Як судять терористів

550

Півроку Україна веде війну з терористичними організаціями ДНР/ЛНР та Росією. Служба безпеки України стабільно рапортує про затримання диверсійних груп терористів на підконтрольних українським військам територіях Донбасу, в Києві, Одесі, Харкові, на Дніпропетровщині та в інших регіонах.
За цей час затримано було також чимало вербувальників бойовиків, коригувальників вогню та інформаторів. Що далі з ними відбувається? За логікою, затримані повинні бути передані прокуратурі та бути засудженими українськими судами.
Редакція INSIDER звернулася з відповідними запитами до Служби безпеки та Генпрокуратури.
У СБУ ми запитали, яку кількість підозрюваних у терористичній діяльності було затримано за період військових дій на Донбасі. Скільки серед них громадян України, Росії та інших держав.
Від ГПУ нас цікавили дані про кількість справ про тероризм, що були передані до суду і які вироки отримали підозрювані.
Рішення всіх українських судів публікуються в Єдиному держреєстрі судових рішень. Це публічний ресурс і кожен бажаючий може ознайомитись з будь-яким рішенням української Феміди.
СБУ та ГПУ статистику не надають, а відповіді на запит ми ще не отримали. Тому INSIDER вирішив проаналізувати ті справи, що наявні наразі в реєстрі судових рішень. Ключовим словом пошуку було – тероризм.
Побачене нас здивувало: в реєстрі судових рішень опубліковано трохи більше 20 справ по тероризму на Донбасі.

Майже всі справи схожі між собою тим, що в них не фігурують реальні учасники бойових дій, або бойовики, що вчинили важки злочини проти людства.

Наприклад, на Краматорському феросплавному заводі начальник цеху дав вказівку підлеглим обшити газель терористів листами сталі для підвищення бронестійкості. Або громадянин Росії, який має дозвіл на постійне проживання в Україні, проголосував на референдумі за ДНР, підвозив бойовикам харчі на блокпости та охороняв об’єкти терористів з автоматичною зброєю. Чимало сепаратистів судили за збір та передачу терористам інформації про пересування українських військ.

В усіх випадках обвинувачені визнавали свою вину та йшли на співпрацю з прокуратурою. За це вони отримали іспитові або умовні строки. Так безробітній уродженець Сахалінської області стояв на блок-посту ДНР та перевіряв машини за 3000 гривень. Отримав за це два роки іспитового строку.

Або ось: мешканцю села в Донецькій області дали три роки іспитового строку за репост відео в "Вконтакте" із закликом до створення ДНР, ЛНР та Харкіськох народної республіки і об'єднання їх в "Новоросію". Деяким присудили тримання під вартою на період місяць-два. Наведемо декілька найцікавіших історій.

Амністія

8 жовтня колегія суддів Жовтневого районного суду Запоріжжя, розглянувши клопотання прокурора, звільняє від кримінальної відповідальності мешканця Маріуполя. За даними слідства, він в травні вступив до терористичної організації ДНР та мав обов'язок охороняти захоплені бойовиками адміністративні об’єкти в Маріуполі. Згодом новоспечений терорист розчарувавшись вийшов з ДНР та добровільно, як вказано в ухвалі суду, здався українським правоохоронним органам.

Двома місяцями раніше цей же суд закрив кримінальне провадження проти безробітного мешканця Маріуполя за аналогічне правопорушення. Він, як і попередній обвинувачений, вступив до лав ДНР та здійснював встановлення блокпостів в місті і охорону захоплених об’єктів. Згодом "денеерівець" покинув організацію і добровільно зізнався про це СБУ Запоріжжя, письмово.

Взяття під варту

23 вересня Апеляційний суд Донецької області прийняв ухвалу, якою вантажника залізничного цеху меткомбінату ММК ім. Ілліча було взято під варту на 60 днів за те що він за допомогою телефону передавав терористичній організації "Оплот" дані місця дислокації та пересування українських військ. Відтак апеляційна інстанція скасувала постанову судді Жовтневого районного суду Маріуполя від 15 вересня, якою посібник терористів був взятий під домашній арешт.

Профінансував терористів на 3250 гривень

В червні громадянин України, уродженець республіки Башкортостан, передав в Харкові невідомим особам 3000 гривень на доставку групи бойовиків в Луганськ для участі в терористичній організації ЛНР, зокрема в батальйоні "Зоря". Після цього підозрюваний особисто прибув в Луганськ де 20 червня домовився з невідомою особою про подальше постачання бойовиків в зону бойових дій. Для цього з квітня по червень він завербував 15 мешканців харківщиини. В липні затриманий передав на потреби терористів ще 250 гривень. Згодом він був затриманий. Правоохоронці інкримінували йому фінансування тероризму та вербування людей для вчинення терористичних актів.

В серпні до Київського районного суду Харкова надійшла укладена між прокурором і терористом угода в якій затриманому світить п’ять років позбавлення волі. Однак суд не затвердив цю угоду та повернув матеріали кримінального провадження до органу досудового розслідування для продовження провадження.

100 мільйонів від Міністерства оборони Росії на терористичні акти

В травні 2014 року донецька компанія "Юрт Індастри" отримала 100 мільйонів російських рублів (31,9 млн грн. на той час) від севастопольського ВАТ "Главное управление обустройства войск", які були отримані від Міністерства оборони Росії. Ці кошти мали бути використанні для фінансування терористичних угрупувань в південному-східного регіоні України. Згодом ця сума була заарештована українськими правоохоронцями. В червні ТОВ "Юрт Індастри" подало апеляцію до Апеляційного суду Києва, яка була відхилена.

ТОВ "Юрт Індастри" відоме як підрядчик будівництва житла для російських військових в Севастополі.

"Сумы - Новороссия!!!", "Русский восток"

Священик Московського патріархату з Сум отримав три роки іспитового строку (бо підписав угоду з прокурором) за те що через створену ним сторінку в соцмережі "Вконтактє" закликав до входження Сумської області у склад "Новоросії". Крім того, священик розміщав у відкритих групах в соцмережі повідомлення: "Кто знает, когда в Сумах собирается антимайдан ??? Сумы - Новороссия!!!".

Ще є справа пенсіонера, уродженця Костянтинівки в Донецькій області. Він, за даними слідства, в квітні-травні був активним учасником сепаратистських мітингів на яких публічно закликав до відокремлення Донецької та Луганської області від України. Крім того, пенсіонер розповсюджував в Харківській області екстремістську літературу від руху "Русский восток". Визнавши свою вину та підписавши з прокурором угоду пенсіонер-сепаратист отримав три роки умовно. Йому заборонили покидати межі України.

Рік умовно за бій в Донецькому аеропорту

В кінці травня харків'янин, разом з іншими бойовиками ДНР, прийняв участь в збройному конфлікті біля донецького аеропорту. Тоді загинуло декілька мирних мешканців Донецька та декілька десятків військових з обох сторін. В липні харків'янин спробував обстріляти пункт пропуску "Довжанський" на кордоні України з Росією, де імовірно і був затриманий. Визнавши свою вину і підписавши угоду з прокурором отримав рік випробного терміну.

По материалам: theinsider.ua