Чим відзначився головний кандидат на посаду очільника МОЗ

807

Міністерство охорони здоров'я у 2014 році стало одним з найскандальніших відомств. Через бюрократію і корупцію воно провалило майже всі закупівлі ліків за держпрограмами. Та сама ситуація відбувалась з тендерами для потреб АТО.

Призначений міністром у лютому організатор медичної служби Євромайдану Олег Мусій за півроку так і не зміг змінити ситуацію на краще. 1-го жовтня його звільнили, а в.о. міністра став його заступник - кардіохірург Василь Лазоришинець.

Та невдовзі МОЗ може очолити інша людина. У рамках переговорів щодо коаліційної угоди називають імена трьох основних кандидатів.

"Народний фронт", зокрема, наполягає на тому, щоб залишити міністром Лазоришинця, а від "Блоку Петра Порошенка" пропонують радника президента Ольгу Богомолець або гендиректора фармкомпанії "Дарниця" Гліба Загорія.

Переговори щодо остаточного складу Кабміну тривають досі, тому однозначної відповіді на питання хто буде керувати МОЗом поки теж нема. Швидше за все це стане відомо вже на наступному засіданні Верховної ради.

Не дивлячись на це, у неформальних розмовах фармацевти давно натякають на те, що серед кандидатів на крісло міністра лідерство впевнено тримає Гліб Загорій.

Основні претенденти

Не дивлячись на те, що цей факт підтверджують дані з державного реєстру юросіб, чиновник відверто збрехав на камеру журналістам, що ні він, ні його дружина ніякого бізнесу не мають.Про тимчасово виконуючого обов’язки міністра Лазоришинця розповідали журналісти програми "ЗІК. Наші гроші". Як виявилось, у приміщеннях Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова, де він працює не один рік, знаходиться приватна "Клініка нових технологій". Співвласницею цієї клініки є дружина Лазоришинця.

Правнучка академіка Олександра Богомольця Ольга була одним з керівників медичної служби київського Євромайдану. Після втечі Януковича їй першій запропонували очолити Міністерство охорони здоров'я. Але вона відмовилась і вирішила йти в президенти.

Згідно Держреєстру юридичних осіб, їй належать "Інститут дерматокосметології доктора Богомолець", "Інститут теледерматологіі доктора Богомолець" і "Мережа діагностичних клінік доктора Богомолець".Коли президентом став Петро Порошенко, він призначив Богомолець своїм радником і поставив на третє місце у виборчому списку свого блоку.

Читайте также: Министр здравоохранения Олег Мусий отстранен от занимаемой должности

Гліб Загорій – №52 у виборчому осписку БПП. Він - власник фармкомпанії "Дарниця", однієї з найбільших в Україні.

Спірний пункт

Коли текст коаліційної угоди, парафованої п’ятьма фракціями, виклали у вільний доступ, стало відомо, що в розділі запланованих медичних реформ у ній присутній пункт про повну заборону реклами лікарських засобів.

Такий намір обурив представників ЗМІ. Того ж дня декілька найбільших медіаоб'єднань звернулись до президента та інших підписантів угоди з проханням виключити цей пункт з угоди.

Згідно заяви, розміщення реклами ліків, в залежності від виду ЗМІ, становить від 15% до 40% їхнього доходу. Тому втрата цих прибутків може мати дуже тяжкі наслідки. Крім того, це може позначитись на споживачах, які не зможуть дізнатись про нові ліки.

Ще через кілька днів стало відомо, що цей пункт в угоді з'явився не сам собою. "Українські новини", посилаючись на власні джерела повідомили, що поправку лобіював один з кандидатів на крісло міністра – Гліб Загорій.

Цю інформацію підтвердили й джерела INSIDER з фармацевтичного ринку.

Відміна реклами ліків для "Дарниці" стала б дуже корисною. Компанія виробляє багато препаратів, які відомі ще з часів СРСР і не потребують зайвої реклами. А от про їхні аналоги, розроблені пізніше, споживачі знають далеко не завжди.

Перші скандали

Скандали навколо "Дарниці" та сім'ї Загоріїв розпочались ще з 2007 року, коли компанія перейшла з державної власності у приватну.

За інформацією "Дня", на той час Гліб Загорій очолював наглядову раду підприємства, а його батько Володимир був його гендиректором. Отримавши значну частину акцій вони використали своє становище і за допомогою махінацій заволоділи контрольним пакетом підприємства через датську фірму Nord Star Pharmashare. Справжні ж інвестори залишились майже ні з чим.

У 2009 році батько й син помінялись місцями – старший очолив наглядову раду, а молодший став генеральним директором фірми.

ДСЛЗ могла на власний розсуд заборонити будь-якому підприємству виробляти певні препарати, чи взагалі зупинити його роботу. А поки фірма відстоювала свої права у суді, на ринок з ліками аналогічної групи виходив конкурент, продажі якого одразу зростали.В 2011 році урядом Миколи Азарова була створена Державна служба лікарських засобів, яку очолив Олексій Соловйов. Ця структура отримала майже безмежні повноваження у галузі фармацевтики, що відкрило широке поле для махінацій та корупції.

Крім того, служба ввела нові європейські стандарти контролю якості препаратів GMP, але використовувала їх знову ж на свій манер. Крім українських виробників вона перевіряла й імпортерів. Більшість з них проходили контроль якості у власній країні, а в Україні їхню продукцію могла "забракувати" Держлікслужба.

У ЗМІ Соловйова неодноразово пов'язували з Загорієм. А коли перший попав під дію закону про люстрацію, саме гендиректор "Дарниці" почав захищати й виправдовувати його перед тодішнім міністром Мусієм.

"У завищеній ціні на ліки лежить безліч корупційних складових. Особливо це стосується Держлікслужби, яка наскрізь корупційна, яка перевіряє абсолютно необґрунтовано європейських виробників на GNP і бере за це колосальні кошти. Якщо Держлікслужба вимиває з вас, виробників, 2 млрд на рік, без сумніву, ви закладаєте ці 2 млрд у ціну. Тому МОЗ буде системно боротися з корупцією і за зниження ціни на медикаменти", - заявляв Мусій у квітні.

Панацея від ВІЛу

Ще кілька конфліктів було у 2013 році. В одному з них "Дарниця" судилась з австрійською фармкомпанією Megainpharm, за порушення прав інтелектуальної власності.

Австрійці звинуватили українську фірму у незаконному використанні технологій виробництва лік від очних інфекцій і виграли суд першої інстанції у Києві. Чим закінчився конфлікт, поки невідомо.

За рік до цього відбулось інше судове засідання за участю компанії Загоріїв. Воно коштувало "Дарниці" 16 мільйонів гривень. Такий штраф наклала на неї Держспоживінспекція за пропаганду незахищеного сексу.

Справа в тому, що фірма вирішила прорекламувати свій антисептичний засіб "Мірамістин", але просувала його як альтернативу презервативам під девізом: "Секс для задоволення без інфекцій".

У рекламі звучала фраза ""Мірамістин" для профілактики ефективний навіть проти вірусу ВІЛ". Це твердження  обурило членів організації ЛЖВ (Люди, що живуть з ВІЛ – INSIDER), тому вони й звернулись до Держспоживінспекції аби та провела експертизу реклами.

Першу справу "Дарниця" виграла, але апеляцію інспекції суд задовольнив.

Ця історія може отримати продовження вже найближчим часом. Коли про скандал усі забули, а Гліб Загорій став нардепом від БПП, серед фармацевтів пішла чутка, що він почав просувати "Мірамістин" у список обов’язкових препаратів за держпрограмою боротьби з ВІЛ.

INSIDER намагався отримати коментарі з приводу "Мірамістину" і відміни реклами ліків у самого Загорія. Не дивлячись на обіцянку, на момент публікації він так і не передзвонив.

По материалам:  theinsider.ua