Округ 223: Пилипишин – Левченко, третій раунд

465

Історія виборчих кампаній на 223-му окрузі в Шевченківському районі Києва нагадує бойовик з елементами детектива та психологічної драми.
Два роки тому затяте протистояння тут розпочали "свободівець" Юрій Левченко і колишній керівник району Віктор Пилипишин.
У 2012-му виборча кампанія супроводжувалася підкупом, "тітушками", псуванням бюлетенів, зривом засідань комісії і газовими атаками. У підсумку ЦВК відмовилася встановлювати результати волевиявлення.
На довиборах взимку 2013-го, поки Левченко був комендантом на Майдані, Пилипишин таки обрався в Раду. У травні Левченко став натомість депутатом Київради. І ось тепер опоненти знову змагаються за парламентське крісло. Знову зі скандалами та бійками. Створюючи тим самим підстави, щоб переміг третій кандидат.
Репортер INSIDER побачив, як ведуть кампанію обидва кандидати, порозмовляв з обома, вислухавши взаємні звинувачення й відповіді на них.
"Під кінець буде мордобій із димовими шашками"
На сьогодні в окрузі балотуються 33 кандидати. Водночас із Юрієм Левченком із партії "Свобода" на окрузі зареєструвалися два самовисуванці з прізвищем Левченко – повний тезка та Андрій Левченко з ГО "Об’єднання Свобода".
- Саме по собі це не є порушенням, однак може бути ознакою маніпуляції, – обережно коментує ситуацію Тарас Чмут, київський координатор мережі ОПОРА, яка моніторить вибори в Україні.
У "Свободі" обох "клонів" Левченка вважають витівкою Пилипишина. Так само там помилково вважають "технічним" кандидатом керівника холдингу "Інтернет Інвест" Олександра Ольшанського. Але інтернет-бізнесмен ніяк не пов'язаний із колишнім керівником Шевченківського району, ним керують лише особисті амбіції.

Єдине, що об'єднує Пилипишина та Ольшанського, - використання стилю символіки, однакової з Блоком Петра Порошенка.

Дорогими постерами Ольшанського з гаслом "Разом із Президентом" завішаний весь район.
Пилипишин також у тренді - розмістив на першій шпальті своєї газети логотип БПП "Час єднатись".

На запитання INSIDER, чи узгодив він використання цього логотипа з Блоком Петра Порошенко, Пилипишин усміхається:

- Можна сказати так, що те, що... цей логотип використовує Блок Петра Порошенка, тому що це мій логотип.

- Це ваш логотип?! Чому?

- Ви проти того, що час єднатись?

Після цього кандидат додав, що йде на вибори з БПП. Мовляв, він підтримує Порошенка. Крім того, Пилипишин упевнений, що в Шевченківському районі столиці його рейтинг не нижчий, ніж рейтинг президента.

Натомість люди, які займалися формуванням списків БПП, запевняють: домовленостей про підтримку Пилипишина в них немає. За негласною домовленістю зі "Свободою" блок президента в оплату за вихід партії Тягнибока з коаліції не висував своїх кандидатів в округах "Свободи".

- Радше кандидати самі використовують популярний тренд, щоб отримати додаткові бали, а у випадку Ольшанського і просто швидко розкрутитится, - каже один із київських політтехнологів.
Пилипишин зараз звинувачує Левченка, що той безпідставно в агітації називає себе єдиним кандидатом від "Свободи", БПП й "Народного фронту". Левченко відповідає, що з БПП це узгоджено на рівні керівництва партій, а з "Народним фронтом" - на менш формальному рівні, однак теж достеменно.

У неділю "Батьківщина" зняла свого кандидата Валерія Лебедівського на користь "свободівця". Зараз Левченко поважно говорить про представника політсили Тимошенко, а ще 2012-го його теж називали "технічним" кандидатом Пилипишина.

Крім того, начебто є домовленості з партією Ляшка, щоби вони також зняли свого кандидата Ігоря Моляра, якщо його рейтинг буде нижчий.

Що ж до Ольшанського, то він сказав INSIDER, що продовжить боротьбу, зазначивши, що за власною соціологією він лідирує. Щоправда, показати результати відмовився. А серед перехожих електорат Ольшанського зустріти за тиждень не вдалося.

Експерти сходяться на думці, що головними конкурентами будуть саме Пилипишин і Левченко.

- Очевидно, що під кінець буде мордобій із димовими шашками. Вибач, що нічого цікавого не розказали. Все дуже передбачувано, - кажуть мені в команді руху "Чесно" після того, як ми обговорили "люстрацію" Пилипишина у сміттєвий бак і те, що відбувається зараз в окрузі.

Хто й чому "люстрував" Пилипишина у смітник

Кампанія в окрузі почалася зі скандалу. При подачі документів до ЦВК Пилипишина "люстрували" у смітник. Через голосування за закони 16 січня.

Пилипишин переконаний, що до акції причетний Левченко:

- Я знаю на сто відсотків, що він причетний, бо там були його люди.
Левченко не заперечує, що серед людей під ЦВК того дня були також і "свободівці". Однак єдина людина, яку зараз судять за вчинене, – не "свободівець".

Це Віталій Сальніков – колишній директор спортивної школи, який 2009 року пережив замах на вбивство: йому під двері квартири поставили розтяжку гранати Ф-1. Сальніков переконаний, що його тоді замовив Пилипишин.
За його словами, ворожнеча між ним і Пилипишиним почалася 2007 року. Начебто Пилипишин намагався "рейдернути" землю на Трухановому острові, яка належала спортшколі.

Він розповідає, що після десяти місяців у лікарні зіштовхнувся з пресингом із боку Шевченківського райвиконкому, і зрештою його звільнили з роботи.

Представники "Свободи" почали пильно стежити за перебігом "справи Сальнікова", коли Левченко став опонентом Пилипишина. Зокрема, відвідували судові засідання. І використовували випадок із Сальніковим для чорного PR опонента.

Пилипишин вважає ці звинувачення безпідставними: "Сальніков такий самий негідник, як і Левченко. Хай дасть відповідь, чому він до цього часу не звернувся в Генеральну прокуратуру взагалі".

У відповідь Сальніков стверджує, що подавав і продовжує подавати заяви до прокуратури на нього. Остання - вже на ім’я генпрокурора Віталія Яреми.

Як веде агітацію Левченко

Темрява. Двадцять-тридцять людей, переважно літнього віку, біля бювета.

Левченко говорить їм про люстрацію й реформи. Бабусі йому – про низькі пенсії.

"Свободівець" раз у раз агітує проти Пилипишина. Йому з лавочки апелюють чоловіки:

- Вы за себя говорите, на что тут Пилипишин!

Хтось схвалює Левченка, бо "він такий молодий", хтось починає сперечатись або ставити незручні запитання.

Левченко спершу пробує перекричати всіх, нарешті бере мегафон.

- Боже! – зітхає одна з жінок і відходить.

Ще кілька відходять, махнувши рукою. Я наздоганяю їх:

- Що, не переконав?

- Еге, говорити красіво можна, а що ти зробив? – каже одна жінка з компанії.

- Знаєте, був такий Дон Кіхот, він воював із вітряками, – каже наймолодша, років п’ятдесяти. – А ці воюють із пам’ятниками.

Я кілька разів помічав, як, попри симпатію до Левченка, люди ставлять йому важкі запитання про "Свободу" як партію. А один п’яний від надміру почуттів ніяк не міг оформити думку:

- Д-де, б**дь, Тягнибок покаже воювать?!

- Ну що це за запитання? – Левченко апелює до решти виборців, і на п’яного шикають.

Пізніше я попросив Левченка прокоментувати моє враження: 2012-го він набрав багато на піку популярності "Свободи" в Києві, але зараз антирейтинг "Свободи" тягне його до низу.

- Рейтинг "Свободи" та мій рейтинг у Шевченківському районі – це різні речі, – сказав Левченко.

За доказ він вважає той факт, що став депутатом Київради по Татарці й Лук’янівці, перемігши найпопулярніший на той час УДАР.

Тих десяти людей, які залишилися до кінця мітингу, Левченко душевно просить "поговорити з сусідами". Він залишається, розмовляючи, до останнього виборця.

Як веде агітацію Пилипишин

Віктор Пилипишин, екс-голова Шевченківської райдержадміністрації, веде агітацію значно ефективніше. Він веде її прицільно – але якщо це не "адмінресурс", то що є адмінресурсом?

Дзвінок. Кажуть, що Пилипишин зараз зібрав колектив учительок в одній зі шкіл – школу я не називаю, бо шкода директора. Я побіг туди.

Не встиг застати кандидата, але ще застав його охорону й повний автобус міліції. Пилипишин виходить під охороною з широкою усмішкою, а на запитання тільки ще раз усміхається:

- А ви хто?

- Журналіст.

- А-а-а.

Учительки виходять зі зборів, які були закритими, й, опустивши голови, відмовляються будь-що коментувати. Охорона не пустила на збори нікого, крім учителів. Пилипишин потім скаже мені, що це неправда, і на зборах був "свободівець" – але схоже, це був один із батьків, який саме був у школі. "Свободівці" не змогли знайти цього свідка.

Пилипишин схильний бачити "свободівців" в усіх, хто ставить йому незручні запитання.

Так, одягнений по-домашньому Богдан Ониськів, якого охорона не допустила до Пилипишина, стверджує, що живе в сусідньому будинку. Він хотів лише поставити Пилипишину декілька запитань – у підсумку він ставить їх мені, й вони стосуються логотипа "Час єднатись".

- А тепер дозвольте я піду? Хочу встигнути до сусідки, поки сусід не повернувся, – каже Ониськів і йде, склавши газетку Пилипишина (він відмовився передати її мені, бо має єдиний примірник).

Директор школи труситься:

- Я завтра потеряю работу. Опозорили всю школу. Не топчите меня.

Вона плутається у свідченнях. Спершу директриса каже про збори, що "я этого всего не знаю", а її колега звалює всю вину на "куму Пилипишина", заврайвно Євгенію Ярову.

Потім директриса каже, що не можна проводити збори в навчальних закладах. І, зрештою, заявляє: "Ми завжди раді вітати тих, хто нам допоміг".

І дає характеристику Пилипишину як голові Шевченківської райдержадміністрації: "Это был голова – счастье".

А тим часом кожна з сорока вчительок, яких зібрав Пилипишин, – це потенційно кількадесят батьків на батьківських зборах.

Пилипишин заявив, що не проводив агітації, а звітував перед колективом:

- По-перше, я народний депутат. І я маю право в будь-якому колективі звітувати про свою роботу. А в цьому випадку не велась передвиборна кампанія і не велася передвиборна агітація.

Уточнимо: звіт перед колективом відбувся 10 жовтня, за два тижні до виборів.

Те, що вибори будуть гарячими, свідчить історія з окружною комісією. У четвер туди приїхали "свободівці", які виявили 100 двійників серед членів комісій.

- Вони подають одних і тих самих людей від різних партій, щоби ті гарантовано потрапили в комісії, - каже активіст Володимир Тищенко. За його словами, фальсифікаціям вдалося запобігти.

Водночас активні дії "свободівців" так вразили деяких членів комісії, що ті подумали, буцім прийшли якісь "тітушки".

По материалам: theinsider.ua