Финансовый Майдан собрался ставить палатки под НБУ

687


11 місяців часу рух намагається достукатись у двері всіх інстанцій, які можуть вплинути на вирішення проблеми валютних позичальників, вкладників, але крім обіцянок жодного кроку на зустріч. Акцію розпочато 23.02.2015, вже другий день під стінами Національного Банку активісти руху пікетують із зверненнями не приймати умову меморандуму та піти на зустріч людям, але із всіх робітників НБУ до них так і ніхто не вийшов.

Тим часом, сьогодні з Дніпропетровська зателефонувала позичальниця, що їй сьогодні повідомили, 26.02.15 її та її 6-річну дитину мають висилити з власної домівки, квартира була в заставі у Надра Банку, який її продав через електронні торги, а власницю і позичальницю повідомили сьогодні, що її домівка продана.

Поки керівництво НБУ виконує роль глухого, постанова Кабінету Міністрів («постанова 662 Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів») дає комерційним банкам повну свободу відбирати у людей домівки.

Результати банківської системи України за 2014 рік підтверджують злочинну політику Національного банку в царині обвалу національної грошової одиниці, що призвело, як до збиткової діяльності банків, до неможливості погашати валютні кредити клієнтами так і до небажання вирішувати проблему з реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті.

Обсяг кредитів в іноземній валюті, наданих фізичним особам, в загальному обсязі кредитів станом на 01.01.2015 р. становив 59,9 млрд.грн. або 6,9 % загального обсягу кредитування (873,6 млрд.грн.) та 17,4 % в обсязі кредитування в іноземній валюті (345,1 млрд.грн.), тобто для погіршення загального стану банків немає підстав.

Банки в минулому році, при загальному погіршенні стану економіки, дозволяли ні в чому собі не відмовляти – отримавши чистий процентний дохід в сумі 57,1 млрд.грн. (процентні доходи мінус процентні витрати), які перевищили аналогічний дохід за 2013 р. на 5,7 млрд.грн. (у 2013 р. – отримано 51,4 млрд.грн.), на своє утримання витратили 57,5 млрд.грн., що також більше витрат 2013 р. на 5,1 млрд.грн. І це при тому, що в понад 30 банків протягом 2014 року було введено тимчасові адміністрації і витрати на утримання таких банків були значно меншими.

Для отримання віртуальних доходів, банки продавали пакетами іншим банкам та колекторським фірмам, наближеним до них (як правило дочерним структурам), заборгованість за споживчими кредитами в іноземній валюті без згоди позичальників.