Що таке водомет і як з ним боротися

690

Машини виводилися на вулицi Києва, коли проходили матчі Євро-2012. А напередодні матчу Швеція-Англія, на вулиці виїхали майже всі водомети. Спецавтомобілі на шасі КАМАЗ і КРАЗ з тараном або відвалом. Але водомет - це далеко не все озброєння такого автомобіля.

Cпецавтомобіль на шасі КрАЗ - це спадкоємець відомого ще в СРСР водометного автомобіля «Торнадо», який випускався на ураловськiй базі і крім броньованих решіток на вікнах і водометних гармат має фото та відеотехніку, може стріляти димовими шашками. Нові водомети «Шторм» на шасі КАМАЗ-53605 - це вже новітня розробка російських фахівців. Таких водометів було закуплено шість штук за ціною близько 2,450 млн грн.

"Шторм" - максимальна дальність водяного струменя становить 60 м. Він спеціально призначений для припинення масових заворушень і оснащений системами відеоспостереження та фіксації і аудіоконтролю за навколишнім оточенням, в його арсеналі є система
пожежогасіння, газового захисту, а також освітлювальні й сигнально-гучномовні пристрої . З " озброєння" оснащений відвалом з гідроприводом для руйнування завалів. Система газового захисту на «Шторм » означає, що з них можуть випустити і сльозогінний газ або бризкати спеціальною фарбою, по якій потім можна впізнати порушників. Крім того, в арсеналі є і гранатомет для відстрілу шумових і світлових шашок.

Але найбільш потужною зброєю проти демонстрантів може стати спецавтомобіль «Лавина-Ураган», який легко визначити за чотирма осях і він виконаний на шасі Уралу.

«Лавина-Ураган» здатна стріляти водяним струменем з двох гармат зі швидкістю 60 л с в різні боки і навіть підняв гармату на висоту кількох метрів. Ємність цистерни - 9000 л, а фарбувальних речовин на борту до 100 л. На даху є восьміствольний гранатомет для відстрілу світло-і шумових шашок. Само собою все, що відбувається фіксується на відеореєстратор для подальшої доказової бази.

!!! Будь-який водомет має вразливі місця.

Склянi шиби і відеокамери, навіть захищені гратами, можуть бути залиті фарбою, або закриті прапорами чи транспорантами. Друге навіть більш ефективно. А в умовах міста, водомет, навіть з відвалом, може пересуватися тільки по широких дорогах, тобто вже кілька автомобілів можуть стати для нього непереборною перешкодою. Вразливими є і шини. Манiфестанти, вiзьмiть це до уваги. Успiху усiм нам!

За матеріалами: ipress.ua