И вновь ДОТЗ, и вновь Фролов…

1 661

Отримано оперативну інформацію про те, що полковник Фролов О.В. начебто створює непідконтрольну схему зняття інформації з телекомунікаційних мереж.

Зокрема, ним здійснюється заміщення ключових посад в Департаменті довіреними особами з числа діючих та колишніх співробітників СБ України, з якими він тривалий час працював в ГУ «Р».

На посаду начальника 2 управління ДОТЗ СБ України призначений полковник Ємельяненко М.А., який особисто здійснює постановку низки номерів телефонів в таблицю спостереження комплексів моніторингу.

Обробку слухової інформації стосовно «важливих» об’єктів, в Департаменті здійснюють довірені особи Фролова О.В. з числа колишніх співробітників ГУ «Р»: Халітова Л.Р., Паршина Л.В., Коваленко О.М., Іванченко Є.Ю. та інші.

З метою звуження кола співробітників, які б мали контакти з ними, для «спецгрупи» було виділено окрему кімнату №624 на шостому поверсі адмінбудівлі Департаменту, що була обладнана 4 універсальними РМО для обробки слухової інформації мобільних операторів та 1 РМО обробки інформації з стаціонарних телефонів.

Читайте также: Кабинет № 628 или старые грабли в СБУ

Комплектування «спецгрупи» Фроловим О.В. здійснюється в терміновому порядку колишніми співробітниками ГУ «Р». В першу чергу це жінки, які в минулому здійснювали слухову обробку матеріалів радіо перехвату та готували зведення в підрозділах ГУ «Р».

На посаду помічника начальника 3 управління Департаменту Фроловим О.В. призначений підполковник Петченко , який разом з Фроловим О.В. проходив службу в ГУ «Р» і неодноразово потрапляв в поле зору як особа, яка безпосередньо отримувала та виконувала вказівки останнього по незаконному зняттю інформації з каналів зв’язку в підрозділах ГУ «Р», в ДОТЗ та, в подальшому, в ДССЗЗІ (АТС-100 та АТС-200 -абоненти органів законодавчої та виконавчої влади України).

За оперативними даними Петченко І.І, приймає безпосередньою участь у процесі моніторингу телекомунікаційних мереж у кімнаті №624, а також можливо здійснює корегування роботи невстановлених мобільних комплексів моніторингу 08М-діапазону. Також наявні дані вказують на те, що Петченко І.І., ймовірно, є одним з «кур’єрів», що здійснює доставку матеріалів перехоплення «замовникам».

Основними замовниками оперативної інформації знятої з каналів зв’язку виступають Яловенко В.О. (Ярема В.Г.), Грицак В.В., група Льовочкіна С.В. та представники «Альфа-груп».

Окремі співробітники Департаменту, за вказівкою Фролова О.В., в оперативних питаннях безпосередньо підпорядковуються заступникам Голови СБ України та виконують їх вказівки. Результати їх виконання також доповідаються їм особисто.

Всі співробітники «спецгрупи» та інші співробітники, що задіяні у вказаних схемах, додатково фінансово заохочується Фроловим О.В. у розмірах від 300 до 1000 дол. США на місяць.

В ДОТЗ СБ України реалізовано технічне рішення «Стоп-лист» основним завданням якого є запобігання неконтрольованого отримання трафіків з’єднань за номерами мобільних телефонів керівництва Служби та унеможливлення постановки на контроль цих номерів як оперативними підрозділами СБУ, так і іншими суб’єктами ОРД.

Вказана система має можливість сигналізування про факти з’єднань номерів телефонів, які введені в «Стоп-лист», з номерами телефонів об’єктів ОРС/КРС, що стоять на контролі всіх правоохоронних органів країни.

За вказівкою Фролова О.В. у вказаний «Стоп-лист» введено телефони останнього, номери телефонів його підлеглих, які задіяні в незаконних схемах моніторингу каналів зв’язку, а також телефони окремих політичних діячів та представників бізнесу.

Крім цього, в межах Департаменту службові питання Фроловим О.В. обговорюються виключно по внутрішній ІР-телефонії побудованій на транспортних мережах ДОТЗ, що обслуговуються виключно співробітниками Департаменту без залучення технічних можливостей і мереж УСЗ СБУ.

Враховуючи викладене можна констатувати неможливість проведення негласних розшукових заходів на каналах зв’язку стосовно посадових осіб ДОТЗ СБ України без їх розшифровки.

На даний час Фроловим О.В. лобіюється питання закупівлі у одного учасника (ТОВ «Криптон-М») мобільних комплексів моніторингу та комплекту обладнання для модернізації апаратно-програмного комплексу забезпечення проведення оперативно-розшукових заходів (ОТПЗ) на мережах операторів зв’язку.

Крім цього, на балансі ДОТЗ СБ України знаходиться комерційна структура, що працює під прикриттям. Означене підприємство Фролов О.В. також намагається використати в корупційних схемах.

За оперативною інформацією, за вказівкою Фролова О.В., окремими співробітниками ДОТЗ СБ України на даний час конспіративно здійснюється виготовлення дублікатів печаток та ключів від кабінетів, що перебувають у користуванні співробітників СБ України. Безпосередньо це стосується підрозділів ГУ БКОЗ СБ України. Відтиски печаток оперативним шляхом отримуються в УРДЗК, а другі комплекти ключів у режимно-секретних підрозділах.

Також за вказівкою Фролова О.В. створюється банк звукових образів (зразків голосу окремих осіб) до якого вносяться зразки голосів політичних діячів, представників бізнесу та правоохоронних органів, у тому числі і СБ України.

Основна мета зазначених дій — фабрикація розмов та використання їх для тиску на опонентів у передвиборчій боротьбі.

По материалам: ord-ua.com