Таможня саботирует международную торговлю Украины: в портах — бардак и коррупция

751

Профсоюз экспедиторов портов Одесского региона обратился за помощью к министру Александру Клименко.

Экспортеров, экспедиторов и грузоперевозчиков, чья деятельность так или иначе «завязана» на украинские порты, запугали, затуркали простоями в портах, издевательствами, взятками и угрозами, что если кто будет жаловаться на нынешних «хозяев портов», то вообще в порт будут запускать только «блатных».

Угрозы вполне реальные. Взяточничество и произвол уже охватили в украинских портах все, что можно.

Дошло до того, чего никогда не было вообще: кроме таможни, взятки стали брать даже охранники и диспетчеры порта, которые регулируют запуск и выпуск контейнеровозов из порта, и которые дают разрешение на постановку на досмотр и без очереди заезд к таможенному сканеру... А как не давать взятки, когда машина «в простое» ждет 2-3 дня даром, чтобы заехать в порт, потом в порту еще 2-3 дня, за которые никто не платит? Любой хозяин машины достанет из кармана и пойдет «на раздачу»...

Возмущенные (и разоряемые) поборами в портах экспедиторы в первых числах октября даже обратились с письмом к первому вице-премьеру Сергею Арбузову, подробно перечислив коррупционные «расценки» на «услуги» таможни.

Как мы уже писали, тотальная коррупция в портах Украины лишает нашу страну конкурентного преимущества — как мощного транзитера экспортно-импортных грузов, перевалка которых осуществляется через черноморские порты. Поборы в портах привели к тому, что логистика грузоперевозок по территории Украины стала непредсказуемым делом, и потому отправители грузов меняют маршруты транзита, отдавая предпочтение портам России или сухопутному «белорусскому коридору» через Польшу и государства Балтии.

Результат чьей-то наживы на таможнях в портах Украины — потеря транзитных грузов, разорение украинских экспедиторов и грузоперевозчиков, массовое сокращение рабочих мест, сокращение поступлений в бюджет.

Подробнее о ситуации в портах — в письме руководителя Первичной профсоюзной организации экспедиторов Одесского региона, адресованного министру доходов и сборов Александру Клименко.

«Міністру доходів та зборів України

Клименко О.В.

Шановний Олександре Вікторовичу!

В котрий раз до Вас вимушені звернутися представники нашої організації з причин ситуації, яка склалася в відділі митного оформлення № 3 м/п Одеса порт Південної митниці. Нажаль, всі заходи, які приймає Міністерство доходів та зборів, спрямовані на покращення ситуації з митним оформленням вантажів в пунктах пропуску через державний кордон в різних митних режимах (внутрішній транзит, транзит), а саме 100% зважування та рентген, пізніше пломбування транзитних вантажів та вантажів до Київа та області GPS-замками має зворотній результат.

Так з початком введеня цих заходів середній час оформлення вантажів до внутрішніх митниць та транзиту збільшився в декілька разів, перевізники, експедитори, митні брокери та суб’єкти ЗЕД вимушені нести додаткові витрати на оплату безглуздих сум простою автотранспорту, штрафних санкцій судноплавних ліній (доречі — нерезидентів) та інші збитки.

З початку організації пломбування вантажів GPS-замками ми зіштовхнулися з проблемою їх критичного дефіциту, та створення неконкурентних умов для експедиторів та перевізників, прояв корупції начальником відділу митного оформлення № 3 м/п Одеса порт Південної митниці. А саме організації корупційної схеми отримання хабарів. Так за 50 USD хабара майже завжди, за погодженням Ткачука О.І., посадові особи знаходять GPS-пломби для пломбування контейнера та його оформлення. А ті, хто не згоден платити, мусять очікувати невідомо скільки часу. «Потрібні» ж експедитори отримують ці пломби першочергово. Хабарі Ткачук О.І. отримує вкінці місяця через підлеглих або підставних осіб поза межами митниці.

Отримання хабарів пояснює, за які саме кошти дана особа придбала собі TOYOTA LAND CRUISER PRADO 120 вартістю 90 000 дол. США., держномер ВН2926СР, та оформила на своїх рідних, та на якому щодня приїжджає до роботи.

Але насамперед, мета звернення полягає не в проханні розслідувати отримання хабарів посадовими особами митниці, а в тому, що митники своїми діями дискредитують міністерство в цілому як ідею об’єднання ДМСУ та ДПАУ. На нашу думку, співробітники митниці штучно обирають ті вантажі в контейнерах, в яких немає порушень, та надають інформацію громадськості, що проблеми, пов’язані з митним оформленням створені виключно представниками ГУ Міндоходів в Одеській області.

Також доводимо до Вашого відома, що зазвичай представники митниці надають недостовірну інформацію щодо часу оформлення вантажів, штучно її занижуючи (враховують лише час, колі посадова особа бере документи особисто в руки та видає їх представнику ЗЕД, не враховуючи чисельні черги очікування для надання документів на оформлення та ін..). На всі прохання вжити заходів щодо прискорення оформлення вантажів керівництво Південної митниці адресує всі питання до міністерства, жодним чином не бажаючи їх вирішувати, визначати причини виникнення проблем та їх усунення.

Нажаль, наскільки нам відомо, за для вирішення цих питань недостатньо втручання начальника ГУ мін доходів в Одеській області — у в зв’язку з недостатністю повноважень та можливості впливу на начальника Південної митниці.

На всю державу лише два структурних підрозділи Південної митниці оформлюють вантажі до внутрішніх митниці та транзит: це ВМО № 3 м/п Одесса порт (начальник Ткачук О.І.) та ВМО № 1 м/п Іллічівськ Південної митниці.

Станом на 09.10.2013р. в Одеському порту склалася кризова ситуація, коли у зв’язку критичним накопиченням авто контейнеровозів як на території порту, так і поза межами в чергах на заїзд (загальною кількість 568 од., лист від порта надається) державне підприємство зупинило запуск на завантаження до порту. Знов таки, на нашу думку, це штучне та свідоме створення перепон митниками суб’єктам ЗЕД.

Вищевикладену інформацію також доводять показники часу обробки автотранспорту на території Одеського порту (середній час оформлення досягає 30 годин, тобто за для завантаження та оформлення авто спочатку має 30 годин очікувати в черзі, та потім ще 30 оформлюватися, інформація додається на 8 аркушах).

Середньодобова пропускна спроможність оформлення вантажів інспекторського складу ВМО№ 3 м/п Одеса порт не забезпечує оформлення необхідної кількості авто контейнеровозів та є лімітуючим елементом в пункті пропуску. Що тягне за собою істотні затримки у оформленні вантажу та спонукає митників пропонувати суб’єктам за хабар провести позачергове оформлення.

Заходи, що вживаються (або не вживаються) керівниками митниці, нажаль, жодних результатів не дають, черги тільки збільшуються, суб’єкти ЗЕД не можуть отримати вантаж, перевізники та експедитори несуть збитки, дестабілізується робота морського порту.

Співробітники Південної митниці наводять статистичні данні щодо кількості оформлення вантажів у контейнерах, та не бачать жодної проблеми. Але не звертають уваги на те, що з моменту постановки автотранспорту в чергу на заїзд в порт до моменту виїзду оформленого вантажу до внутрішньої митниці або транзиту йде більше 3-х діб.

Дана ситуація потребує невідкладного втручання з Вашої сторони.

У зв’язку з вищевикладеним просимо Вас:

1.Вжити заходи щодо нормалізації ситуації з контейнерними перевезеннями в Україні, а саме з їх оформленням митницею в Одеському та Іллічівському морських торговельних портах;

2. Встановити часові нормативи митного оформлення вантажів в контейнерах (режим ЕЕ, транзит);

3. Встановити середньодобовий моніторинг часу знаходження вантажного автотранспорту з контейнерами на території Одеського та Іллічівського морських торговельних портів, та на накопичувальних терміналах перед заїздом в порти;

4. Вжити заходи щодо забезпечення ВМО Одеського та Іллічівського морських торговельних портів GPS пломбами у достатній кількості, провести розслідування щодо причин створення даної ситуації з притягненням винних осіб до відповідальності, у разі відсутності пломб проводити митне оформлення з використанням свинцевих пломб;

5. За для виключення черг у оформленні вантажів в контейнерах з

Одеського та Іллічівського морських торговельних портів просимо Вас вжити заходів щодо збільшення пропускної спроможності оформлення вантажів інспекторським складом Південної митниці шляхом залучення додаткових співробітників митниці.

6. Надати роз’яснення митникам щодо їх дій у випадку унеможливлення проведення визначених форм контролю (рентген, ваги та ін..)

З повагою,

Первинна профспілкова організація експедиторів Одеського регіону — Голова профкому Берестенко В.В.»

P.S. Порты Украины приготовили к приватизации, для чего раздули штаты в два раза, создав параллельные службы; идет грызня за места, т.е. за то, кто останется на работе. Поэтому своими прямыми обязанностями никто в администрации портов заниматься не хочет.

А в это время вот такое письмо присылает начальник из одной из служб порта г. Одессы несколько дней назад:

“Уважаемые господа!

На данный момент на территории Одесского порта находится 288 автоконтейнеровозов в ожидания оформления в контролирующих службах.

В ожидании въезда в порт под погрузку контейнеров находится более чем 280 автомобилей.

В связи с вышеизложенным сообщаем, что оформление и выдача электронных пропусков для автоконтейнеровозов, следующих под погрузку контейнерами в режиме “Импорт” временно остановлена.

С уважением,

Гапеев Д.Ф.

Начальник отдела

Диспетчеризации и административной работы

Службы логистики и коммерческой работы

Администрации Одесского морского порта”

Вдумайтесь: более полтысячи машин находятся на оформлении или в ожидании - полный паралич порта! И вместо того, чтобы решать проблему, заниматься своей деятельностью, за которую зарплату тебе платят, начальничек решает просто закрыть ворота порта.

А то, что порт обслуживает непрерывный процесс; а то, что за каждые сутки нахождения в порту получатели заплатят до 100 долларов дополнительных денег за каждый контейнер с грузом, которые порт и не собирается компенсировать - это вообще никого не интересует.

А вот сводка порта, которая отправляется в Минтранс, Минэкономики, в обладминистрацию и прочие ведомства. В ней четко видно, что уже после погрузки машины в Одесском порту оформляются сутками! Это - не исключение, это - правило Одесского порта:

Итак, 226 машин вглубь Украины 226 в среднем простояли на оформлении 27 часов 14 минут; машины, идущие за границу уже после ожидания въезда в порт (часто пару суток), в среднем, после погрузки проводят в порту 29 часов! И это при том, что во всем мире, даже в России, даже в Молдове эти контейнеры следуют сквозь порт за 30-40 минут.

Надо ли удивляться после этого, что транзитные грузы побежали из Украины? Надо ли удивляться после этих фактов, что цены на импортные товары на Украине в разы больше, чем там, где к перевозчикам, портам, экспедиторам нормально относятся?

И последнее: “реформа” портов идет полным ходом, порты демонстрируют показатели все хуже и хуже. Управляемость процессом вообще "улетела", т.е. никто не управляет вообще. Простои машин-контейнеровозов, бесконечное взяточничество внутри портов - яркие этому подтверждения.

Кто ответит за эту "реформу"? Кто ответит за коррупционный разгул в таможне? Похоже - никто.

По материалам: argumentua.com