Финансовый Майдан продолжает акцию протеста под НБУ

793

Активісти наголошують що запропонований меморандуму не вирішує питання валютних позичальників, гривня настільки девальвувала за останній час, продовжувати виконувати зобов’язання по кредитах стало зовсім неймовірно. З кожним днем до руху Фінансовий Майдан приєднується ще й більше неплатоспроможних валютних позичальників, вкладників, всіх постраждалих від девальвації гривні!

Перші акції протесту розпочались навесні минулого року та продовжуються досі, за цей період часу був прийнятий «Закон про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» від 3.06.2014 (http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1304-18). Але, не дивлячись на дію закону про мораторій, банки відбирають у позичальників власні домівки, не зважаючи на випадки, що це єдине жило

26 листопада 2014 Кабінетом Міністрів України була прийнята «постанова 662 Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів», тобто відтепер банки мають право вилучати заставне майно на підставі нотаріального підпису (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/662-2014-п).

Рухом Фінансовий Майдан було донесено і обґрунтоване до Верховній Раді України всю трагічність яка випливає у зв'язку з прийнятою постановою, в результаті чого був прийнятий «Закон про посилення мораторію на стягнення заставного майна від 28 грудня 2014 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53112). Цей Закон не увійшов в силу, президент України Петро Порошенко наклав вето на Закон 1610, обґрунтувавши свої дії наступним: «зазначений Закон не вирішує проблеми громадян (позичальників або майнових поручителів) за споживчими кредитами». При цьому президент Петро Порошенко надав розпорядження до голови Національного Банку України, Валерії Гонтарєвой запропонувати механізм комплексного вирішення проблеми валютних позичальників. На пленарному засіданні Верховної Ради України 11.02.2015 (http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/5792.html) Велерія Гонтарєва запропонувала наступну схему (меморандум, підписаний 12 комерційними банками):
Хто з позичальників підпадає під дії меморандуму:
1. залишок за основною частиною яких на 1 січня 2015 року не перевищував 2,5 мільйони гривень та переведення їх у гривню за курсом на день реструктуризації;
2. повинна бути відсутня непогашена заборгованість станом на кінець… на початок 2014 року;
3. кредит позичальником отримано на придбання єдиного житла;
Порядок проведення механізму вирішення проблеми на думку голови національного Банку:
1. «пропонується» прощення різниці між курсом на день реструктуризації та договірним курсом;
2. «пропонується» 50 відсотків прощення за соціальним житлом (соціальне житло – це єдине житло, яке не перевищує 60 квадратних метрів для квартир та 120 квадратних метрів для житлових будинків);
3. За іншими кредитами банки «зобов'язані» здійснити прощення на різницю не менше, ніж 25 відсотків заборгованості.
4. фіксація на три роки процентної ставки за кредитом у гривні на рівні, що не вищий, ніж зазначено договором;
5. списання банком неустойки;
6. обмеження відповідальності позичальника тільки предметом іпотеки.

Цей меморандум був розроблений представниками Комерційних Банків, які мають не погашені зобов’язання позичальниками, при Голові Національного Банку України, та підписаний Громадською Радою при НБУ (яка представляє інтереси позичальників)

Виходячи з останніх подій, Фінансовий Майдан, та низька громадських організацій, неодноразове звертались до НБУ, висловлюючи недовіру Громадській Раді при НБУ, та неодноразове наголошували, що ці умови меморандуму, не вирішують проблеми, різницею на сьогоднішній день між 5,05 та 32 грн, виходить доволі велика сума, яку треба ще й заробити. Сьогодні, крім того що ми маємо повний крах національної валюти, також, кожен день ми стикаємось з агресією Російської Федерації на нашій Землі, повний крах економіки, промисловість в повному занепаді, тисячі валютних позичальників залишились без роботи, тисячі захищають Україну від Російського окупанта. Окрім цього всього рух Фінансовий Майдан кожного тижня захищає інтереси простих людей, які напризволяще Велєрією Гонатрєвою та керівництвом країни залишись в скрутному становище, окрім всіх проблем, що ми маємо сьогодні в нашій державі, Фінансовий Майдан разом з тисячами небайдужими до України та її процвітання людей ще й несуть ярмо валютного кредиту.