Кабінет Міністрів хоче переписати бюджет України на 2014 рік

730

Кабінет міністрів хоче переписати бюджет на 2014 рік, підняти податки та скасувати низку податкових пільг у зв’язку з падінням української економіки.

Як йдеться, в узгодженому з МВФ, кабмінівському законопроекті про внесення змін до державного бюджету на 2014 рік, в першому півріччі цього року ВВП України впав на 3%. Суттєве падіння відбулося в червні – на 5,9%. За прогнозом міністра фінансів Олександра Шлапака, до кінця року падіння ВВП може становити 6,5%.

Падає індекс промислової продукції – на 4,7% з початку року. Військові дії в Донецькій і Луганській області призвели до скорочення ділової активності: промвиробництво в цих регіонах в першому півріччі скоротилося на 12,3% та 5% відповідно.

Товарообіг, за даними Митниці, у січні-травні 2014 року зменшився на 16,1%, порівняно з аналогічним періодом 2013 року.

Війна з терористами на Донбасі, яких підтримує Росія, торгова війна з Митним союзом та значна девальвація гривні може призвести, на думку Шлапака, до недовиконання дохідної частини бюджету в 2014 році на 13 млрд грн.

У зв’язку з цим уряд пропонує збільшити дохідну та витратну частини бюджету на 5,9 і на 5,8 млрд грн. відповідно.

Крім того, урядовці запропонували скоротити доходи від податку на прибуток на 2,8 млрд, ПДВ на вітчизняні товари - на 5,7 млрд грн, ПДВ на імпорт - на 4,5 млрд грн.

В той же час плата за користування надрами має принести бюджету додаткових 9 млрд, екологічний податок - 2 млрд, податок на доходи фізосіб - 3,3 млрд, а фіндопомога Євросоюзу - 4 млрд грн.

Законопроектом скорочуються видатки на низку державних програм та дотації.

В той же час Кабмін пропонує на 16,9 млрд грн збільшити видатки на АТО, розміщення біженців з окупованої території та районів проведення військових операцій, відновлення об’єктів соціальної сфери.

"На фінансування АТО потрібно півтора мільярда щомісяця, а зараз є 520 млн грн. Потрібно ухвалювати відповідні зміни до бюджету найближчим часом", - заявив в понеділок Шлапак на погоджувальній раді в парламенті.

Крім того, запропоновано вивести закупівлі для армії під час військового стану з під дії закону "Про державні закупівлі" та перевести виплату соціальних виплат в ручне управління.

Уряд також пропонує збільшити випуск ОВДП для капіталізації НАК "Нафтогаз України" з 33,33 млрд до 103,93 млрд грн.

Додаткові надходження до бюджету уряд планує за рахунок скасувань податкових пільг та підвищення податків.

Згідно із законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу, будуть скасовані податкові пільги, у разі підтримки законопроекту депутатами Ради, для готелів та виробників електроенергії з альтернативних джерел. Великі агрокомпанії будуть переведені на загальну систему сплати ПДВ, а пільговий ПДВ з експорту зернових буде скасовано.

Скасують нульову ставку ПДВ на квитки швидкісних потягів.

Напої з вмістом спирту 8,5% і більше отримають статус алкоголю, та будуть обкладатися акцизами, як горілка.

Буде введено акциз на так зване альтернативне пальне (з вмістом спирту). Сьогодні таке пальне не обкладається акцизом і часто використовується підприємцями для ухилення від сплати податків.

Рента за користування надрами для видобутку природнього газу, який реалізується не для населення до 70%. А рента на видобуток нафти та газового конденсату буде змінена і становитиме 5261 грн за тонну для нафти і 2160 грн за тонну для конденсату, замість відсоткових ставок 18%, 39%, 42% залежно від глибини залягання ресурсів.
Зокрема, законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу, уряд пропонує скасувати пільги зі сплати податку на прибуток.

Так для інститутів спільного інвестування - скасувати пільгову 10% ставку податку на прибуток, отриманого від операцій з цінними паперами та деривативами. ІСІ будуть платити авансовий внесок податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Готелі категорії 5, 4 та 3 зірок і альтернативні виробники електроенергії також платитимуть податок на прибуток. Сьогодні вони звільненні від цього податку.

Відомими власниками готелів в Україні, які потрапили під 10 річну пільгу, є: Леонід Юрушев (Fairmont Grand, InterContinental Kiev, Рів`єра та Автограф) Рінат Ахметов (Донбас Палац) російські бізнесмени групи Vs Energy (Прем`єр Палац, Дністер прем’єр готель, Прага прем’єр готель та ін.) Вадим Новинський (Park Inn by Radisson Troyitska) та Сергій Тарута (Hyatt Regency Kiev). Інтереси в альтернативній енергетиці мають Ахметов та брати Клюєви.

Підприємства ПЕК, водо-, теплопостачання та водовідведення сплачуватимуть податок на прибуток в межах фактичних витрат, передбачених інвестиційними програмами.

Пільги зі сплати ПДВ запропоновано скасувати для агросектору та швидкісних потягів.

З 2015 року великі агрокомпанії переводяться на загальну систему оподаткування ПДВ. А експортери зерна та технічних культур, постачальники лісоматеріалів та паливної деревини з того ж року платитимуть ПДВ.

Законопроект передбачає скасування пільгових режимів для підприємств, які обробляють понад 1000 га угідь і валовий дохід яких перевищує 20 млн. грн. в рік. Оскільки середня площа угідь, які перебувають у власності або у користуванні сільськогосподарського підприємства перевищує 2 тис га, зазначені пропозиції стосуються переважної більшості суб’єктів в АПК, пояснюють в Українському клубі аграрного бізнесу.

"Середні господарства в багатьох випадках не є експортерами сільгосппродукції, а отже і не зможуть претендувати на відшкодування експортного ПДВ, а тваринництво взагалі залишиться без компенсаторів, що може зокрема призвести до масового вирізання корів", - каже гендиректор УКАБ Володимир Лапа.

Крупні агрохолдинги в Україні належать замголови Адміністрації президента Юрію Косюку (Миронівський хлібопродукт), Олегу Бахматюку (UkrLandFarming), екс-депутату Андрію Веревському (Кернел), Рінату Ахметову та Вадиму Новинському (HarvEast), батьку президента Олексію Порошенку (Агропродінвест) та ін.

Скасовується "0" ставка ПДВ для перевезення пасажирів швидкісними потягами "Інтерсіті+", яка була встановлена в липні 2012 року.

Будуть введені нові види акцизів. Наприклад, напої, що містять 8,5% і більше етилового спирту і відносяться до харчових продуктів, отримають статус алкоголю, та обкладатимуться акцизами в розмірі 70,5 грн за літр 100% спирту. На альтернативне пальне можуть ввести акциз в розмірі 139 євро за тонну або 70% від ставки акцизу з бензину.

Збільшиться плата за користування надрам для видобутку вуглеводнів.

Зокрема, для виробників природного газу, який реалізується не для населення, плата за надра зросте до 70% незалежно від глибини його видобутку (зараз - 28% для газу з покладів до 5 км та 15% - понад 5 км).

Ця податкова ініціатива вдарить по приватним газодобувним компаніям, які сьогодні видобувають близько 10% від загальних обсягів видобутку. Як відомо, найбільші приватні газодобувні компанії в Україні належать олігархам Рінату Ахметову ("Нафтогазвидобування"), екс-міністру екології Миколі Злочевському ("Еско-Північ"), Ігорю Коломойському ("Полтавська газонафтова компанія" та "Укрнафтобуріння"), поляку Яну Кульчику ("Куб-Газ"), Віктору Пінчуку ("Гео-Альянс") та Вадиму Новинському (Regal Petroleum, "Пром-Енерго Продукт" і "Укргазвидобуток").

"За нашими оцінками собівартість (видобутку газу приватними компаніями - INSIDER) становить від $100 до $200 за тисячу кубометрів. Якщо з $400 ціни (реалізації) на газ забрати $280, то для деяких виробників це означає вихід в збитки. І вже точно грошей на нові розробки не залишиться. Будуть "смоктати" існуючі свердловини до кінця", - каже Денис Саква, аналітик інвесткомпанії Dragon Capital.

Базою для оподаткування газу для промисловості та держустанов буде не середня митна вартість, як зараз, а гранична ціна цього палива для підприємств, встановлена НКРЕ.

Рента на видобуток нафти та газового конденсату становитиме 5261 грн за тонну для нафти і 2160 грн за тонну для конденсату, замість сьогоднішніх відсоткових ставок: 18%, 39%, 42% залежно від глибини залягання покладів.

Збільшення ставки за користування надрами торкнеться, в першу чергу, "Укрнафти", яка належить Коломойському та НАК "Нафтогаз". Зазанчимо, що видобута нафта на свердловинах "Укрнафти" постачається на Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта"), який теж контролюється Коломойським.

Однак в під урізання податкових пільг не потрапляють гірничо-збагачувальні комбінати Ахметова. Згідно з рейтингом INSIDER, ГМК Ахметова лідирують в десятці найприбутковіших компаній України. Сукупний чистий прибуток цих підприємств в 2013 році становив 12,5 млрд грн.

Якщо запропоновані зміни до Податкового кодексу не будуть провалені депутатами, які, в переважній більшості, контролюються олігархами, то це дозволить додатково залучити до бюджет 11,4 млрд грн в 2014 році, та 32,7 млрд грн у 2015 році, переконані урядовці.

По материалам: theinsider.ua