Чи вдасться новій владі викоренити кланово-корупційну систему на Чернігівській митниці

1 262

Сьогодні після втечи колишнього віце-спікера Верховної Ради України до Росії калєтніківський «спрут» в системі державної митниці не є міцним та сильним з безліччю «щупалець», як ще якихось три місяци назад. Але ніхто не буде заперечувати, що він живе — це свідчення того, наскільки глибоко корупція вкоренилася у структури української держави та митниці безпосередньо. Настільки глибоко, що одною заміною прізвищ точно спрут цей не витравити. Тут потрібно щось дієве, можливе — люстрація, громадський контроль.
Чому сьогодні повертаються до влади та призначаються люди, що причетні до ситуації з безпределом в країні яка створювалась злочинною владою Януковича.
Генералами на митниці при Калєтніку І.Г. ставали та працювали на керівних посадах ті, хто вмів добре добувати гроші за допомогою митниці, впроваджуючи схеми збору хабарів з підприємців.
Одним таким генералом є Вечер В.Г., який і по теперішній час працює першим заступником начальника Чернігівської митниці.
Служив народу України Вечер В.Г. з середини 90-х років в системі митної служби України протягом багатьох років на керівних посадах Північної, Київської митниць, митного лабораторного управління, Енергетичної, Харківської митниць.
Такі керівні посади, як ви розумієте простим людям не роздавалися — тільки тим хто добре виконував роботу щодо збору хабарів. Так наприклад на сьогоднішній день оформити на Чернігівській митниці фуру або контейнер з вантажем коштує для підприємця 1000 доларів хабарів. Також мабуть вся Україна знає як була налагоджена контрабандна схема щодо псевдо транзиту одягу з Одеського порту до Росіі. За одне таке псевдо оформлення керівництво Чернігівської митниці отримувало від 30 до 45 тисяч доларів. Це все не кажучи про так званий «сірий» імпорт.
Не важко підрахувати які величезні гроші (близько 300 тисяч доларів) збирали керівники Чернігівської митниці, а саме Вечер В.Г.
Прем’єр-міністр України Яценюк А.П. заявляв про те, що в митницю прийдуть люди з бізнесу, із західними дипломами та освітою і таке інше.
А що ми бачимо — при владі залишаються такі як генерал Вечер В.Г., який створював корупційні схеми ще при Кучмі.

Виходить, що такі як генерал Вечер В.Г., що неопосередковано а напряму пов’язані з корупціонером Калєтніком І.Г. та сім’єю Януковича можуть вчасно змінити колір на колір революції та продовжувати служіння народу на благо собі звичайно.
Чи буде в нашому суспільстві працювати люстрація? Чи буде витравлений корупційний калєтніківський «спрут» в системі державної митниці? Чи буде митниця працювати прозоро та по-новому без таких подібних керівників як Вечер В.Г.?
Залишення в митній системі такої людини як генерал Вечер В.Г. - це виклик новій владі. Чи справиться з цим нова влада — подивимося в найближчому майбутньому.
Але все одно віримо та сподіваємось, що в нашій державі щось змінилося.

За матеріалами: ord-ua.com