39 доба! рух Фінансовий Майдан готується до підтримки закону 1558-1 про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті 6-7 квітня 2015 р

831

6 квітня на погоджувальній раді планується розгляд внесення закону 1558-1 до порядку денного сесії Верховної Ради України.

Вже більше місяця учасники руху фінансовий майдан знаходяться на майданчику біля Національного Банку України.

За цей час відбулось багато подій, у тому числі і розгон, зламана щелепа, негода, провокації, засудження, зневіра. Але, разом з тим, учасники руху також переконалися, що усі пізнаються в біді, і представники влади теж. Після розгону Фінансовий Майдан отримав підтримку від Міністерства Внутрішніх Справ, керівника, який віддав наказ розігнати мітингарів було звільнено. Були організовані умови для безпечного перебування на території біля НБУ і в день і в ночі. Безпеку учасників руху відтоді забезпечують працівники батальйону Київ-1, що робить перебування на території абсолютно безпечним і надає більшої впевненості учасникам, оскільки дуже часто на майданчику перебувають жінки та діти, особливо у період канікул.

Треба відмітити, що за цей великий відрізок часу, учасниками руху було зроблено дуже багато роботи, були надані звернення кожному депутату Верховної Ради України 8 скликання, з обґрунтуванням (наслідок девальвації гривні, занепад середнього класу – неможливість виконання зобов’язань) та основними умовами, які прописані у законопроектах, що чекають прийняття учасники руху, а саме:

1. залишок заборгованості здійснюється шляхом заміни валюти у національну валюту, за курсом НБУ на дату підписання кредитного договору;

2. гарантії для учасників Антитерористичної операції та мешканців зони АТО:

- списання всієї суми заборгованості за всіма діючими кредитними договорами в національній валюті або іноземній валюті;

- на дострокове отримання вкладів в фінансових установах без втрати відсотків та без обмежень в сумі видачі;

- на отримання в Фонді гарантування вкладів фізичних осіб всієї суми вкладів, навіть якщо така сума перевищує встановлений Граничний розмір відшкодування коштів за вкладами;

3. гарантії для малозабезпечених громадян та сімей:

- малозабезпечені, які сплатили проценти за користування кредитом в національній або іноземній валюті більше 40% від загальної суми кредиту, мають право на зменшення процентної ставки за користування кредитом до 2 % річних.

- якщо сума сплачених процентів менша 40%, то такі громадяни мають право на зменшення процентної ставки за користування кредитом в національній або іноземній валюті до 4% річних;

4. кредиторам забороняється відступати право вимоги за споживчими кредитами іншим особам;

5. з дня прийняття встановлюється мораторій (заборона) на звернення стягнення на будь-яке майно Позичальників та/або їх Поручителів, наданих в забезпечення виконання зобов’язань за споживчими кредитами;

У статті Forbes «Сеанс валютного кредитування і його викриття», разом з експертами та громадськими діячами «Громадський Контроль Банків» та руху Фінансовий Майдан (http://forbes.ua/business/1390900-seans-valyutnogo-kreditovaniya-i-ego-razoblachenie) Forbes проаналізував 3 твердження – 3 міфи про валютне кредитування.: «Міф перший − що банки постраждають від цього процесу. Другий − що МВФ проти масової реструктуризації валютних позик. Третій міф − що тільки позичальники винні в тому, що брали кредити у валюті. Forbes проаналізував цих три твердження. Як з'ясувалося, всі вони не відповідають дійсності, а саме питання зміни політики валютного кредитування лежить виключно в площині політичної волі й готовності НБУ пропонувати адекватні рішення щодо реструктуризації валютних позик. І це не вимагатиме чергових вливань у банки з держбюджету.»

Національним Банком України ще й досі пропонується позичальникам тільки умови, до яких НБУ долучив 12 комерційних банків і отримав від них підтримку, умови так званого меморандуму. Учасниками руху, під час перебування на майданчику біля НБУ було перевірено, наскільки пропозиція НБУ працює на практиці. Були надані заяви до комерційних банків України, із проханням перевести залишки по кредитних договорах в іноземній валюті у гривню (реструктуризація) на умовах, які цей банк підписав разом із НБУ – умови меморандуму. У результаті, учасники отримали наступну відповідь: «меморандум не є ні законом ні нормативним актом Національного Банку України, відтак він має тільки рекомендований характер». При цьому, офіційна позиція Національного Банку України, на яку він посилається, від 04.08.2010 року: «за наявності у банку банківської ліцензії Національного банку і письмового дозволу на здійснення валютних операцій, що не потребують індивідуальних ліцензій на весь період дії режиму валютного регулювання, надання кредитів (позик) в іноземній валюті на території України є правомірним» (http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=84160&cat_id=70780). Нагадуємо, що усі комерційні банки отримали банківську ліцензію тільки у 2011 році, що можна перевірити на сайті НБУ або на сайті Фонду Гарантування Вкладів.

Рух Фінансовий Майдан не залишає свого майданчику під Національним Банком України, допоки закони, які захищають людей від можливості опинитись на вулиці без власної домівки, кредити за які люди сумлінно сплачували багато років, а залишки боргів зросли у кілька разів, допоки ці закони не буде прийнято у Верховній Раді, та будуть підписані Президентом України П. Порошенко.

Також треба відмітити, та подякувати усім чиновникам, депутатам, головам фракцій Верховної Ради України, які підтримують та діють з усією відповідальністю, щоб сприяти скорішому вирішенню проблеми, що склалася навколо валютних позичальників. За цей період часу, на майданчику Фінансового Майдана, учасники відкрили для себе багато людей, які насправді жадають допомогти, ні словом, а ділом, щоб проблема нарешті вирішилась і закони було прийнято.

Героям Слава!

6-7 квітня рух Фінансовий Майдан збирається під стінами Верховної Ради України, люди збираються з усіх куточків України, щоб бути в Києві з 6 квітня аби погоджувальна рада внесла на порядок денний сесії законопроект 1558-1 і скорішим часом його було прийнято.

Запрошуємо усіх ЗМІ долучитись до нашої мирної акції в знак підтримки нашого закону:

6-7 квітня Верховна Рада України 10:00

Також, двері нашого майданчика були та будуть завжди відкриті для усіх, хто забажає поспілкуватись із позичальниками, та отримати всю інформацію про те як сьогодні виживають позичальники банків, як вони переживають розгляд своїх справ у судах, як банки намагаються залишити людей без житла, як проходять перемовини із комерційними банками. Всі останні новини, які стосуються позичальників банків, та новини майданчику руху Фінансовий Майдан, Київ, вул. Інституцька 9.

Чекаємо на усіх!

Фото Звіти з майданчику тут: https://plus.google.com/photos/105991807906734170408/albums
Ustream: http://www.ustream.tv/recorded/60309693
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6hGN1_2TfN9UGDg83EVwRw

Всі події, звіти кожного дня на майданчику, останні події, пов’язані з вирішенням проблеми валютних позичальників, на офіційному сайті Громадський Контроль Банків: http://gkbankov.org

Рух Фінансовий Майдан
http://gkbankov.org/uk/