Шахраї купують в соцмережах копії паспортів українців і оформляють на них кредити

544

В соцмережах продають ксерокопії паспортів, які аферисти використовують для отримання кредитів, реєстрації фірм та махінацій в інтернеті. Придбати копії документів можна за $ 2-4, а на велику партію дають знижку $ 1,5. На думку юристів, витік даних стався в обмінниках, а ось банкіри нарікають на копі-центри, пишуть "Вести".

Купити копії паспортів можна в соцмережі "ВКонтакте" і на численних форумах. "Продам скіни (копії) українських паспортів - Київ і інші регіони, до деяких є пенсійні, ідентифікаційні коди, також є паси (паспорти) громадян Євросоюзу, $ 2-4 за штуку. Оптовикам знижки - до $ 1,5 за один", - пише продавець Євген.

При цьому є в мережі оголошення і покупців. "Куплю велику партію незасвічених паспортів. Потрібні нові обличчя" або "Потрібні копії паспортів українок від 23 до 30 років".

Цілі покупки чужих документів різні. "Я особисто купую для реєстрації на міжнародному ігровому сайті - граю в покер. Щоб на грі гарненько заробити, потрібно мати своїх підставних гравців, але кожного з них реєструють тільки за паспортом. Інакше система не пропустить гравця. Хтось використовує копії для інших інтернет-ігор, відкриття електронних гаманців і т. д., а хтось - в шахрайських цілях. Але я таких сам не бачив", - пише покупець Андрій.

можливості захищати персональні дані, і вони не несуть відповідальності, співробітники банків. Останнім часом дійсно почастішали випадки, коли споживчі кредити беруться пачками на чужий паспорт. А люди потім повинні доводити, що гроші брали не вони, замовляючи графологічну експертизу. Добре, якщо їм вдасться довести, що їхню копію паспорта просто вкрали, але ж виходить не завжди. Крім того, почастішали випадки, коли підприємства реєструються на копію паспорта. Людині приходять потім з податкової і вимагають відшкодувати мільйонні борги", - зазначив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

Крім того, банкіри вважають, що можуть грішити і копі-центри. "Там більш імовірний витік, і ніякого контролю", - говорить топ-менеджер одного з великих банків.

А ось на думку правозахисника Едуарда Багірова, поширювати персональні дані можуть і самі банки, колектори і навіть оператори мобільного зв'язку.

Раніше повідомлялося, що українцям продають паспорти та свідоцтва про народження в інтернеті.

По материалам: tsn.ua