Україна все менше продає

729

Девальвація гривні та припинення постачання російського газу до України підтягнули зовнішній баланс торгівлі товарами. На додачу анексія Криму та військові дії в Донецькій і Луганській областях змусили українців сумніватися в завтрашньому дні.

Як відзвітувала Державна служба статистики, у січні-травні 2014 року експорт товарів перевищив імпорт на $524 млн.

Для прикладу: за п’ять місяців 2013-го імпорт товарів перевищив експорт на $3,7 млрд. Тобто країна більше споживала імпортних енергоносіїв і побутових товарів.

Статистика за п’ять місяців 2014 року не означає, що країна почала більше продавати на зовнішніх ринках і споживати вітчизняних товарів. Навпаки, за даними Держстату, з січня по червень експорт товарів скоротився на 5,1%.

Лідером серед основних експортних товарів з України залишається метал та вироби з нього, поставки якого зменшилися на 7,3%. Далі йде руда, нафтопродукти та вугілля - зростання на 6%.

Найбільшу динаміку у зростанні обсягів продажів на зовнішні ринки за п’ять місяців 2014 року продемонстрували зернові – плюс 26%. Найгіршу показала продукція хімпрому – падіння на 25,6%.
Досягти позитивного балансу торгівлі вдалося за допомогою скорочення споживання: населення через девальвацію гривні відмовляється від імпортних товарів (там де це можливо) та намагається заощадити у зв’язку з війною на Донбасі. Як результат: імпорт товарів у січні-червні впав на 18%.

Найбільше з початку року зменшився імпорт взуття та транспортних засобів: на 50% та 46% відповідно. Обсяги поставок імпортного м'яса, риби, металу та дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння впали на 30%. Текстильних виробів і техніки на 20%.
Торговельна війна з Росією та підготовка імплементації Угоди про асоціацію з ЄС змінили динаміку поставок товарів основним торговельним партнерам. Від початку року Україна наростила експорт у країни Європейського Союзу та, відповідно, скоротила поставки до Росії, яка залишається нашим основним торговельним партнером, а також - у країни Митного союзу загалом. Наприклад, експорт у Росію скоротився на 24%, а імпорт на 15,6%. У Білорусь експорт скоротився на 22%, імпорт, навпаки, зріс на 10,6%. Експорт у Казахстан упав на 53%, а імпорт із цієї країни відповідно - на 55%.

Водночас поставки товарів у велику Британію зросли на 44%, в Болгарію - на 30%, в Польщу - на 22%, Іспанію – на 20%, в Італію та Німеччину - на 10%. При цьому ці європейські країни скоротили імпорт в Україну.
Що ж стосується поставок українських товарів по регіонах, то основним для країни є не Митний, а Європейський Союз. Для порівняння експорт у ЄС за звітний період становив $8,11 млрд, імпорт – $8,35 млрд. У цей час експорт товарів до Митного союзу – $5,8 млрд, а імпорт із нього $8,75 млрд (із них $7,1 млрд припадає на Росію).
До п’ятірки основних експортних ринків України також входять Близький Схід – $3,36 млрд експорту, Азія та Африка – $2,8 та $2 млрд відповідно. В США з України за п’ять місяців експортовано товарів лише на $300 млн.

За матеріалами: theinsider.ua