Корупційний бізнес Першого заступника міністра інфраструктури України Шульмейстера Володимира. Частина 4 (Прохоренко)

871

shulmmm4Работнєв Володимир Геннадійович:
Призначений радником Міністра інфраструктури України Андрія Пивоварського.
Головне слідче управління Служби безпеки України розслідувало кримінальну справу з обвинувачення колишнього заступника міністра транспорту та зв’язку України, директора Державного департаменту морського та річкового транспорту Роботнєва, який за співучасті інших осіб всупереч інтересам, вимогам Закону України «Про державну таємницю» розголосив відомості, які становлять державну таємницю.
Тобто вчинив злочин, передбачений частиною першою статті 328 Кримінального кодексу України.
Суд засудив Работнєва на 5 років тюремного ув’язнення (пізніше звільнили за амністією).
Работнєв, як професійний корупціонер, розробив для Шульмейстера схему з роздержавлення Державного підприємства водних шляхів «Укрводшлях» (включене до списку стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації):
для виключення зі списку стратегічних підприємств запропонував передати шлюзи, які знаходяться на балансі ДП, гідроенергогенеруючим компаніям;
флот компанії, який налічує близько 200 одиниць спецтехніки (буксири, земснаряди та інші спецсудна) продати за безцінь своїм приватним компаніям;
продати ділянки центрального офісу ДП «Укрводшлях» (м. Київ, 4,5 га поруч з Київським річковим портом) та відокремлених дільниць та підрозділів в містах Дніпропетровськ, Кременчук, Канів, Запоріжжя, Каховка, Херсон, Нікополь, Черкаси.
Таким чином Шульмейстеру вдасться прибрати державного конкурента з ринків:
річкових перевезень;
видобутку та реалізації річкового піску.

Наступний крок Шульмейстеру запропонував Голова наглядової ради приватного підприємства Головко Сергій Анатолійович.
Головко Сергій Анатолійович:
Співвласник АСК «Укрічфлот» (в минулому державна компанія, яка була захоплена та привласнена рейдерами при підтримці Компартії України). Партнером Головка є сумнозвісний Костянтин Григоришин.
Разом з компанією Головко та Григоришин привласнили:
близько 400 одиниць флоту (більше половини розпродали);
Київський річковий порт;
Дніпропетровський річковий порт;
Запорізький річковий порт;
Миколаївський річковий порт;
Херсонський річковий порт;
Нікопольський річковий порт.
Головко домовився з Шульмейстером про спільне управління ДП “Укрводшлях” до моменту його роздержавлення. Головко запропонував поставити начальником ДП свого колишнього підлеглого — Прохоренка Сергія Геннадійовича.
Прохоренко подав 20 травня 2015 року документи на оголошений Міністерством інфраструктури конкурс на заміщення вакантної посади начальника ДП ”Укрводшлях”.
24 травня 2015 року на зустрічі з Шульмейстером та Пивоварським Головко передав їм 1,5 млн гривень за майбутнє призначення Прохоренка начальником ДП ”Укрводшлях”.
На наступний день, 25 травня 2015 року відбувся розгляд заяв претендентів. З 20 кандидатів до наступного етапу конкурсу пройшло 6 претендентів. Члени комісії не проголосували за кандидата Прохоренка, так як він не відповідав формальним вимогам до претендентів.
Всупереч професійним діям Шульмейстер 26 травня попросив Міністра інфраструктури підписати наказ про призначення Прохоренка виконуючим обов’язки начальника ДП “Укрводшлях” і поїхав особисто представляти його трудовому колективу. Хоча представляти мав або заступник Міністра, який по розподілу обов’язків відповідає за морську та річкову галузь або Директор департаменту морського та річкового транспорту.
22 червня 2015 року відбувся 2 етап конкурсного відбору на посаду керівника ДП “Укрводшлях”. Серед 6 претендентів комісія більшістю голосів підтримала одного з кандидатів. Шульмейстера не влаштовувала зміна його ставленика Прохоренка, тому він під погрозою звільнення примусив кількох членів Комісії відкликати свої голоси та зірвав конкурс.
24 червня 2015 року Шульмейстер звернувся до Міністра інфраструктури Андрія Пивоварського з пропозицією повторного оголошення конкурсного відбору, що дає йому можливість 2-3 місяці керувати підприємством на свій розсуд.
Таким чином Головко переслідує наступні цілі:
привласнити флот ДП «Укрводшлях»;
захопити ділянки центрального офісу, відокремлених дільниць та підрозділів ДП «Укрводшлях».
Для розширення можливостей приватного бізнесу на річці Головко замовив у приватної компанії проект закону «Про внутрішній водний транспорт».
Бізнес-складовою діяльності ДП «Укрводшлях» є видобуток та реалізація річкового піску. Для контролю над цим процесом у Шульмейстера в розпорядженні заступник начальника ДП «Укрводшлях» Братков Тарас Миколайович.
Братков Тарас Миколайович:
Призначений на посаду заступника начальника в червні 2014 року колишнім заступником Міністра інфраструктури Петром Пінкасом за пропозицією свого бізнес-партнера Володимира Стецюка (Тарас Братков був підлеглим Стецюка у незаконному видобутку річкового піску).
Призначення Браткова Т.М. заступником було і залишається небезпечним для Україи (Тарас не має профільної освіти та не мав жодного дня досвіду роботи на підприємствах мінінфраструктури, як і нинішній в.о. начальника Прохоренко).
Попри брак досвіду роботи на підприємстві стратегічного значення, Братков Т.М. вже в липні 2014р. став виконуючим обов`язки начальника ДП «Укрводшлях» на час відпустки колишнього начальника Верещаки М. А. Під час виконання обов`язків, Братков неодноразово виводив земснаряд ДН-27 на роботи по видобутку піску, навіть попри те, що Ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м.Києва від 14.08.2014р. було накладено арешт та заборонено використання з метою запобігання продовження злочинної діяльності земснаряду ДН-27, який належить ДП «Укрводшлях».
При новому в.о. начальника Братков перенаправив фінансові потоки з продажу піску до кишень Шульмейстера та Прохоренка.

Щоб підготувати місце та схеми для нового начальника ДП «Укрводшлях» Шульмейстер скористався послугами колишнього в.о. начальника Агафонікова Ігора Валерійовича.
Агафоніков Ігор Валерійович:
Головний інженер ДП «Укрводшлях» Агафоніков зайняв посаду в.о. начальника в листопаді 2014 року після звільнення колишнього начальника Верещаки М.А. на підставі Міністерської перевірки.
До призначення Прохоренка Агафоніков виконував всі вказівки Шульмейстера та, майже кожен день, особисто звітував йому в Міністерстві.
У підсумку — Шульмейстер переслідує ціль:
знищення ДП «Укрводшлях»;
створення спільної з Головко приватної структури, яка переоформить на себе флот та майно ДП «Укрводшлях».

По материалам: ord-ua.com