Людина Бойка і Фірташа має отримати зірку героя Росії

559

СБУ досі не поцікавилося, чому голова правління НАК Нафтогаз України Бакулін (людина Юрія Бойка і Росукренерго), палець об палець не ударив, щоб врятувати хоч частину майна Чорноморнафтогазу
Кримська кампанія, в перспективі дозволить збільшити капіталізацію Газпрома на 30-35 мільярдів доларів. Справа в тому, що після приєднання Криму до РФ основна частина українського Чорноморського шельфа відійде РФ. Разом з усім майном Чорноморнафтогазу, включаючи знамениті вишки Бойка. І що найгірше для України – разом з усією документацію про геологорозвідку.
Але, про все по порядку. Три тижні тому, коли стало зрозуміло, що Росія розпочала кампанію по анексії Криму Нафтогаз мав, як мінімум, створити кризовий штаб, який мав би розробити плани відступу. Але Євген Бакулін по суті самоусунувся від цього питаня і не зробив жодного кроку для того, щоб хоч щось уберегти. Більше того, він відмовлявся говорити з керівництвом Чорноморнафтогазу (дочірня структура НАК НАфтогаз), посилаючись на велику зайнятість. Більше того, як кажуть наші джерела, через тиждень марних намагань зв’язатися з Бакуліним, керівник Чорноморнафтогазу Сергій Головін все ж зміг додзвонитися. Розмова була короткою і суть її звелася до того, що Головіну, де-факто, порадили злити кампанію (якщо це так, то цим питанням, має негайно зайнятися СБУ). Паралельно, керівництво Чорноморнафтогазу спробувало самостійно почати вивозити певні документи з Симферополя. Але цю роботу, де-факто припинило російське ФСБ, представники якого (офіційно люди в штатському) настирливо пояснили, що нічого вивозити не потрібно. Бакулін про цю ситуацію знав, але знову ж таки на зв’язок не вийшов.
Окремо слід зазначити, що завдяки бездіяльності Бакуліна не було дано вказівки про переведення частини флоту (40 одиниць) до Одеси.

Також, в Криму залишився вертоліт (так званий вертоліт Бойка про який говорили, що він закуплений за завищеною ціною). Більше того, не було навіть спроби вивести зі складу Чорноморнафтогазу платформу, яка працює на Одеському родовищі і по суті не може належати до Криму. Про те, що ця платформа – одна із так званих вишок Бойка, можна не згадувати (ціна близько 450 мільйонів доларів). Простіше кажучи, Бакулін не зробив ніяких, навіть формальних кроків, для того, щоб хоча б зробити видимість, що він зацікавлений в збереженні Чорноморнафтогазу. Через халатність Бакуліна ми втратили три речі: документацію на геологорозвідку, частину флоту та техніки, які можна було вивезти і, найголовніше, одну з платформ.
Для того, щоб відповісти на питання, чому так себе поводить Бакулін, треба відповісти на два запитання: що зараз відбуватиметься в Чорноморнафтогазі і чия людина Бакулін. Друге питання має просту і однозначну відповідь: Бакулін стовідсоткова креатура Юрія Бойка та Дмитра Фірташа. Він їхня довірена особа і протягом останніх десяти років не робив нічого без їхнього відома. Інше питання – чому новопризначений міністр енергетики Юрій Продан не звільнив Бакуліна і не втрутився в цю ситуацію. Можна звичайно говорити про зайнятість, але, напевне, цю справу, як і поведінку Бакуліна має розслідувати СБУ.
Щодо того, що буде відбуватися на Чорноморнафтогазі, то тут розроблена наступна схема. Крим націоналізує Чорноморнафтогаз, а потім передасть його Газпрому. Головне питання — швидкість передачі Чорноморнафтогазу Газпрому. зараз є дві прямопротилежні концепції і яка переможе поки не зрозуміло. Не менш важливо зазначити, що відразу після того, як Крим (устами першого віце-прем’єра Рустема Теміргалієва) оголосив про націоналізацію Чорноморнафтогазу в новому керівництві залишилися люди Олександра Януковича (перш за все мова йде про першого заступника Артема Шабаєва). Але за будь-яких обставин, деякий час Чорноморнафтогаз буде працювати ніби то, як самостійна юридична особа, але де-факто нею будуть управляти виключно ставленики Газпрому. Більше того, найближчим часом, як кажуть наші джерела, до Криму має перебратися Сергій Іванов, керівник дочки Газпрома “Газпром добича Оренбург”.
Щодо дій України, то судячи з усього, буде подано позов до Стокгольмського арбітражу і все перейде в юридичну площину. Які перспективи цього позову? Очевидно, що суд буде тягтися кілька років і шанси виграти у нас більш ніж високі. Головне питання, чи наважиться Ураїна подати цей позов, адже це означатиме повномасштабну війну з Росією.
Повертаючись до дій Євгена Бакуліна, треба чітко зазначити, що він зробив неоціненну послугу Російській федерації. І в воєнний час, за такі “подвиги”, розвідники отримують як мінімум, звання Героя Росії. Як тут не згадати, що один із приятелів Бакуліна, Дмитро Фірташ був головним спонсором нинішніх керівників Криму Аксьонова і Теміргалієва.

По материалам: ord-ua.com