід досудового розслідування кримінальних справ, порушених у відношенні Гросу В.Г., членів її родини та інших осіб, пов’язаних з ними, за фактами шахрайства в особливо великих розмірах, підробки і використання підроблених документів та зловживання владними повноваженнями. На даний час такі його дії мали б припинитися, зважаючи на зміни політичного курсу, однак атаки на ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» стали більш зухвалими і на сьогодні в них приймають участь співробітники правоохоронних органів. Мова не йде про рядових співробітників міліції, які через брак часу намагаються якомога швидше «розібратися» з кримінальними справами, яких у них сотні. Мова йде про зовсім інший рівень – слідчі органи прокуратури Одеської області.

Так, в грудні 2014 року ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» та їх посадові особи і акціонери стали свідками того, як просто можна перетворитися з управленої сторони в тих, на кого падає підозра. Зокрема, другим слідчим відділом прокуратури Одеської області було відкрито нове кримінальне провадження, яке було додано до вже існуючого, порушеного у відношенні Гросу В.Г. та ін.., і виявилось, що ті, хто потерпіли від дій Гросу та Гриба можуть виявитися безсилими не тільки щодо покарання винних, а й самі будуть доводити свою невинуватість. Виявилось, що для цього необхідно зовсім небагато, а саме здвинути період вчинення злочину та вважати встановленими факти, що не піддаються жодним поясненням, ані логічним, ані Починалося рейдерське захоплення ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» у червні 2009 року, коли колишній член їх спостережних рад Гросу В.Г. перестала виходити на роботу і уклала ряд договорів по безоплатному відчуженню акцій вказаних товариств своїм родичам за відсутності у неї для цього правових підстав, після чого незаконно змінила керівні органи товариств, реєстратора акцій, попередньо зробивши так, щоб реєстри акцій вказаних товариств зникли та отримала дублікати установчих документів та документів, що посвідчують право власності на будівлі кондитерської фабрики. Однак, слідчий з особливо важливих справ другого відділу слідчого управління прокуратури Одеської області Бойко Олексій Григорович вирішив інакше. Він вирішив, що угоди з акціями були законними, що підробки документів не було і взагалі незрозуміло які зловживання мали місце в діях Гросу В.Г.

Натомість слідчий Бойко О.Г. вирішив, що необхідно перейти в своєму розслідуванні в кінець 2009 року – початок 2010 року і шукати винних там, оскільки в його розумінні не викликає сумніву, що контрольними пакетами акцій номінальною вартістю понад 10 мільйонів гривень можуть володіти гувернантки, хатні робітниці, вантажними, непрацюючі без будь-яких джерел доходу, більш сумнівним для нього виглядає володіння акціями інвестиційною фірмою, яка ще 2008 року отримала дозвіл на придбання акцій цих товариств в Антимонопольному комітеті України та була добросовісним їх набувачем, придбавши їх та сплативши за них необхідні грошові кошти. Таке перекручене мислення наводить на думки, що воно було кимось «навіяне» та про стимульоване для подальшого його відображення у кримінальній справі.

Натомість на даний час Гросу зі своїми родичами нібито залишається псевдо власниками контрольних пакетів акцій ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький», також нібито акціями володіє компанія «Джастера Лімітед», яка максимально ускладнює розгляд судових справ у відношенні цих товариств та є законний власник акцій – компанія «Антекс Інвестментс», яка мала стати власником акцій ще на початку 2009 року, для чого вчинила весь необхідний комплекс дій та заходів.

Хочемо підкреслити, що ЗАТ «Одесакондитер» і ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» - це не маленькі товариства-одноденки, а великі підприємства з віковою історією, яка бере свій початок ще у 1820 році. Вказані товариства забезпечують роботою велику кількість одеситів, і не тільки тих осіб, які працюють безпосередньо на підприємствах, а й тих, що продають їх продукцію, зайнятих в сфері обслуговування. Все це дозволяє наповнювати бюджет міста, а відтак, і бюджет держави для її економічного розвитку і збагачення. Крім того, ЗАТ «Одесакондитер» разом з офіційним дистриб’ютором ЗАТ «Торговий дім «Люксембурзький» займаються забезпеченням армії товарами першої необхідності – галетами. ЗАТ «Одесакондитер» - єдине підприємство на всій території України, яке виробляє галети і при цьому в тих об’ємах, які дозволяють забезпечити потреби армії у цей важкий період, коли країна потерпає від зовнішньої агресії та намагається встановити

Вважаємо, що у вказану ситуацію має втрутитися спільнота та влада. Правоохоронні органи повинні в кінці кінців перестати заробляти на біді підприємств, які стикнулися в своїй діяльності з таким суспільно та економічно небезпечним явищем як рейдерство. Без згуртованості і узгодженості дій владних структур та правоохоронних органів у вирішенні питань протидії рейдерству сотні людей можуть втратити роботу, законні акціонери – втратити власність, сотні бійців зони АТО залишитись без продуктів харчування першої необхідності, споживачі – без кондитерських виробів, які багато десятиліть виробляються одеською кондитерською фабрикою.

http://zahvat.net/2/59/869/14017/