У дитини пропало бажання вчитися — що робити?

1 393

Як правильно вчити дитину, щоб вона хотіла вчитися, щоб у неї все виходило? Всі батьки і самі в минулому були дітьми, тому прекрасно знають, що погана успішність в школі пов'язана з внутрішнім настроєм учня. Раніше головним мотиватором в навчанні була, в першу чергу, дисципліна. Сьогодні ж кожен дорослий розуміє - школяреві, щоб вчитися, потрібно бажання, інтерес і впевненість у своїх силах. Якщо не враховувати ці чинники в дошкільному розвитку дитини, в процесі навчального виховання, найімовірніше результатом такої педагогіки буде відсутність бажання вчитися, відсутність інтересу взагалі до будь-якої розвиваючої, пізнавальної діяльності.

Чому у дитини немає бажання вчитися? Користь правильної підготовки до школи

Знижений інтерес до навчання, дитяча лінь і апатія в Україні визнані найсерйознішою проблемою, як для школярів, так і для педагогів. На сьогодні з нею стикаються, за різними підрахунками, до 49% учнів. При цьому здібності до навчання у сучасних дітей ніяк не нижче, ніж у старших поколінь. З чим же пов'язане зникнення навчального інтересу ще до початку шкільних занять?

Причини відсутності пізнавального інтересу обумовлені помилками дорослих. На відміну від малюків, ми то точно знаємо, що коли людину критикують, у неї розвиваються комплекси і боязнь зробити помилку, коли знецінюють інтереси, намагання, успіхи - людина позбавляється стимулу до подальшого розвитку. Щоб в майбутньому не виникало питання до дитини «чому немає бажання вчитися?», потрібно уникати в навчанні подібних методів.

Як пробудити бажання вчитися у малюка? Успіхів досягають ті діти, які відчувають у всьому підтримку з боку батьків, мають можливість розвиватися, які часто чують похвалу, бачать перед собою приклад інтелектуально активного способу життя мами і тата.

Як повернути бажання вчитися маленькому школяреві? Принципи розвитку інтелекту і навчального інтересу

Як в домашньому, так і в колективному навчанні дитини необхідно дотримуватися ряду правил:

  1. Враховувати вікові особливості розвитку. Наприклад, той факт, що не тільки в дошкільному, а й в початковому шкільному віці діти інформацію засвоюють краще через ігрову діяльність.
  2. Зацікавити учня. Не переконати, не примусити, а саме підштовхнути його до самостійного навчання.
  3. Розвивати самостійність. Зазвичай, батьки звалюють на себе обов'язок щодо спільного виконання домашніх завдань. У підсумку, що на уроках в школі, що вдома, роль учня зводиться до слухання. Потрібно, щоб малюк вже на етапі дошкільної підготовки навчався сам вирішувати поставлені перед ним завдання. Так розвивається не тільки самостійність, але ще і відповідальність, здатність справлятися з проблемами, доводити до кінця розпочаті справи.
  4. Пояснювати принципи навчання і розвивати розум. Не можна просто давати дитині знання. Адже вона не буде знати, що з ними робити. Завдання батьків і вчителів, які взялися розвивати дошкільнят і школярів, - розкривати потенціал розумових здібностей і вчити учнів застосовувати їх у вирішенні реальних завдань.
  5. Створити середовище для соціального розвитку малюка. Здатність знаходити спільну мову з новими людьми допоможе дитині швидко пристосуватися до життя в новому колективі. Психологічний комфорт має таке ж вирішальне значення для успішного навчання, як і здібності, навчальні навички, інтерес.
  6. Мотивувати. Інтереси дітей непостійні. Маленькі учні можуть охолонути до предмету захоплення так само швидко, як і спалахнути. Стійкий пізнавальний інтерес грунтується на розумінні сенсу у всій цій трудомісткій навчальній діяльності.

Як розвинути бажання вчитися у дітей? Кращим мотивуючим фактором в навчанні учнів 5-11 років педагоги школи ментальної арифметики Соробан® вважають досвід переживання успіху. Кожен раз, вирішуючи поставлену задачу, дитина переживає почуття задоволення. Це надає їй впевненості і сил, щоб братися за нові, ще більш складні завдання. А вирішувати важкі завдання допомагає багатогранний, гнучкий і швидкий розум, який, завдяки регулярним (щоденним) тренувань на курсах, стає все більш продуктивним.