Два депутати хитрощами заробили на Держреєстрі 411 мільйонів

562

Міністр юстиції Олена Лукаш визнала аферу у ДП "Інформаційний центр" через яку минулого тижня паралізувало роботу Держреєстрів. Це призвело до залучення Генпрокуратури та СБУ до початку кількох кримінальних проваджень.

Як йшлося у програмі "Знак оклику" на ТВі, минулого тижня в Україні були практично паралізовані громадсько-правові відносини. Як з'ясувалося, в країні приватні компанії, які фактично контролюють 18 електронних реєстрів Мін'юсту, в односторонньому порядку зупинили їхню роботу.

Генпрокуратура розпочала кримінальне провадження щодо втручання до інформаційних мереж, що забезпечують діяльність Держреєстрів, виконавчої служби, органів юстиції та нотаріусів.

"Внаслідок несанкціонованого втручання в мережу цих реєстрів було зупинено маршрутизацію цих реєстрів. Самі реєстри не постраждали", - зазначила міністр юстиції Олена Лукаш.

Однак, працівники держпідприємства "Інформаційний центр" стверджують, що блокуванню роботи реєстрів передувала рейдерська атака. На підприємство нібито декілька разів приходили невідомі. Невідомими особами працівники називають нове керівництво держпідприємства, яке призначила міністр юстиції Лукаш. Прибічники колишнього керівництва "Інформаційного центру" хакерську атаку пов'язують із бажанням нового керівництва держпідприємства прибрати до рук фінансування.

Державні гроші ДП не отримувало з липня, коли після аудиторської перевірки Мін'юст припинив усі розрахунки з розробниками програмного забезпечення, щоб не допустити нецільове використання коштів. "Унаслідок аудиту цього підприємства, який я розпочала 2 місяці тому, і який наразі знаходиться у правоохоронних органах, була з'ясована причетність певної низки бізнесменів і посадових осіб до дій, які містять ознаки кримінальних злочинів", - сказала Лукаш.

За даними журналістів, слідчі ГПУ вважають, що до атаки причетні розробники програмного забезпечення реєстрів - представники приватних компаній. Заблокувавши реєстри, вони намагалися вплинути на прийняття рішення про виплату понад 90 мільйонів гривень роялті за програмне забезпечення.

Аудит встановив, що під виглядом авторської винагороди приватні компанії-обслуговувачі реєстрів "Арт-мастер" та "3-Т" отримали за останні три роки від бюджету 411 мільйонів гривень, що у багато разів перевищує вартість усіх реєстрів разом узятих. Справа у тому, що держава платила роялті при придбанні реєстру, але потім знову додатково платила роялті щомісяця.

При цьому, жоден із міністрів юстиції за останні 13 років не намагався припинити цю ганебну оборудку. Згідно із даних преси, власниками компаній "Арт-мастер" та "3-Т" є народний депутат 6-го скликання, фракція Партії регіонів, Василь Гурєєв та діючий народний депутат-самовисуванець Юрій Дерев'янко.

По материалам: gazeta.ua