Коррупционный сговор между прокуратурой, Одесским горсоветом и Строительной компанией «Руником Стройинвест»

665

Прокуратура города, Одесский горсовет и строительная компания «Руником Стройинвест» преступным сговором и каверзным планом лишили город и одесситов социальных квартир.


Еще в 2008 году заместителем мэра города Кучуком Михаилом Ильичем был подписан Договор с неким ООО «Руником Стройинвест» на паевое участия исполкома в строительстве комплекса многоэтажных домов в квартале «Виноградном» ж\м «Ульяновка» Таировского сельского совета.

По Договору исполком должен был принять решение, которым разрешить выдачу технических условий инженерного обеспечения будущего комплекса, а застройщик взял обязательство передать местным властям 2,5 % построенного жилья, т.е. 4 430 кв.м. до ввода ее в эксплуатацию.

Тем не менее, получив необходимое разрешения, строительная компания не передала ничего в замен городскому совету, а ввела в эксплуатацию семь много этажек (минимум по 15 этажей каждая) общей площадью 84 000 кв.м., оформив их на себя.

Прокуратура города Одессы обратилась в суд в интересах горсовета с иском об истребовании причитающихся квадратных метров у ненадежного партнера. Но на удивление всем, строительная компания подала встречный иск, которым просила признать недействительным Договоро паевого участия в развитии инженерно-транспортной инфраструктуры города.

Казалось бы, абсурдное и циничное требование, было удовлетворено судьей Петровым (ныне председателем) Хозяйственного суда Одесской области. Основанием для признания договора недействительным стали те обстоятельства, что инвестиции в развитие городской инфраструктуры возможно вносить лишь в денежной форме, а не имуществом, т.е. жильем.

То, что в ходе заседания стороны не очень-то возражали против исковых требований о недействительности договора, решение суда не было обжаловано ни прокуратурой, ни самим исполнительным комитетом, ярко свидетельствует о личной заинтересованности чиновников и должностных лиц в таком исходе дела.

Выходит, что совместными умышленными действиями слуг народа, одесситы остались без социального жилья, а очередь из нуждающихся в улучшении жилищных условий все больше и больше.

А довольные фигуранты событий построили целый квартал на основании, как выяснилось недействительного Договора, и даже не собираются ничего приводить в предыдущее состояние, как следовало бы в качестве последствий такой недействительности. Но, те, кто мог бы принудить к этому, получили по квартире или взятку в денежном эквиваленте, и благополучно закрыли глаза.

Общественная организация «Верховенство права» инициировала вопрос об обжаловании незаконного решения Хозяйственного суда Одесской области и привлечении к ответсвенности должностных лиц как горсовета, так и прокуратуры.

___________________________________________________________________________________________

Генеральному прокурор України
Шокіну Віктору Миколайовичу
01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

Прокурору Одеської області
Приз Андрію Андрійовичу
65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 3

18.02.2015 р.
№ 39/02-15

ЗАЯВА

Громадській організації «Верховенство права» стало відомо про порушення прав мешканців територіальної громади м. Одеси, які потребують поліпшення житлових умов, на отримання соціального житла внаслідок злочинної змови, корупційних зв’язків посадових осіб Прокуратури м. Одеси, Одеської міської ради та приватної будівельної компанії ТОВ „Руніком Стройінвест".

25.11.2008 р. Виконавчим комітетом Одеської міської ради було прийнято рішення № 1308 „Про надання згоди на видачу умов на інженерне забезпечення комплексу багатоквартирних жилих будинків з об'єктами обслуговування за адресою: квартал „Виноградний”, жилий масив „Ульянівка” Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів), затвердження договору пайової участі замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Одеси між виконавчим комітетом Одеської міської ради та товариством з обмеженою відповідальністю „Руніком Стройінвест”.

Того ж дня, 25.11.2008 р. між Виконавчим комітетом Одеської міської ради в особі заступника міського голови Кучука М.І. і ТОВ „Руніком Стройінвест" (забудовник) в особі генерального директора Тамбовського О.В. був укладений договір пайової участі замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Одеси.

Відповідно до п. 1 договору його предметом є надання згоди Виконкомом на видачу технічних умов на інженерне забезпечення при будівництві комплексу багатоквартирних житлових будинків з об'єктами обслуговування за адресою: квартал „Виноградний", ж/м „Ульянівка" Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів), а також внесення забудовником пайової участі на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Одеси.

В свою чергу, згідно п. 3.2. договору забудовник взяв на себе зобов'язання письмово повідомити Виконкому перелік конкретних квартир (№ квартири, її загальна й житлові площі, поверх) по номенклатурі та поверховості, узгодженої окремо в розмірі 2,5% житла від загальної площі квартир комплексу багатоквартирних житлових будинків за зазначеною адресою, з подальшою передачею зазначених квартир до введення комплексу в експлуатацію, із внутрішнім оздобленням, на підставі Протоколу засідання комісії з визначення розміру залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Одеси від 07.11.2008р. №39.

2,5% житла від загальної площі квартир комплексу багатоквартирних житлових будинків становило 4 430 кв.м.

Не дивлячись на умови договору, комплекс багатоквартирних жилих будинків за вищезазначеною адресою був частково введений в експлуатацію у 2010-2011 рр., однак виконавчий комітет Одеської міської ради про відповідні обставини повідомлений не був.

Більш того, навіть після введення до експлуатації житлових масивів будівельна компанія ТОВ «Руніком Стройінвест» не передала місту 2,5 % від забудованого житла та не відшкодувала жодної гривні в рахунок розвитку інфраструктури міста Одеси.

Відповідні обставини зумовили звернутися Прокурора міста Одеси в інтересах держави в особі Виконавчого комітету Одеської міської ради до суду з позовом про примусове зобов’язання передати квартири із внутрішнім оздобленням у розмірі 2,5 %, що дорівнює 4 430 кв.м житла від загальної площі квартир комплексу багатоквартирних житлових будинків, розташованих за адресою: квартал „Виноградний”, жилий масив „Ульянівка”, Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів).

Натомість, аби не виконувати умови договору, в останній день трирічної позовної давності ТОВ «Руніком Стройінвест» звернулось до суду із зустрічним позовом про визнання недійсним Договору пайової участі замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Одеси.

Такі вимоги забудовника були вмотивовані вкрай дивно. Забудовник послався на Закон України "Про планування і забудову територій" та Постанову КМУ "Про встановлення граничного розміру коштів замовників, що залучаються для розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів" від 24 січня 2007 року № 40, якими передбачено, що для розвитку комплексу інженерних, транспортних споруд і комунікацій населених пунктів залучаються саме грошові кошти, залучення матеріальних активів, якими, в даному випадку, є житлові площі, чинним законодавством, що регулює питання пайової участі у розвитку інженерно-транспортної, не передбачено.

До того ж, неблагонадійний партнер міської ради вказує, що зазначення в договорі суми пайового внеску в розмірі 2,5% житла від загальної площі квартир комплексу багатоквартирних житлових будинків перевищує граничний розмір коштів замовників, що залучаються для розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів, встановлений п. 1 Постанови КМУ "Про встановлення граничного розміру коштів замовників, що залучаються для розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів" від 24 січня 2007 N 40 у розмірі 2 відсотків вартості спорудження житлових будинків.

Жодних заперечень на зустріну позовну заяву з боку Прокуратури м. Одеси чи Одеської міської ради не надходило.

На превеликий подив, рішенням Господарського суду Одеської області від 16.01.2012 р. по справі 15/17-4577-2011 Прокуратурі міста Одеси було відмовлено в задоволенні первісного позову про витребування квартир, натомість зустрічний позов приватних забудовників задоволено повністю та визнано недійсним укладений договір.

Суд погодився з доводами про невідповідність пайової участі у формі передачі житлової площі, а не грошових коштів в якості пайової участі у розвитку інфраструктури міста.

Крім того, суд наголосив, що Виконавчий комітет Одеської міської ради прийняв рішення № 1308 „Про надання згоди на видачу умов на інженерне забезпечення комплексу багатоквартирних жилих будинків з об'єктами обслуговування за адресою: квартал „Виноградний”, жилий масив „Ульянівка” Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів) протиправно та позамежами повноважень, що і зумовило недійсність укладеного на його підставі Договору.

Відповідне рішення суду набуло законної сили та в апеляційному порядку оскаржено не було.

Таким чином, ТОВ «Руніком Стройінвест» забудувало щонайменше 7 високоповерхівок (в середньому по 15 поверхів) приблизно 84 000 кв.м. загальної площі на підставі недійсного Договору, проте так і не виконає свої зобов’язання щодо передачі незначної частки житла на благо місцевих мешканців, працівників соціальної сфери (лікарів, вчителів) чи незаможних верств населення, які вкрай потребують поліпшення житлових умов. При цьому, ТОВ «Руні ком Стройінвест» не зверталась до міської влади із пропозиціями про відшкодування більше 4 000 кв.м. забудованого житла в грошовому еквіваленті.

До того ж, за правилами недійсності правочину, усе отримане сторонам від недійсного правочину, належить повернути у первісний стан. Поряд з цим, після спливу більше 2 років з дня винесення рішення суду, забудовані житлові масиви не були знесені забудовником.

Проте, ані Прокуратура міста Одеси, ані Виконавчий комітет Одеської міської ради не вернулись із апеляційними скаргами до суду апеляційної інстанції аби пересвідчитись у законності судового рішення.

Листом від 25.05.2012 р. Прокуратури мста Одеси повідомила Департамент юридичного відділу Одеської міської ради, що цілком погоджується із рішенням суду та не вбачає жодних порушень закону, що зумовило недоцільність звернення із апеляційної скаргою.

В той же час, жодна із сторін не звернула увагу на той факт, що приймаючи вказане рішення, суд вийшов за межі позовних вимог та господарської юрисдикції взагалі, надаючи правову оцінку рішенню Виконавчого комітету № 1308 „Про надання згоди на видачу умов на інженерне забезпечення комплексу багатоквартирних жилих будинків з об'єктами обслуговування за адресою: квартал „Виноградний”, жилий масив „Ульянівка” Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів), яке належало розглядати адміністративному суду в окремому провадженні.

За переконанням громадської організації «Верховенство права», доцільним було б спершу оскаржувати в адміністративному судочинстві законність рішення № 1308 від 25.11.2008 р. про надання згоди на видачу умов на інженерне забезпечення будівництва, а вже в подальшому, встановлювати умови дійсності Договору пайової участі в будівництві.

За таких обставин, на погляд громадської організації «Верховенство права», вбачаються ознаки домовленостей між органами прокуратури, місцевої влади та приватного забудовника щодо службової недбалості з приводу не оскарження вкрай невигідного для місцевого бюджету рішення суду.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 21 ЗУ «Про громадські об’єднання»,

ПРОСИМО:

1. Терміново звернутися до Одеського апеляційного господарського суду із клопотанням про поновлення строку апеляційного оскарження та з апеляційного скаргою на рішення Господарського суду Одеської області від 16.01.2012 р. по справі 15/17-4577-2011.

2. Вжити заходів реагування до особового складу співробітників Прокуратури міста Одеси, які пропустили строк для подання апеляційної скарги.

Додається копія рішення Господарського суду Одеської області.

Голова правління
ГО «Верховенство права»

http://verhovenstvo.com/view/8275