Макеевский куст Ахметова. Война – войной, а бизнес – бизнесом

772

Ахметова сейчас не видно и не слышно. Разве что, от его имени в ДНР посылаются гуманитарные «конвои». Интересно, что они везут обратно? Возможно, наличку? Почему бы и нет. Война – войной, бизнес – бизнесом. В данной заметке мы остановимся лишь на одном «кусте» Ахметова – макеевском. Который, через «своих» людей по-прежнему продолжает приносить Ахметову прибыль. Основным «положенцем» Ахметова в Макеевке сейчас является некто Иванков. Естественно – Ринат.
Справка «ОРД»:
«Іванков Рінат Шамілійович, 13.09.1976 р.н., уродженець м. Макіївка Донецької області.
З 1992 по 2008 рік Іванков Р.Ш. працював на різних посадах у комерційних структурах, зокрема у 2005-2008 роках, перебував на посаді Президента Корпорації «Інтеррибторг», яка є одним з провідних імпортерів риби та морепродуктів в Україну, засновником вказаної корпораціє є банк «Форум».
У квітні 2008 року, з метою отримання рангу державного службовця, протягом одного місяця був оформленим помічником-консультантом народного депутата України Шепелєва О.О. (у 2011 році приєднався до фракції Партії Регіонів), після чого, у травні 2008 року призначений радником Міністра охорони навколишнього середовища.
З 10.03.2010р. по 24.03.2010р. перебував на посаді начальника Державної екологічної інспекції України, на яку призначений за сприяння Шепелєва О.О.

У цей період зблизився зі старшим сином тодішнього Міністра екології Філіпчука Г.Г. Олександром.
Іванков Р.Ш. є засновником ТзОВ «Євробуд», «МіР», «Фліт», «Інформзахист» та «Кримський сад».
Згідно наявних даних, останнє подало до Мінагрополітики фіктивні документи щодо фактичних витрат у 2012 році на закладення насаджень, догляд за ними та придбання матеріалів, з метою одержання компенсацій з державного бюджету на суму 1,878 млн. грн.
За наявними даними, Іванков Р.Ш. перебуває у дружніх стосунках з сином Міністра аграрної політики і продовольства Присяжнюком Р.М., за допомогою якого, Іванков Р.Ш. отримав посаду радника вказаного Міністра у 2012 році, при цьому фактично не займається роботою в Міністерстві.
Крім того, Присяжнюк Р.М. лобіював призначення Іванкова Р.Ш. на посаду заступника Голови Державної сільськогосподарської інспекції України, однак згідно отриманої інформації, вказана кандидатура, з невстановлених причин, була відхилена особисто Президентом України В.Ф. Януковичем.
Згідно отриманої інформації, батьки Іванкова Р.Ш. у 90-тих роках були відомими бізнесменами у Донецькій області, заснували одні з перших крупних комерційних структур, таких як ТОВ «МіР» та ТОВ «Соні», надавали активну допомогу у створенні бізнесу Р.Л. Ахметова та підтримували з ним хороші стосунки.
Після смерті батьків, Іванков Р.Ш. продовжував користуватись підтримкою Р.Л. Ахметова. Іванков Рінат Шамілійович, 13.09.1976 р.н., уродженець м. Макіївка Донецької області.

Згідно отриманих даних, Іванков Р.Ш. схильний змінювати свою думку та уподобання, в тому числі політичні під впливом зовнішніх обставин з урахуванням власної вигоди.
Так, не зважаючи на наближеність родини до Партії регіонів та особисто Р.Л. Ахметова, після обрання Президентом В.А. Ющенка у 2005 році, Іванков Р.Ш. почав активно спілкуватись з представниками «помаранчевої коаліції» та зав’язувати з ними дружні стосунки, завдяки яким, намагався отримати призначення на керівні посади в органи державного управління.
У 2010 році, Іванков Р.Ш. знову змінив свої політичні уподобання у бік Партії регіонів та розпочав підшукувати друзів із владного середовища.
Іванков Р.Ш. веде закритий спосіб життя, спілкується виключно з «потрібними» людьми, амбіційний, при цьому намагається досягти кар’єрного зросту не завдяки власній праці, а за допомогою впливових зв’язків, в тому числі зв’язків покійних батьків.
Зі слів оточення часто не виконує надані обіцянки. Постійних дружніх стосунків як правило не підтримує, коло спілкування обмежується особами, які можуть сприяти Іванкову Р.Ш. у досягненні власних цілей у конкретний проміжок часу.
Комерційні структури, очолювані вказаною особою, неодноразово потрапляли в поле зору правоохоронних органів, як такі, що причетні до протиправної діяльності пов’язаної з контрабандою та привласненням бюджетних коштів.»

Иванков сейчас отвечает в Макеевке в первую очередь за торговлю пищевыми продуктами. Отметим – по завышенным ценам. И курирует самое денежное направление в Макеевке – «Макеевкагаз». Кураторство заключается в контроле прибыли, добычей которой традиционно занимается семейство Масс. Масс – это настоящая фамилия того фантома, который мы привыкли называть «олигархом Сергеем Курченко». Курченко всегда был лишь ширмой, за которой скрывалась газовая династия Масс. Николай Масс руководил «Макеевгазом» еще при Брежневе, а затем, при покровительстве Ахметова фактически это предприятие прикарманил. Оно работает и сейчас, во время войны. И приносит весьма неплохую прибыль.

Справка «ОРД»:

«Масс Оксана Миколаївна, 19.08.1975 р.н., уродженка м. Макіївка (Харцизьк) Донецької області, зареєстрована за адресою: Донецька область, м. Макіївка, вул. Паризької Комуни, 5, кв. 61.

Освіта:В 1997р.закінчила Донецький державний комерційний інститут.

Трудова діяльність:
З 1998р. – асистент Донецького державного комерційного інституту на кафедрі «Економікапідприємства».
В період1999 — 2000р.р. – начальник Макіївської дільниці Донецького філіалу ДК «Торговий дім «Газ України».
Протягом2000 — 2002р.р. – директор Донецького філіалу ДК «Торговий дім «Газ України».
В період травня 2002р. по липень 2007р. – голова правління ПрАТ «Макіївкагаз».
З квітня 2012 р. – Перший заступник директора ДК «Газ України» ПАТ НАК «Нафтогаз України».
На вказану посаду була призначена за протекцією колишнього Міністра енергетики та вугільної промисловості Бойка Ю.А.
Член наглядової ради ПрАТ «Макіївкагаз».

Бізнес-інтереси та партнери:
Масс О.М. володіє 23,77 % акцій ПрАТ «Макіївкагаз».
Брат – Є. М. Масс — є акціонером та головою спостережної ради ПрАТ «Макіївкагаз».
Батько – М.С. Масс – є головою правління «Донецькоблгаз», депутат Донецької облради «Партія регіонів».
Батько підтримує близькі стосунки з бувшим Генеральним прокурором України Пшонкою В.П.
Масс О.М. разом з батьком – М.С. Масс пов’язана бізнес-інтересами з Курченком С.В. («Група «ГазУкраїни») та В.Шелудченко (в 2006-2007р.р. голова ПАТ «НАК «Нафтогаз України», володіє 24 % акцій ПрАТ «Макіївкагаз»).
Масс О.М. підтримує стосунки з народними депутатами України політичної партії «Партія регіонів»Кацубою С.В.та Оніщенком О.Р.

Суспільно-соціальна діяльність (компрометуючі матеріали):
За отриманою інформацією, перебуваючи на керівних посадах ДК «Газ України» в період 2009-2010 р.р. Масс О.М. причетна до виділення лімітів газу споживачам з ресурсів НАК «Нафтогаз України» за договорами комісії через підконтрольну посередницьку структуру ТОВ «Коннекс-газ». В подальшому, ТОВ «Коннекс-газ» отримані від споживачів кошти за природний газ шляхом мінімізації обов’язкових платежів, в т.ч. із використанням фіктивних комерційних структур обготівковувались та привласнювалися. Матеріали перевірки стосовно зазначених фактів органами СБ України були скеровані до СВ ПМ ДПА у м. Києві на підставі яких порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.
В зазначений період, Масс О.М., маючи допуск до державної таємниці форми № 3 неодноразово виїжджала закордон не повідомлявши про це відповідний режимно-секретний орган, чим порушувала вимоги Закону України «Про державну таємницю».
Крім того, отриманооперативні дані щодо порушення антимонопольного законодавства під час здійснення концентрації на ринку газопостачання. Брат Масс О.М. – Мас Є.М. в травні 2011р. внаслідок надання Антимонопольному комітету України недостовірної інформації щодо відносин контролю з суб’єктами господарювання на ринку газопостачання отримав дозвіл на придбання акцій ПАТ «Макіївкагаз», що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариством.
Так, Масс Є.М. разом з Масс О.М. володіючи акціями у розмірі 24% та підставі рішення АМК отримав можливість придбати акції у розмірі 43,6%, що забезпечило їм досягнення 68% статутного капіталу товариства.
Також, в періодопалювального сезону 2011-2012р.р.Масс О.М. лобіювала інтереси ПАТ «Донецькоблгаз» (голова правління Масс М.С. - батько).»

Что любопытно. И Ринат Иванков, и семейство Масс сейчас не живут в Макеевке. Живут в Киеве. И прекрасно отсюда руководят макеевским бизнесом, причем, под охраной ДНР-овской банды Захарченко «Оплот». Надо полагать – небесплатно. Расценивать ли это как финансовую поддержку терроризма или вполне легальный бизнес – решать новому руководству ГПУ.

По материалам: ord-ua.com