Про корейський відкат Хундаю

598

В березні 2014 року з приходом нової демократичної влади почалися сенсаційні викриття злочинців влади Януковича і його «прихвоснів».
Одним із таких викриттів стало ДП «Укрзалізниця», а саме його структурний підрозділ «Південна залізниця», яка придбала швидкісні корейські потяги виробництва компанії «Hyundai Rotem» за 307 млн. $, що було дорожче аналогічних поїздів чеського, польського, вітчизняного виробництва на 100 млн. $, а саме придбання і побудова всієї інфраструктури для цих потягів обійшлося державі в 1 млрд. $. Ще років 15 наша держава буде виплачувати кредити і відсотки за цю покупку.
Нагадаємо передісторію закупівлі даних поїздів. В 2008 році ДАЗТУ «Укрзалізниця» розпочало співпрацю з корейською компанією «Hyundai». Співпраця проводилася в напрямку організації спільного виробництва швидкісних потягів на базі ВАТ «Ізюмський тепловозоремонтний завод», а також щодо реалізації компанією «Hyundai» цих швидкісних потягів для потреб ДАЗТУ «Укрзалізниця».
Таким чином Україна отримала б сучасне виробництво поїздів на своїй території, можливість залучити у вітчизняне виробництво значні інвестиції, можливість зменшення вартості кожного потягу для ДАЗТУ «Укрзалізниця», створення нових робочих місць в нашій країні, можливість збільшити свій експорт за рахунок продажу за кордон швидкісних потягів, які вироблені в Україні.
Але цим планам не судилося збутися - завдяки корумпованим співробітникам УЗ, які хвилюються виключно про свої кишені і абсолютно не турбуються про майбутнє підприємства та рідної країни. Саме такими корупціонерами пізніше було прийнято рішення про припинення співпраці в напрямку спільного виробництва швидкісних потягів, а замість цього прийнято рішення взяти кредит і просто закупити поїзди.

Свої пропозиції керівництву країни, окрім Hyundai, представили компанії Alstom, Siemens, Skoda, а також вітчизняний «Крюківський вагонобудівний завод», однак рішення було прийнято на користь корейців.
Пізніше із матеріалів, опублікованих в Інтернет-ресурсах, стало відомо, що закупівля швидкісних поїздів виробництва «Hyundai Rotem» ДП «Південна залізниця» (Остапчук В.М.) була проведена під лобіюванням російської компанії «ЕС.ЕЙ. КОНСАЛТ» з грубими порушеннями чинного законодавства України та по завищеним цінам (для порівняння в 2013 році Польща придбала 20 швидкісних потягів класу “Пендоліно” виробництва італійського концерну “Alstom” за €400 млн.; в т.ч. вже при закупівлі кожен Hyundai обійшовся Укрзалізниці дорожче на 10 млн.$, не кажучи вже про подальші витрати на ремонт та інфраструктуру для цих постійно з несправностями і непридатних для клімату України поїздів).
Зокрема було порушено основні положення Закону України “Про здійснення державних закупівель», згідно яких тендер з одним учасником може проводитися лише у тому випадку, коли немає інших вітчизняних та іноземних виробників аналогічної продукції, тобто відсутня будь-яка інша альтернатива. А аналогічні поїзди в той час виготовляли компанія «Siemens», “Alstom», «PESA» та вітчизняний “Крюківський вагоноремонтний завод».

На сьогоднішній день Укрзалізниця почала експлуатацію вітчизняних потягів «Тарпан». З початку експлуатації двосистемних швидкісних електропоїздів ЕКр-1 “Тарпан” виробництва ПрАТ “КВБЗ” вже перевезено 107 тисяч пасажирів. Станом на 1 січня 2015 року загальний пробіг двох поїздів становив 347 тис. км. Про це повідомляє офіційний сайт “Укрзалізниці”. Як зазначають фахівці ДП “Українська залізнична швидкісна компанія”, перші півроку курсування швидкісних поїздів вітчизняного виробництва характеризуються позитивними експлуатаційними показниками та надійністю. Особливо добре пасажири сприймають той факт, що світові стандарти якості та комфорту забезпечуються рухомим складом вітчизняного виробництва.

Постає питання: хто ж прийняв таке рішення, що ставить на довгі роки хрест на розвитку вітчизняного залізничного транспорту і вганяє УЗ – стратегічне підприємство країни, в борги на кабальних умовах на довгі десятиліття?!?

Закупівлею поїздів безпосередньо займався начальник «Південної залізниці» Остапчук В.М. Саме він допустив злочин, саме він виписував довіреність на підписання контрактів і саме він потім сховався за депутатським мандатом, що гарантував йому недоторканість.

Партія Регіонів прийняла Остапчука В.М. в 2012 р. в свої ряди та зробила його народним депутатом саме за те, що наша держава придбала по корупційній схемі 10 потягів, вартість яких дорожча на 100 млн. $, а Колесніков Б., Козак В., Янукович В.Ф. та його сім’я ще в подальшому заробили на цьому 230 млн. $. Остапчук В.М. завжди із вдячністю відплачував їм своїм голосуванням за Закони ПР, в тому числі за злочинні, скандальні Закони 16 січня 2014р.
Ви можете здивуватися, але сьогодні Остапчук В.М. ще раз прикрився депутатським мандатом, але вже в групі «Економічні реформи», і увійшов в коаліцію. Коли є багато вкрадених грошей, то в нашій країні можна пройти і Коаліцію, і Порошенка, і Луценка та інших.
Ряд громадських організацій відкрито звернулися до тодішнього в.о. Президента України Турчинова О.В., прем’єр-міністра Яценюка А.П., ГПУ щодо розслідування злочину, вчиненого Остапчуком В.М. В МВС, ГПУ, СБУ було порушено кримінальні справи. Але по сьогоднішній день справи не розслідуються. Остапчук В.М. і тут відкупився. Тоді, в березні, неодноразові пікети активістів з транспарантами біля КМУ, СБУ, Мінінфрастурктури підштовхнули наших «корупціонерів в погонах» на законні кроки, але ненадовго. Напевно тепер вже не допоможуть пікети, а потрібно збирати Майдан.
В квітні 2014 р. на посаду генерального директора ДП «Укрзалізниця» був призначений Остапюк Б.Я., це був вихованець Остапчука В.М. Він недалеко втік, також крав державні кошти, за що і був «із тріском» звільнений. Хоча в накладці не залишився. Своїх 55 млн. $ з квітня 2014 року місяців встиг вкрасти.
Але повернемось до поїздів Hyundai. Саме Остапюк Б.Я., будучи в 2009р. заступником генерального директора Укрзалізниці по розподілу обов’язків підписав протокол із корейською стороною і змінив, незаконно, не маючи на це прав, концепцію відносин між УЗ і корпорацією «Hyundai».

Як вже зазначалося, згідно всіх домовленостей корейці сумісно із українською стороною повинні були побудувати в м. Ізюм завод по випуску швидкісних поїздів. Інвестиції складали 2 млрд. $. Однак Остапюк Б.Я. приймає рішення про закупівлю 10 швидкісних поїздів, замість будівництва заводу. Це питання, поза сумнівами, було погоджене із Остапчуком В.М., адже саме «Південна залізниця» потім здійснила закупівлю. Звичайно краще, щоб свій однопартієць це зробив і дав «відкати», аніж «чужі» люди. Ще в березні, в своєму звернені до очільників ВРУ, ГПУ громадські організації просили зняти із Остапчука В.М., Колеснікова Б.В. недоторканість та притягнути їх до кримінальної відповідальності. Однак цього не зроблено. Може тепер це зроблять, коли є коаліція, а тим більше конституційна більшість в ВРУ.

Ми ставимо також питання:

Коли кримінальна справа буде доведена до суду та винні будуть покарані?

Коли, в такий тяжкий для держави час, будуть повернуті вкрадені гроші?

Це питання до Президента України, Прем’єм-міністра України, очільників правоохоронних органів. Не хочете третього Майдану, виконуйте свої обов’язки та обіцянки!

Також в цьому злочині приймали участь заступники генерального директора Лашко А.Д. і Сергієнко М.І., які підписували протоколи і меморандуми під час закупівлі поїздів “Hyundai”. Сергієнко М.І. є кумом Толстоухова А.В. (член ПР, спеціальний уповноважений колишнього Прем’єр-міністра України М. Я. Азарова, міністр Кабінету Міністрів України 2010-2012рр.).

Ці люди все життя працювали за заробітну плату на УЗ в 6 тис. грн. і при цьому будували замки, дачі, купували дорогі автомобілі. Відчуваючи безкарність та «кришування» з боку злочинної влади, вони на таких посадах, не задумуючись, не один раз підписували «сумнівні» документи і все життя жили в розкоші, але апогеєм їх нахабністі стало те як Остапчук, Сергієнко, Лашко, Остапюк позбавили майбутнього всю залізничну галузь, узявши кабальний кредит й придбавши неякісні поїзди по завищеним цінам, відмовившись від багатомільярдних інвестицій в галузь та будівництва заводу по виробництву сучасних поїздів в Україні.
Також, в 2009 році ГПУ виявила таку корупційну схему на УЗ, що Остап Бендер відпочиває. За схемою стояв заступник генерального директора УЗ Лашко А.
Протягом 10 років УЗ закуповувало багатофункціональну присадку «Адізоль Т-6» для економії палива, щорічно на 60-80 млн. грн. (»15 млн. $). При перевірці правоохоронними органами було виявлено, що в природі не існує виробництва присадки як в Україні, так і за кордоном.
В схемі працювали тільки документи. Масштаб корупції був такої величини, що усі залізниці закуповували присадку, в тому числі «Південна залізниця», де всі контракти підписувалися Остапчуком В.М. Насправді ж вищеназвана присадка ніяк не впливала на витрати палива, а завдяки їй щорічно поповнювалися кишені посадовців УЗ. Таким чином організоване злочинне угрупування було створене ще задовго до закупівлі Хюндаїв і «набивало руку» на інших кримінальних схемах.
На превеликий жаль революція відбулась лише в серцях простих людей, які повірили, що все змінилося. Насправді ж, усі виконавці та винахідники злочинних схем по сьогоднішній день знаходяться на більшості ключових посад і продовжують реалізовувати і «кришувати» злочинні схеми з готовністю збільшити їх в рази, користуючись бездіяльністю правоохоронних органів та ігноруванням з боку керівництва країни.

За матеріалами: ord-ua.com