Юрій Момот: кримінальні багатоходівки з державними коштами

1 193

Медіа скандують про те, що в Україні щороку розкрадають 40 мільярдів доларів із державного бюджету. Мета таких заяв – показати суспільству, що треба змінювати владу та набирати нову, здатну нарешті викорінити в країні корупцією, що павитинням оплутала всі сфери органів державної управлінської піраміди, на всіх її рівнях. Які б реформи не впроваджувалися в країні, усе одно знайдеться «діяч» з великим корупційним досвідом, готовий перепрошити будь-яку інноваційну програму під свої власні інтереси. А кожного «діяча» для будь-якого випадку, під будь-який державний проект є впливовий покровитель та «стратегічна група», що за командою перегруповується та перерозподіляється під нові грошові потоки.

Або, в разі унеможливлювання оперативно змінити владу та не спроможність долучити топ-чиновників, доблесні правоохоронні органи до участі у здійсненні правосуддя в Україні – слід наполегливо тикати їх носом в результати корупційних злочинів. Водночас, ще активніше популяризовувати імена злочинців-крупціонерів. Про одного з подібних піде мова в нашему опусі.

Знайомтеся! Момот Юрий – випускник Рязанського вищого повітряно-десантного командного училища, магістр Національної академії державного управління при Президентові України, шанувальник коштовних автомобілів Lexus та годинників Vacheron Constantin (ціна на годинник виробника коливається від 500 тисяч до 7 мільйонів гривень — прим. ред.).

Він же – кандидат у депутати Верховної Ради 8-го скликання від партії «Громадський рух України», кандидат у депутати Петрівської сільської ради Вишгородського району Київської області на перших виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року від політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» (№4 у списку), екс-радник заступника міністра оборони України Ігоря Павловського. А також керманич чисельних приватних бізнесів із різноплановими видами діяльності, але функціонуючими за єдиною концепцією: незаконне збагачення із використанням схем, пов’язаних з бюджетними коштами.

Юрій Момот за багато років своєї управлінської діяльності засвітився у низці корупційних схем, організаційних скандалів, а також став фігурантом не однієї кримінальної справи. Момот – один з яскравих представників української політичної еліти середньої ланки та має великий досвід у впроваджені корупційних схем і оборудок.

В 2020 році правління «Укрзалізниці» обрало Юрія Момота на посаду виконуючого обов’язки керівника ТОВ «Збут Енерджи ЛТД». Кандидатуру затвердила наглядова рада АТ «Укрзалізниця». Що з цього вийшло, читаємо далі.

Схеми Укрзалізниці, похідних від неї контор і результат – розслідування НАБУ та САП

Наприкінці вересня поточного року, уряд України відрапортував про чергове «революційне рішення», пов’язане із запровадженням спрощеної процедури закупівлі електроенергії для потреб «Укрзалізниці». Це відбулося шляхом підписання взаємовигідних двосторонніх договорів між національним перевізником та НАЕК «Енергоатом». У результаті рішення наприкінці вересня, під час аукціону з продажу електроенергії на Українській енергетичній біржі, була укладена перша угода на закупівлю понад 4,9 мільйонів МВт-год електроенергії загальною вартістю 6,554 мільярдів гривень. Контракт строком до 2022 року був підписаний між НАЕК «Енергоатом» та трейдером «Укрзалізниці» — компанією «Енерго Збут Транс». Ця компанія була створена у 2018 році саме з метою забезпечення Укрзалізниці електроенергією та управляється в ручному режимі ТОВ «Збут Енерджи ЛТД». На підставі рішення Кабінету Міністрів, прийнятого 3 лютого 2021 року, 100% статутного капіталу ТОВ «Енерго Збут Транс» було передано від АТ «Укрзалізниця» на користь ТОВ «Збут Енерджи ЛТД».
Як зазначається в офіційному релізі «Укрзалізниці»: «Національний перевізник отримав стабільну ціну на електроенергію в умовах різкого росту цін на енергоресурси в світі, а генеруюча компанія — надійного контрагента зі значними обсягами споживання — «Енерго Збут Транс»».

Згідно з офіційними джерелами, саме через діяльність Юрія Момота — керівника та єдиного підписанта ТОВ «Збут Енерджи ЛТД» підприємство стало одним із фігурантів гучного розслідування НАБУ та САП, ініційованого стосовно фактів можливого заволодіння коштами АТ «Укрзалізниця» за період 2019-2020 років в розмірі 1,9 мільярдів гривень.

«Схеми оборонки» з кримінальним присмаком
Як ми і вказували раніше, у бувалих корупціонерів в різних державних органах є покровителі та «оперативні групи», готові працювати разом задля досягнення спільної мети – незаконного збагачення. У Юрія Момота в тому числі. Свого часу, у 2014 році він створив ТОВ «Коло друзів», засновником якого виступила благодійна організація «Благодійний фонд ветеранів та учасників антитерористичної операції». Завдяки схемам ТОВ «Коло друзів», Момот тривалий час обкрадав українських воїнів, привласнюючи кошти, що виділялися за оздоровлення учасників АТО, допоки не натрапив на кримінальне провадження https://nashigroshi.org/2016/10/06/vidkaty-za-ozdorovlennya-uchasnykiv-ato-jshly-cherez-strahovykiv-taruty-prokuratura/.

Дякуючи тому, що благодійний фонд Момота працював в ролі дорадчого органу при Міноборони, йому вдалося отримати посаду Радника заступника міністра оборони — Павловського Ігоря Валентиновича. Як відомо, генерал-лейтенант Павловський І. В. був затриманий детективами НАБУ і САП 11 жовтня 2017 року. Йому пред’явлено підозру щодо участі в корупційній схемі з розтрати державних коштів у сумі 149 мільйонів гривень під час закупівлі палива для потреб Міністерства оборони України. Крім того, Павловський І. В. є фігурантом іншого оборонного скандалу, в якому також «зникли» бюджетні кошти при закупівлях.

Зважаючи на кількість пов’язаних та «ручних» юридичних осіб і реальну відсутність інших «професійних навичок» у радника Павловського Момота Ю. П., цілком ймовірне використання «мережі юридичних осіб» для освоєння та подальшого виведення бюджетних коштів через кіпрську компанію Stilcros Services Limited (зареєстрована 24.02.2017), діяльність якої, згідно із кіпрськими реєстрами, фактично не здійснювалась, або «Captek Corporation L. P.» (засновник ТОВ «Еко-Тех» Момота), яка попри статус «припинення діяльності» досі не «виведена з реєстру», а отже — має право бути власником банківських рахунків як у країні реєстрації (Великобританія), так і на територіях походження засновників (у даному випадку — Республіки Панама).

Юрій Момот та хижак Піранья
З жовтня 2019 року на території України діє ТОВ «Піранья-Тех», основним видом діяльності якої є виробництво електронних компонентів. Засновниками цього підприємства, окрім Юрія Момота, є громадяни Ізраїлю: Флакс Гай, громадянство — Ізраїль, м. Холон, м. Хардорф Ханхалім, б. 14; Бад В’ячеслав, громадянство — Ізраїль, м. Холон; Флакс Орен, громадянство — Ізраїль, м. Холон, вул. Дганія, б. 10/14 та пан Олександр Львович Ружинський, який на сьогоднішній день є і співзасновником, і директором зазначеної структури.

24 березня 2021 року ТОВ «Піранья-Тех» отримала партію продукції від AIRFENCE SOLUTIONS LTD (країна Ізраїль, реєстраційний номер 515419950). Опис продукції в митній накладній «ІНШІ МАШИНИ ТА АПАРАТУРА: АНТЕННІ ПІДСИЛЮВАЧІ». За даними офіційного сайту AIRFENCE SOLUTIONS LTD, вказаного в аналітичному ресурсі bloomnerg (https://www.apolloshield.com/), компанія спеціалізується на виробництві та постачанні апаратури для боротьби з малими літальними апаратами (дронами). Компанія має ряд контрактів із Збройними силами Ізраїлю та є постачальником компактних комплексів радіолокаційної боротьби.

В Україні є лише 2 напрями використання «антидронівського» приладдя: військовий та охоронний. Зважаючи на ріст популярності безпілотних літальних апаратів як засобу військових дій на території Донбасу, найвірогіднішим «бенефіціаром» технологій AIRFENCE SOLUTIONS LTD, а отже і замовником ТОВ «Піранья-Тех», може виявитись Міністерство оборони України. На жаль, оборонне замовлення досі містить більше таємного, аніж публічного, тому нам залишається лише гадати.

Співзасновник ТОВ «Піранья-Тех» — Орен Флакс (Oren Flaks) є співзасновником ТОВ «КАВІТ ЕЛЕКТРОНІКС» (код ЄДРПОУ 41935992) та займає посаду віце-президента KAVIT ELECTRONIC INDUSTRIES (94) LTD, що спеціалізується на виробленні засобів шифрування зв’язку, так званих «глушилок», та іншої апаратури для забезпечення стабільного управління військами за стандартами НАТО та країн-союзників (дані з офіційного листа-презентації).
Сукупність технологій, що виготовляються або постачаються юридичними особами, пов’язаними з Ореном Флаксом та іншими громадянами Ізраїлю, можуть використовуватись для потреб Міноборони України, у тому числі в комбінації з турецькими безпілотними апаратами «Bayraktar TB-2», де безпілотник — це «меч», а Ізраїльська техніка – «щит». Вірогідно, саме Момот Ю. П. і «завів» іноземців до Міноборони, перебуваючи на посаді радника заступника міністра за часів Президента Порошенка, а зараз може продовжувати їх підтримку.

Швидше за все, звільнення з офіційної посади в Міністерстві оборони не дорівнюється константі «припинення відносин» із керівництвом державної структури. Тим більше, якщо подібне Юрію «шовкопряда» просто так не викидають. Можливо настав час підпалити йому крильця?

Письма в редакцию: Антикоррупционный информационно-аналитический портал job-sbu.org