Юридичні послуги по стягненню дебіторської заборгованості

1 024

Дебіторська заборгованість на підприємстві – це невід’ємна частина функціонування будь-якого бізнесу. Неможливо на всі 100% убезпечити себе від її виникнення.

Однак, як кажуть адвокати компанії «ALVA PRIVACY»: вчасно вжиті заходи щодо попередження або своєчасно проведені заходи по поверненню заборгованості можуть з високою ймовірністю гарантувати повернення коштів. Тому послуги юридичної фірми «Альва Прайвесі» – завжди актуальні!.

Відсутність же належної, професійної правової допомоги може призвести до формування у підприємства портфеля безнадійних боргів.

Юридичні послуги: процес стягнення заборгованості

Процес стягнення дебіторської заборгованості, як окремий комплекс юридичних послуг, передбачає цілий набір дій, спрямованих на найбільш ефективне повернення ваших активів від недобросовісних контрагентів.

Такий юридичний супровід передбачає проведення наступних дій:

  1. Аналіз підстав виникнення боргу і умов підписаного сторонами договору.
  2. Пошук, аналіз майнового стану і репутації вашого боржника, визначення найкращого механізму повернення боргу. На цьому етапі визначається ймовірність стягнення дебіторської заборгованості і доцільність проведення подальших заходів.
  3. Організація і ведення переговорного процесу і претензійної роботи. Формування загальних вимог, визначення розміру штрафних санкцій та способу захисту порушеного права.
  4. У разі відмови боржника від добровільного задоволення ваших вимог і повернення дебіторської заборгованості – формування позовних вимог, підготовка доказової бази для звернення до суду.
  5. Представництво інтересів компанії в суді, підтримання заявлених вимог і проведення дій для якнайшвидшого отримання позитивного судового рішення.
  6. Отримання виконавчого документа і пред’явлення його до виконання у виконавчу службу. Супровід і контроль за виконанням рішення державним виконавцем.

Чи можна убезпечити себе від виникнення дебіторської заборгованості?

На жаль, універсального рішення і механізму не існує. Будучи в довголітніх партнерських відносинах та знаючи один одного давно, не можна гарантувати вам, що одного разу ваш партнер не зможе / не захоче повернути вам борг. Сьогодні будь-які фінансові відносини між підприємствами несуть в собі ризик виникнення дебіторської заборгованості.

Але варто також пам’ятати про те, що грамотно підготовлений договір, який містить механізми, що стимулюють сторони дотримуватися узгоджених умов, є засобом істотного зменшення ризикованості взаємин між бізнес-суб’єктами.