Увага! В Україні запрацювала нова фінансова піраміда а-ля МММ

697

Нова фінансова піраміда під назвою "Лавина подарунків" і зареєстрована як товариство з обмеженою відповідальністю діє в Україні вже майже два місяці, повідомляють "Вести".

Компанія повідомляє, що вона сприяє обміну інформацією між зареєстрованими користувачами. Проте "Лавина" діє за принципом класичних пірамід: заплати внесок - приведи друга - отримай прибуток. "Це у своєму роді спеціалізована соцмережа для здійснення фінансових подарунків", - повідомили творці компанії.

З організаторами можна зв'язатись, заповнивши спецформу на сайті. У кількох групах "Лавини" в соцмережах - по 15-17 тисяч учасників.

"Я прийшов у проект півтора тижні тому і за чотири дні закрив свою першу матрицю. Зараз на моєму гаманці - 1100 дол, а планую я заробити набагато більше. До цього працював оцінювачем у ломбарді і заробляв 3500 грн на місяць. Не хочу працювати на чужого дядька", - розповівРустам Каренов з Донецька.

На думку юристів, "Лавина подарунків" - очевидний двійник МММ: "Швидше за все, творці - це колишні учасники МММ або люди, які добре знають принцип його роботи. Вони просто скопіювали цю систему: точнісінько така є каса взаємодопомоги, тільки тепер не вклади, а подарунки. Звичайно, спочатку це працює - за рахунок того, що "подарунки" ходять між людьми, яких стає все більше", - розповів Богдан Хаустов, юрист, що спеціалізується на аферах.

За його словами, час існування піраміди повністю залежить від ступеня жадібності її творців: "З часом вони почнуть вилучати з системи все більше грошей. Учасники думають, що творці не мають доступу до їхніх активів, але це не так. З досвіду попередніх пірамід, можу сказати, що ця протягне мінімум 4 місяці і максимум - 9". Хаустов зазначає, що довести провину ошуканців складно: "Потрібно, щоб була група постраждалих і щоб був доведений сам факт обману. Бо зазвичай (і у випадку з" Лавиною "це так) творці попереджають учасників, що вони діють на свій страх і ризик".

Речник Міністерства внутрішніх справ Сергій Бурлаковповідомив, що в міліцію скарг з "Лавини" не надходило. "Подібні справи кваліфікуються як шахрайство. От якщо ухвалять законопроект про фінансові піраміди, їх творцям буде загрожувати до восьми років в'язниці", - повідомив він.

Нагадаємо, в парламенті зареєстровано законопроект "Про заборону фінансових пірамід в Україні", схвалений урядом.

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов повідомив, що найближчим часом будуть вироблені заходи з боротьби з фінансовими пірамідами на фондовому ринку, діяльністю псевдофорекс-брокерів, що пропонують українцям заробляти на міжнародному валютному ринку.

Нагадаємо, раніше півмільйона українців вклали свої гроші в нову фінансову піраміду Сергія Мавроді - МММ-2011. Жага наживи перемогла в них здоровий глузд.

Проект Мавроді під назвою МММ-2011 - "Мы Можем Многое" обіцяв вкладникам прибуток на 20% щомісяця, а пенсіонерам, що вклали гроші, - навіть 30%.

Піраміда МММ-2011 обвалилася у травні 2012 року.

У 2003 році Мавроді, заарештованого і потім засудженого за шахрайство у великих розмірах, засудили до 4,5 року в'язниці. Від 22 травня 2007-го він - на волі.

По материалам:  expres.ua