Нападение на журналиста. Журналистам опасно выигрывать суды у полковников милиции

784

В Апеляційному суді Житомирської області на Віктора Котенка та Юрія Градовського напали міліційна охорона суду та адвокат Наталія Циганчук — представниця заступника начальника УМВС України в Житомирській області, полковника міліції Миколи Будзінського.

Напередодні Юрій Градовський, зробивши відповідний запит згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації", отримав копію ДОРУЧЕННЯ №303/ПР від 22.05.2012 року, яким генерал – майор міліції Просолов, посилаючись на необхідність виконання вказівок міністра МВС України Захарченка, підпунктами №№ 4.1, 4.2 фактично санкціонував цензурування ЗМІ, відслідковування критичних матеріалів про роботу міліції та судові переслідування журналістів – авторів цих публікацій.

Пунктом № 5 цього документу генерал – майор на виконання вказівок міністра МВС України наказав відстежувати мирних громадян, які мають намір приймати участь в акціях протесту, інших масових заходах в столиці України та інших регіонах і проводити збір інформації про них тощо.

Напад на журналіста Віктора Котенка і правозахисника Юрія Градовського відбувся відразу після закінчення судового розгляду справи за позовом полковника міліції Будзінського до журналіста Віктора Котенка стосовно публікацій викривальних матеріалів.

Програш керівним міліціонером судової справи надто сильно вдарив в голови перевертнів в погонах та їх спільників...

Подробиці інциденту:

29 травня 2013 року в Апеляційному суді Житомирської області іменем України було проголошено вступну та резулятивну частину Ухвали, якою відхилено апеляційну скаргу заступника начальника УМВС України в Житомирській області, полковника міліції М. Будзінського до журналіста Віктора Котенка. Полковник намагався спростувати критичну інформацію, оприлюднену журналістом в репортажі Відкрите звернення до хапуг — міліціонерів. Відео. В судовому засіданні свідки під присягою підтвердили факти міліційної наркоторгівлі, хабарництва, здирництва, катувань, провокацій, а також погроз та тиску на них з боку правоохоронців за оприлюднення інформації в ЗМІ.

Зокрема, громадяни повідомили в суді про дуже дивне «розслідування» міліційних злочинів, яке чомусь «проводило» міліційне кадрове управління під безпосереднім керівництвом позивача — пана Будзінського.

Громадський діяч Віктор Радзюк засвідчив корупційний зв'язок між керівними міліціянтами Будзінським та начальником Черняхівського райвідділу міліції Скіданом і зазначив, що в епізоді передачі полковником від імені Скідана трьох тисяч гривень в обмін на припинення кримінального провадження безпосередню участь приймала присутня в засіданні представниця апелянта адвокат Циганчук.

Після закінчення розгляду справи, у коридорі суду, очікуючи отримання тексту Ухвали, учасники процесу, вільні слухачі та журналісти розмовляли між собою. Адвокат Наталія Циганчук теж приєдналась до гурту та почала чіплятись до співрозмовників, потім провокативно заявила, що присутні є «свободівцями» і почала негативно висловлюватись на адресу ВО «Свобода» та розповідати про свої особисті претензії до цієї політичної сили.

Між нею, журналістом – політологом Віктором Радчуком, громадянином Юрієм Градовським, медіа — юристом Тетяною Левчук, журналістом Віктором Котенком та іншими співрозмовниками відбулось мирне спілкування. Пані Циганчук пояснили, що серед присутніх «свободівців» нема. Аж раптом екзальтована дама демонстративно комусь зателефонувала з вимогою організувати прибуття до апеляційного суду опергрупи міліції для арешту співрозмовників. Присутні сприйняли відверту провокацію за жарт або недолугий емоційний блеф. Та дуже скоро з’ясувалось, що пані співучасниця полковника Будзінського не жартує та ще й наділена необмеженними повноваженнями по керуванню міліціянтами — охоронниками суду.

Коли журналіст Віктор Котенко та Юрій Градовський виходили з будівлі суду, то їх вже чекали. За вказівкою Циганчук двоє міліційних охоронників, залишивши свій пост, кинулись силоміць переймати Котенка та Градовського, не випускаючи їх з приміщення суду. При цьому правоохоронці намагались затримати Юрія Градовського на підставі, про яку заявила пані Циганчук: «Він мене обізвав». Вже на вулиці ця дама раптово накинулась на журналіста Котенка, хапала його за плечі та руки, шарпала, намагаючись затримати. Журналіст, попрохавши неадекватну даму не мацати його, продовжував ходу.

Тим часом охоронники суду не припиняли напад і переслідували правозахисників аж до зовнішньої огорожі суду та чинили спроби не випустити Котенка і Градовського за огорожу. При цьому один з цієї банди, закривши своїм тілом прохід в огорожі, повідомив, що знає про те, що Котенко є журналістом і навіть читає його публікації.

Цілком зрозуміло, що бандитський напад є заздалегідь спланованою провокацією з метою незаконного арешту Юрія Градовського та Віктора Котенка. Ще б кілька хвилин — і жертви нападників були б заарештовані та, вірогідно, кинуті за грати прибулими оперативниками.

Журналісту Котенку і Юрію Градовському, незважаючи на цупкі обійми нападників, все ж вдалось вийти за огорожу та поїхати з місця події.

Цікаво, що під час інциденту, а напад відбувався протягом 5 – 10 хвилин, Апеляційний суд Житомирської області не охоронявся, контрольно – пропускний пункт був кинутий напризволяще, а міліціонери – охоронники віддалились від свого сідала метрів на 30.

Того ж дня до УМВС України в Житомирській області жертвами нападу було подано відповідні заяви. Пізно ввечері журналісту Котенку затерефонував співробітник міліційної кадрової служби та запропонував прибути до обласного управління, де, за його словами, вже знаходились охоронники апеляційного суду. Мета виклику, як повідомив «телефоніст»- зустрітись і поговорити. Журналіст відмовився і запропонував зустрітись іншим разом.

Охоронною системою зовнішнього відеоспостереження Апеляційного суду Житомирської області зафіксовано напад адвоката Циганчук та правоохоронців на правозахисників. За неперевіреною інформацією, станом на першу половину дня 30 травня відеозапис ще не було знищено.

Бандитські методи, які застосовують перевертні в погонах у боротьбі з журналістами та правозахисниками, не зазнали суттєвих змін ...

Прес-служба ПЦ «Свобода»

http://svoboda.zhitomir.ua