В Житомирі розпочався суд над міліціонером, якого підозрюють в катуваннях

504

Сьогодні, 21 травня, в Богунському районному суді міста Житомир, під головуванням судді С. Костенко, розпочалось слухання в справі щодо звинувачення оперуповноваженого Житомирського РВ УМВС України в Житомирській області О. Зінчука за частиною 2 статті 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень з насильством або погрозою насильства).

Нагадаємо, що 2 листопада 2012 року в Житомирському райвідділку міліції під час допиту в якості свідка був жорстоко побитий 27-річний житомирянин Олександр Купчинський. Ми про це розповідали в матеріалі «Пытки в милиции. Житомир». Як засвідчила судово-медична експертиза, в чоловіка виявили перелом носа, забій грудини та струс мозку. Через погане самопочуття Олександр змушений був звертатись до лікарів і певний час перебував на стаціонарному лікуванні.

Ситуація відразу набула розголосу завдяки активним діям громадських та політичних активістів. Про побиття повідомляли місцеві та центральні ЗМІ, завдяки чому злочин приховати не вдалось. Громада активними діями вимагала покарати злочинців в погонах, адже за зверненням потерпілого прокуратура Житомирського району надала відповідь про відсутність складу злочину в діях міліціонерів. Служба громадських зв’язків УМВС України в Житомирській області також відразу заперечила факт катувань Купчинського, згодом змінивши свою категоричність через подальший розвиток подій. До справи долучили Виконком Житомирської міської ради, за позовом якого Житомирським окружним адміністративним судом було заборонено пікетування прокуратури Житомирського району. Пікетувальники не розгубились і провели пікетування райвідділку міліції, де й відбулось побиття. Потерпілий, його мати, політичні та громадські організації, депутати місцевих рад направили звернення до Генеральної прокуратури та прокуратури області, не дозволивши спустити справу «на гальмах».

Справу до суду після розслідування передала прокуратура Житомирської області. В перший день розгляду справи суд допитав свідків з потерпілої сторони та відклав розгляд справи на завтра, 14.30. Якщо вину міліціонера буде доведено, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак чи буде доведено? Щоб пересвідчитись в цьому, відвідайте засідання Богунського райсуду Житомира (майдан Соборний, 1, справа О. Купчинського) о 14.30 завтра, 22 травня.
Прес-служба Правозахисного центру «Свобода»

http://svoboda.zhitomir.ua