Махинации НБУ с коммерческими банками. Девальвация гривны запущена еще в 2008 году

680

На сьогоднішній день проблема валютних позичальників вийшла далеко за межі руху Фінансовий Майдан. Девальвація гривні стосується кожного українця, кожної сім’ї , кожного підприємця та виробника, споживача.

Основним чинником девальвації гривні у 2014 р. було рефінансування, що його надав Нацбанк комерційним банкам України, в тому числі з іноземним капіталом, начебто для підтримки ліквідності та для забезпечення виконання банками своїх зобов’язань перед вкладниками. За допомогою рефінансування регулятор, з одного боку, підтримував грошово-кредитний ринок України, а з іншого – знецінював грошову одиницю через емісію коштів, які майже всі комерційні банки спрямовували на міжбанківський ринок, де скуповували іноземну валюту, – це й призвело до панічного попиту. Можна припустити, що на спекуляцію з валютою за 2014 рік було використано близько 30% від суми рефінансування, тобто більше 66,0 млрд. грн. та отримано 6,5 млрд. грн. доходів від операцій з валютою, що перевищує аналогічні доходи за 2013 р. майже в 3 рази (2,5 млрд. грн.) Загальний обсяг наданих Національним банком у 2014 році кредитів рефінансування становив 222,26 млрд. грн., у тому числі строком більше 30 календарних днів – 115,6 млрд. грн. Обсяг повернення банками раніше наданих Національним банком кредитів рефінансування у 2014 році становив 189,43 млрд. грн. Таким чином станом на 01.01.2015 загальний обсяг заборгованості за кредитами рефінансування Національного банку становив 108,95 млрд. грн. (неповернуті кредити).

Загалом з 2008 року голови національного Банку змінювались, але тактика їх роботи завжди була єдиною: покривати комерційні банки, знущатися з людей! Пройшло більше року, як розпочались події на Майдані, люди мали віру і надію в подальше щасливе життя. Рік тому Україна почала втрачати своїх синів, і продовжує втрачати ще й досі, тих хто захищає державу від російського окупанта. Це відбувається кожного дня протягом останнього року. І в цей час люди почали втрачати ще й своє житло, оскільки дії банків та колекторів не оминають навіть родини бійців АТО.

Не маючи жодної підтримки з боку влади, яка б була дуже доречною в ці важки часи, рух Фінансовий Майдан стоїть на стражі та захищає домівки позичальників від тиску колекторських угрупувань. Ми вимагаємо стабілізувати курс гривні та підняти гривню до адекватної позначки, яка буде прийнятна для всіх громадян України, що за декілька місяців далеко перейшли за межу бідності по причині різкого знецінення доходів; прийняти ряд Законодавчих Актів, які вже зареєстровані в Верховній Раді:

№ 1531 - Проект Закону «Про врегулювання правовідносин між споживачами фінансових послуг та банками і фінансовими установами щодо соціального захисту незахищених верств населення, учасників АТО, бойових дій та членів їх сімей». Цей проект передбачає створення єдиного реєстру позичальників, який дозволить визначити законність існування валютних кредитів та переведе в правове поле всі валютні кредити.

№1558-1 - Проект Закону «Про захист прав споживачів фінансових послуг від наслідків девальвації гривні». В цьому проекті передбачено: 1. Списання кредитів для загиблих та поранених в зоні АТО, повну виплату для них депозитів 2. Зменшення процентів для малозабезпечених громадян 3. Конвертацію валютних кредитів.

№1559 - Проект Закону про додаткові гарантії захисту прав позичальників В ньому передбачено правило «першої руки» при перепродажу кредитів та правило «ключі на стіл» при бажанні позичальника віддати заставлене майно.

№ 1560 - Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податку з доходів фізичних осіб при реструктуризації боргів позичальників - щодо не оподаткування сум прощених кредитів.

Прес конференція ГО Громадський Контроль Банків від 24.02.2015