Декларації новообраниих міністрів

738

Порівняно з попередніми урядовими командами, члени нового Кабміну не найбідніші.
Наприклад, у минулому складі найбагатшим міністром був голова Мінекономіки Павло Шеремета, який задекларував 1,75 млн грн доходу за 2012 рік, а найбіднішим – голова МЗС Андрій Дещиця, який зміг прожити 2012 рік, заробивши всього 10 тисяч грн.
У новопризначеному уряді, члени якого показали декларації вже за 2013 рік, найбагатшим виявився міністр юстиції Павло Петренко з доходом три мільйони. За 2012 рік він задекларував усього 1,6 млн грн. Проте найбіднішою виявилася протеже Петренка – міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко. Вона задекларувала 35 тисяч гривень доходу.
Утім статки деяких членів уряду залишилися невідомими. По-перше, не здали своїх декларацій міністри-іноземці: голова Мінфіну Наталія Яресько, МОЗ - Сандро Квіташвілі та Мінекономіки - Айварас Абрамавичус.
Політичні гастарбайтери заповнили лише особові картки. Декларації вони не заповнювали. Мабуть, том, що отримали українське громадянство лише в день свого призначення в уряд.
Окрім цих, ми не змогли знайти декларацій молодих топ-менеджерів: голови МінАПК Олексія Павленка та Мінінфраструктури – Андрія Пивоварського. Немає декларацій юриста Ігоря Шевченка, що очолив Мінекології, та Валерія Вощевського - представника Радикальної партії Олега Ляшка, що став віце-прем'єром.

Троє народних депутатів передали INSIDER документи з інформацією про нових міністрів, але декларацій зазначених міністрів серед них не було.
Серед тих документів, які було опубліковано, найцікавішою є декларація міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Згідно з нею, 2013 року дружина міністра Інна Авакова отримала 716,8 тисячі доходу. 16,8 тисячі з них – заробітна плата. А 700 тисяч позначені, як "дарунки, призи, виграші".

Раніше Аваков мав в Україні доволі розгалужений бізнес, який було сконцентровано в управляючій компанії "Інвестор". Бізнесмен займався реалізацією продовольчих товарів (чай "Ахмад"), фінансами (банк "Базис"), нерухомістю ("Інвестор Еліт Буд"), видобуванням газу ("Енергія-95") та іншим.

2010 року, коли до влади прийшов Віктор Янукович, багаторічні опоненти Авакова в Харкові – Геннадій Кернес і Михайло Добкін - посприяли позбавленню сім'ї Авакових частини бізнесу.

Міністр зазначив у своїй декларації, що в 2013 році отримав 18 тисяч євро доходу з Італії. З огляду на документ, він має у цінних паперах і статутних капіталах компаній понад 9 млн грн. З них сума, еквівалентна 8,8 млн, вкладена в іноземні активи.

Також цікавою є декларація наймолодшого члена уряду – 30-річної міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко. Вона працювала юристом у компанії "МЛГруп", яка належала нинішньому голові Мін'юсту Петренкові. Вже в цьому році вона була його заступницею у відомстві.

Не маючи досвіду, вона заповнила декларацію найбільш повно. Вказала, в яких саме банках розміщені її заощадження. Вказала, що мала частку в торговельній компанії "Авантек", співвласниками якої досі є її батько Володимир і мати Наталія.
Онищенко єдина, хто заповнив декларацію за 2014 рік. За законом, чиновники будуть заповнювати її лише в квітні наступного року.

Цьогоріч Ганна перейшла на держслужбу і її статки зросли. Вказаний дохід за 2014 рік становить 51 тисячу гривень, проти 35 тисяч у минулому році.

Цікавою також є декларація найбагатшого міністра - головного юриста країни Петренка. Він нікого не вказав у графі "склад сім'ї", але для чогось тримає 4 земельні ділянки загальною площею до одного гектара та три автомобілі. Заощадження міністра становлять майже 9 млн грн.

Також три автомобілі має у власності Юрій Стець, голова новоствореного Міністерства інформаційної політики. Стець – доволі вибагливий автолюбитель. У його парку Lexus RX 350 та Infiniti FX 27.

Не дуже забезпеченим виглядає голова МЗС Павло Клімкін, який задекларував усього 44 тисячі гривень у 2013 році. Але в нього доволі ділова дружина Наталія, яка заробила більш ніж півмільйона гривень, здаючи в оренду майно.

З іншого боку, новий міністр соціальної політики Павло Розенко не забув вказати в декларації, що 35 тисяч гривень, отриманих як матеріальну допомогу, були перераховані ним на благодійну діяльність. У 2013 році Розенко працював як народний депутат.

По материалам: theinsider.ua