Журналіст виграв суд у полковника міліції. Шокуючі свідчення

803

29 травня Апеляційний суд Житомирської області під головуванням судді Шевчук, завершив розгляд однієї з судових справ за позовами міліційних чиновників до журналіста та правозахисника Віктора Котенка. Заступник начальника УМВС України в Житомирській області полковник Микола Будзінський вимагав від суду спростувати відомості, поширені 23 вересня 2012 року у вигляді відеоролика «Відкрите звернення до хапуг-міліціонерів» як такі, що не відповідають дійсності та принижують його честь, гідність і ділову репутацію як заступника начальника УМВС України в Житомирській області. Крім того, вимагав від журналіста публічних вибачень та 23 тисячі гривень моральної шкоди.

Суд відхилив апеляційну скаргу в повному обсязі і прийняв Ухвала, яка базується на нормах Конституції України, Конвенції про захист прав людини, подібних справах Європейського суду та нормах законодавства України.

Відхилення скарги було очевидним ще від початку розгляду справи, адже представник апелянта намагався довести непричетність саме Будзінського до тих злочинів, про які в залі суду повідомляли свідки. Але ж матеріали так званого «розслідування» по вказаних зловживаннях працівників Черняхівського райвідділку затверджував саме порлковник Будзінський, про що свідчить його підпис на документах. З яких пір начальник не відповідає за дії підлеглих?

Віктор Котенко: «Я не можу мовчати про злочини»

Журналіст Котенко збирає, документує та оприлюднює інформацію, яку надають інші особи – пересічні громадяни, фігуранти певних подій. Тому примушувати його визнати недостовірною інформацію, яку надали інші, виглядає принаймні незрозумілим. Представник журналіста медіа – юрист Тетяна Левчук назвала Котенка сторожовим псом демократії.
В оскаржуваній публікації йшлося про міліційну наркоторгівлю. Коли в залі суду постало питання, навіщо це Котенкові, він відповів: «Від торгівлі наркотиками помирає дуже багато українців – це велике зло для сучасної України та майбутніх поколінь».
Красномовнішими за судові рішення є покази свідків, які давались в залі суду під присягою.

Свідок Віктор Радзюк: «Я отримав від Будзинського три тисячі гривень»

Інвалід ІІ-ї групи Віктор Радзюк, колишній депутат міської ради, повідомив про факти його затримань та побиття в Корольовському райвідділку міліції, начальником якого тоді був теперішній начальник Черняхівського РВ Ігор Скидан. До справи було залучено прокуратуру, яка відкрила кримінальне провадження проти міліціонера. Щоб «спустити справу на гальмах», потерпілому Радзюку в кабінеті Будзинського було передано 3 000 гривень з умовою, що він припинить висувати претензії до силовиків. Про це Віктор Борисович повинен був написати розписку. При вказаних діях була присутня представник апелянта Будзінського адвокат Наталя Циганчук.

Віктор Радзюк: Я пишу розписку і Будзінський виймає з кармана три тисячі гривень а Скидан чекає в коридорі.
Представник апелянта Наталя Циганчук: Скажіть, Віктор Борисович, Ви тут сказали щойно, що я була присутня, коли передавали гроші…

В. Р.: Так, Наталя Антонівна, я присягаюся, що Ви були присутні і сказали, що якщо я буду продовжувати справу проти Скидана, то змушений буду повернути всі гроші.
Н. Ц.: Я сказала?
В. Р.: Так, Наталя Антонівна…

Свідок Лариса Фомічова: «Мене обіцяли «закатати в бетон»

Віктор Котенко: Чому Ви звернулись саме до мене?
Лариса Фомічова: Я звернулась до Вас, бо мені не було більше куди звертатись, тому що правоохоронні органи самі займаються продажею наркотиків; там присутня і корупція, і вимагання, і погрожування, і переслідування. Зветратись не було куди – тільки до журналістів, тому що все це треба було оприлюднити.
В. К.: Скажіть, міліція займалася здирництвом, наркоторгівлею?
Л. Ф.: Так, особисто я від них постраждала і неодноразово.
В. К.: Ви давали свідчення в кафе «Золота теща» у відеоролику «Відкрите звернення до міліціонерів-хапуг». Ви не відмовляєтесь від своїх свідчень?
Л. Ф.: Ні, я не відмовляюсь від своїх свідчень. Навіть більше, хочу в апеляційному суді заявити про злочини, про які я вже неодноразово заявляла і хочу ще раз заявити…
Суддя Шевчук: Будь ласка, свідок, Вас запросили для дачі свідчень. Ви не є стороною, учасником, Ви є свідком. Запитання Вам ставлять – Ви відповідаєте на запитання.
В. К.: Після виходу цих матеріалів – «Наркомафія», «Відкрите звернення…», «Наркотизація країни» — Вам відомо про те, чи була порушена кримінальна справа, чи велось якесь слідство, передбачене законодавством, по фактах, які Ви оприлюднювали?
Л. Ф.: Ніякого слідства. Мені приходили відписки. Ніякого слідства не було, я його не бачила. Мене ніхто не допитував, не було ніяких очних ставок, слідчих дій, нічого проведено не було.
В. К.: В інтерв’ю Ви сказали мені про кришування Черняхівського РВ УМВС. Що Ви мали на увазі?
Л. Ф.: Я особисто зробила такий висновок, тому що я, було, зверталась до СБУ з своїми і просила їх, щоб вони мені допомогли, щоб як контрольну закупку – дать хабаря, щоб гроші якісь мічені там були, щоб можна було це все оприлюднити. Поки я доїхала від Житомира сюди, в Черняхів до нас, мене вже перший зам. наальника міліції зустрічав біля воріт. Вже йому все було докладено, він мені повідомляв, коли в нього прийомний день, хоча раніше він зі мною так ніколи не говорив. По-друге, з чого я ще зробила такі висновки, коли вже велися ці справи, мені прийшла відписка з Житомира, що була проведена якась перевірка, якої я не бачила, але була з його (Будзінського – авт.) підписом. Будзінський підписав, що була проведена перевірка кадровими співробітниками. Звичайна проста відписка. Яка та перевірка була, я не бачила того всього. З цього я зробила висновок, що кришується все в області.
В. К.: Ще якісь журналісти Вас опитували по всих цих темах?
Л. Ф.: Так. Приїжджали кореспонденти з телеканалу «Інтер», я давала інтерв’ю, також показувала, що наша Черняхівська міліція підкидають наркотики, вимагають гроші. Не хочеш сидіть – давай гроші.
Представник журналіста В. Котенка Тетяна Левчук: Скажіть, будь ласка, які саме факти чи дії змусили Вас писати скарги на працівників міліції?
Л. Ф.: Десь в лютому-місяці 2012 року працівники міліції увірвались до нас в хату, хоча я їх просила зупиніться, я спокійно з дітками живу. Вони мене побили, я тоді була після операції, мене доглядала сестра. Вони прийшли до неї додому, в п’яному стані, без ордеру, мене побили. Я подавала в суд, є висновок судмедексперта, хоча тей висновок не затребувався прокурором протягом півроку.
Т. Л.: Що вимагали від Вас працівники міліції, коли, як Ви стверджуєте, Вас побили?
Л. Ф.: Хотіли грошей, яких у мене не було. В нас там така система, в Черняхові, що якщо ти хоч раз десь був помічений в якихось нечистих справах… В мене була справа по наркотиках, десь в десятому році, дев’ятий-десятий рік.
Т. Л.: І що, з того часу у Вас вимагали гроші?
Л. Ф.: І до того часу – я постійно їм платила. Вони спочатку продавали наркотики, потім машиною під хатою стояли, поки там все виготовлялось, щоб ніхто до нас не зайшов, ніхто не побеспокоїв. В мене чоловік покійний коловся 20 років. Стояли чекали, щоб із Житомира ніяка міліція не наїхала. Двісті гривень їм платилось за те, що вони стоять біля хати і охороняють. Платна міліцейська охорона. А потім уже требували грошей – сім тисяч я їм заплатила ось вже буквально 2013 року.
Т. Л.: Вони охороняли Вас. А чого ж зараз у Вас погані з ними стосунки?
Л. Ф.: Тому що чоловік помер, я залишилась з дітьми, а вони привикли, що постійно приїжджали і дай їм гроші. Дай на бензин, сто, двісті. Я їм пояснювала, що в мене немає таких грошей. А вони: давай гроші.
Т. Л.: Начальник міліції реагував на Ваші заяви?
Л. Ф.: Абсолютно ніяк. Я скаржилася до прокуратури. Прокуратура робила тільки вигляд, що провели вони розслідування. Більшу перевагу вони надавали свідченням самих міліціянтів. Приходили тільки відписки. Я показувала їх журналісту Котенку. Я хотіла, щоб це все було оприлюднено, тому що терпіть більше не могла.
Т. Л.: Щоб залишили Вас в спокої?
Л. Ф.: Протягом півроку мене не чіпають. А до того часу і в бетон хотіли закатать, і за ноги підвісить у посадці, і по ночах приходили, казали, відкривай двері… Я дзвонила в два часа ночі Котенку, ми сиділи всі взуті, одягнені і не знали, куди мені ще дзвонить і що робить.

Свідок Віктор Проценко: «Мене тримали без їжі та води»

Віктор Котенко: Скажіть будь ласка, в кого з міліціонерів в Черняхові чи Ви купували наркотики, чи Вам відомо, що хтось купував?
Віктор Проценко: В Черняхові проживає Буката Валерій Леонідович, який мав родича в Черняхівському райвідділі на той період часу. Особисто за мої гроші, при мені, він купував в райвідділі він купував наркотичні речовини.
В. К.: У кого конкретно?
В. П.: У Букати Віктора, працівника міліції.
В. К.: А який вид наркотиків?
В. П.: Макова соломка.
В. К.: А хто керував в той період Черняхівським райвідділом міліції?
В. К.: Чи порушена кримінальна справа щодо працівників міліції за якісь інші факти?
В. П.: На даний момент Черняхівським районним судом розглядається справа по факту мого незаконного утримання та фальсифікації матеріалів справи щодо мене. Мене утримували на другому поверсі Черняхівського райвідділу. Було жарко, не давали ні спати, ні їсти, не виводили до туалету, не надавали медичної допомоги, взагалі нічого. Троє діб мене утримували спочатку в кімнаті тимчасового тримання, потім троє діб незаконно утримували на другому поверсі. Мені постійно погрожували.
В. К.: Як Ви вважаєте, без відома начальника райвідділу міліції таке можливе було?
В. П.: Начальник райвідділу мене особисто бачив. Всі бачили, я неодноразово звертався до їх.
В. К.: Якісь факти щодо незаконних дій працівників міліції ще у Вас є?
В. П.: В мене відібрали посвідчення водія, паспорт та інші документи. З даного приводу я звернувся до Скидана (начальник РВ – авт.). Скидан взагалі роз’ярився на мене, сказав, чого я до нього прийшов: «Іди звертайся до хлопців, вирішуй матеріально».
В. К.: Вам повернули документи?
В. П.: Ні.
В. К.: Автомобіль, який у Вас вилучали, Вам повернули?
В. К.: Коли втрутилися кореспонденти, після того лише дозволили забрати з такою вимогою, що я не буду звертатися до суду щодо приведення авто в непридатний стан.

Повністю покази свідків ви зможете прослухати в аудіозаписі.

В коридорі суду представник позивача Н. Циганчук з докором кинула: «Обгадили Будзінського!». Мовляв, і судді винесли таку програшну для полковника міліції ухвалу лише тому, що боялись негативного матеріалу щодо себе.
А в Богунському районному суді Житомира розглядається справа щодо побиття в Житомирському райвідділку міліції О. Купчинського слідчим О. Зінчуком. Міліціонерові загрожує від 3-х до 8-ми. Бажаємо судді С. Костенко, яка розглядає справу, боятись негативних публікацій і дотримуватись законності.

Юрко Градовський

http://svoboda.zhitomir.ua