У Харкові почали економити ліки до ЕВРО 2012

401

В Харкові вдалися до тотальної економії на ліках для бригад швидкої допомоги. Представники незалежних профспілок впевнені, що чиновники заощаджують гроші, аби забезпечити їх ліками на період «Євро-2012».

«Тотальна економія» на ліках для «швидкої» в Харкові почалася наприкінці минулого року. Фельдшер і лідер солідарної профспілки працівників швидкої меддопомоги Віталій Білоус розповідає DW, що тоді валізи лікарів взагалі були порожні: «Ми сподівалися, що в лютому, як обіцяло керівництво, відновляться тендерні закупівлі. Але ситуація з ліками не змінилася, та ще нам заборгували «святкові» та «нічні» доплати, каже Віталій. Він переконаний, що місцеві чиновники хочуть «приберегти ліки до «Євро-2012».

Викликати швидку з Києва?
Віталій Білоус демонструє DW валізу з ліками та медзасобами - там фактично лише третина з майже 80 необхідних найменувань. Відсутні такі важливі препарати екстреної допомоги як засоби проти аритмії, серцеві глюкозиди, гормони. «Приміром, ренальган, який вкрай необхідний в разі високої температури в дітей. Немає. Його можна замінити анальгіном, але і його нам не завжди видають. Ось, сьогодні дали по дві ампули на кожну бригаду. Це керівництво придбало на кошти, які співробітники кожного місяця здають на «господарські потреби» підстанції».
Як каже фельдшер, часто відсутні навіть йод, лейкопластир, катетери. Бинти співробітники іноді ріжуть з марлі. Багато що з цього лікарі вимушені купувати за свій кошт: «Часто нам не видають фізіологічний розчин. Ось, у мене була своя пляшка. Та я її віддав для 96-річного дідуся. У нього тиск був 40 на 0, а в нас не було чим розводити препарат!» Колеги Білоуса з Києва та Запоріжжя, теж члени незалежних профспілок, дивуються «харківською унікальною ситуацією». Фельдшер Київської швидкої Сергій Єфанов заявив DW, що в його бригаді «завжди є те, що потрібно»: «Що таке дві ампули анальгіну? Це смішно! В нас по 12-14 ампул. Як так немає фізіологічного розчину? Це ж дешеві препарати!» Фельдшер запорізької швидкої Вікторія Удовиченко може поскаржитися тільки на відсутність обладнання в машинах: «З ліками , не скажу, що на «відмінно», але міська влада нас забезпечує в повному обсязі!», - каже вона DW.

Офіційна відповідь

У своєї відповіді DW Департамент охорони здоров’я мерії Харкова інформацію незалежних профспілок про «неповні лікарські валізи швидкої» напередодні «Євро-2012» назвав «такою, що не відповідає дійсності». Департамент стверджує, що, приміром, фізіологічний розчин на підстанціях є - приблизно 140 пляшок та майже 2120 ампул. Відповідно до бухгалтерських звітів, зараз на кожній з 10 підстанцій «швидкої» є в наявності лікарські засоби на суму в 20 тисяч гривень: «Станом за квітень виділено з місцевого бюджету на придбання ліків на загальну суму в 143338,23 гривень». Департамент підсумовує, що забезпеченість «швидкої» лікарськими засобами зараз на рівні 85% від переліку, встановленого урядом.
Головним документом, який регламентує, які саме ліки та обладнання мають бути в розпорядженні лікарів «швидкої», є наказ № 500 Міністерства охорони здоров’я. Якщо якісь ліки відсутні, як каже експерт Харківської правозахисної групи Людмила Клочко, це, як мінімум, свідчить про невиконання чиновниками своїх службових обов’язків. «Як максимум, йдеться про порушення кількох статей Конституції, які гарантують українцям право на життя та на надання медичної допомоги», каже Клочко. Проте, за її словами, притягнути до відповідальності чиновників досить складно: «Медикаментами швидкі забезпечені так, як того воліє місцева влада. МОЗ не може примусити місцеве самоврядування щось робити. Цей наказ не зареєстрований в Мінюсті». Вільна профспілка медпрацівників України домагатиметься цієї реєстрації. «Коли Мінюст затвердить, що саме має бути в валізі лікаря, та як має працювати швидка допомога, тоді профспілки докладуть усіх зусиль, аби цей документ повністю виконувався»,- заявив DW голова організації Олег Панасенко.

За матеріалами: dw.de