Громада села Хмельове мітингувала під стінами Бердичівської РДА

765

В Бердичеві відбулася акція протесту жителів села Хмельове за підтримки місцевих «свободівців» під стінами Бердичівської райдержадміністрації. Селяни стверджують у зверненні, що підприємець Леон Олізоровський своїми самовільними діями погіршує стан навколишнього середовища. За 10 років своєї роботи, попри обіцянки, не зробив нічого для добробуту жителів села, а тільки погіршував його.

Селяни звинувачують підприємця в значних порушеннях їхніх прав та зловживанні гостинністю громади Хмельового. Вони повідомляють про:

— щорічну задуху риби;

— пошкодження дороги;

— продаж торфяного шару грунту;

— створення власного піщаного кар’єра на пасовищі;

— знищення дерев біля сільського ставу;

— самовільну побудову моста та каналів;

— спуск ставу щорічно без належних документів;

— самовільну побудову 3-х дамб;

— знищення 2 га природних верболозів;

— захоплення 7-ми га родючої землі;

— залишення села без водогону;

— добудову приміщень без належних на те дозволів та документів;

— порушення санітарних норм утримання птиці;

— демонтаж частини магазину, залишивши стіни будівлі в аварійному стані, що може призвести до нещасних випадків;

— вчинення насильницьких дії до мешканців села, в тому числі з застосуванням травматичної зброї.

Ці та багато «інших» причин змусили більше сотні селян приїхати до Бердичівської РДА.

«Не дивлячись на всі ці протиправні дії Олізоровського Л. І., «наша влада»
не відреагувала і не прийняла відповідних мір до цих його порушень», — стверджують у своєму звернені представники громади селища.

Разом з мешканцями села приїхав і сільський голова Василь Глищук, який не може нічого вдіяти з непроханим гостем, котрий вже володіє майном на території села: «Була комісія створена, яка чітко виписала, які там є порушення, а де висновок комісії? Ще з квітня 2012 року, де рішення?».

Володимир Збаражський, голова Бердичівської РДА запросив протестувальників до зали засідань для обговорення вимог селян. Після почутого, чиновник пообіцяв вивчити проблему і за короткий час вирішити питання: «Вашу проблему я знаю і далі в такому стані ми її не залишимо, є в нас на сьогодні головний санітарний лікар, керівник земельної інспекції. В найближчий час ми розберемося в цій ситуації, за дві неділі разом зустрічаємось в селі Половецькому і приймемо рішення».
Нагадаємо, згідно Указу Президента України № 307/2013 «Про заходи щодо забезпечення здійснення місцевими державними адміністраціями виконавчої влади на відповідній території» Голови місцевих державних адміністрацій повинні забезпечувати дієву взаємодію з органами прокуратури, іншими правоохоронними органами у питаннях забезпечення на відповідній території виконання Конституції і законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади, забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян. А також, посилення державного контролю, покладеного на місцеві державні адміністрації, у тому числі за збереженням і раціональним використанням державного майна, станом фінансової дисципліни, використанням та охороною земель, інших природних ресурсів, діяльністю забудовників, пов'язаною із залученням коштів фізичних та юридичних осіб.

Голова Бердичівської «Свободи» Олексій Побережний пообіцяв, що подальший перебіг ситуації буде під пильним контролем: «Маємо розуміти, що чиновники існують заради людей, а не навпаки і коли трапляються такі ситуації влада повинна ставати на бік громади. Ми будемо тримати цю ситуацію на контролі».

Як розвиватиметься ситуація та які аргументи висловить підприємець дізнаємось вже зовсім скоро...

За матеріалами: Бердичів Сіті