Вілкули — родина корупціонерів

891

Юрій Вілкул (батько) та Олександр Вілкул (син) тривалий час захищають олігархічні інтереси Ріната Ахметова в Дніпропетровській області. Ця родина по вуха загрузла в корупції і організувала масштабне розкрадання майна місцевих громад.

Про це у своєму «Фейсбуці» повідомляє нардеп від фракції БПП Віталій Купрій.

Так, зокрема, в місті Кривий Ріг, де мером є Юрій Вілкул, діє корупційна схема по розкраданню бюджетних коштів від надання в користування місць для розташування зовнішньої реклами (бігборди, лайтбокси тощо).

Відповідно до пункту 13 Постанови Кабінету міністрів України від 29.12.2003 року № 2067, плата за тимчасове користування місцем, що перебуває в комунальній власності, зараховується до бюджетів територіальних громад сіл, селищ і міст. Проте, в порушення цієї правової норми комунальне підприємство «Парковка та реклама» отримує бюджетні кошти безпосередньо на свій рахунок.

В результаті цієї корупційної схеми за останні 5 років до міського бюджету Кривого Рогу не надійшло більше 40 млн. грн. Ці гроші безслідно зникли, хоча ці значні кошти можна було використати для покращення стану охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, фізкультури і спорту тощо.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Юрій Вілкул, як міський голова, повинен був забезпечити дотримання законів України та виконання актів уряду в місті Кривий Ріг. Тому він несе за свою бездіяльність персональну відповідальність. Тобто, Вілкул-старший не передбачив (хоча повинен був і міг це передбачити), що в результаті діяльності КП «Парковка і реклама» громаді міста буде завдано істотну шкоду з тяжкими наслідками.

З огляду на масштаб корупційної схеми, бездіяльність Юрія Вілкула має ознаки злочину, передбаченого частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років.

Цікавим є факт, що ще в 2011 році Віталій Купрій повідомив тоді ще голову Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула (сина) про існування корупційної схеми при наданні в користування місць для розташування зовнішньої реклами. Син з корисних мотивів прикрив злочин батька, проігнорувавши вимоги статті 13 Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Проте, скільки мотузці не витись, а відповідати час настав.

Народний депутат направив Генеральному прокурору відповідне звернення, щоб з теплих кабінетів родина корупціонерів та зрадників українського народу решту своєї «політичної кар’єри» провела на нарах.