Бендеріана по-вишгородськи, клони С/т «Глядин» та рейдерські маніпуляції з землею

2 073

Незаконне захоплення чужої землі, нехтування правами дійсних власників, поява подвійних, а часом потрійних, почетвертих господарів та сфальшованих документів – процеси у вітчизняних земельних відносинах не нові та вже типові. Але останнім часом такі дії набули масового характеру та отримали стійку назву  – земельне рейдерство.

Вагомими факторами, що підштовхують рейдерів до «бойових дій», є здорожчення землі та майже повна бездіяльність контролюючих та правоохоронних органів по відношенню до захисту інтересів громадян України та їх земельних прав.

Не зважаючи на те, що з часів прийняття Антирейдерського закону (6 жовтня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» № 1666-VIII, розроблений Міністерством юстиції України), кількість звернень щодо випадків рейдерства до Асоціації фермерів, приватних землевласників України (АФЗУ) та кількість заявлених рейдерських атак відчутно скоротилися, земельне рейдерство, як явище, усе ще впевнено розхитуватує економіку країни та її мешканців.

Зафіксованих фактів лише в одній Київській обласні більше, ніж можливо осягнути. А ЗМІ рясніють гучними заголовками про резонансні захоплення. При цьому не гидують привласнювати чужу землю як свою ані високопосадовці, ані місцеві керманичі, що відчувають владу на підпорядкованій території, ані звичайні шахраї, які мають впливових покровителів серед представників правоохоронних органів України.

Деякі земельні шахраї не соромлячись творять беззаконня та відчуваючи свою безкарність, часом переходять межу абсурдності.

Найцікавіша та найпоказовіша, з точки зору відсутності здорового глузду, рейдерська епопея триває вже понад 9 років неподалік від Вишгорода, в селі Хотянівка, розташованому усього в 20 хвилинах руху на авто від столиці нашої європейської Держави. За цей період «головнокомандуючі» рейдерської багатосесійної атаки вже стали героями кримінальних хронік, а органи різних ланок правоохоронної системи майже засипало від незчисленної кількості скарг, позовів, кримінальних проваджень та судових рішень. І тим не менше, рейдери не здаються та користуючись прогалиною в Українському законодавстві — невизначенністю статусу Садового товариства — безкарно реалізовують нові шахрайські схеми.

Клони садового товариства «Глядин» — загроза садівникам-землевласників, або рейдерські безчинства в Хотянівці

У далекому 2004 році, розпорядженням Вишгородскої РДА Київської області № 450 «Про передачу в приватну власність земельної ділянки під розширення СТ «Глядин» земельні ділянки загальною площею 29,4702 га були безоплатно передані у приватну власність 227 фізичним особам в межах безоплатної приватизації для ведення садового садівництва згідно з вимогами, передбаченими статтями 35, пунктом «Б» ч. 1 ст. 81, статтями 116, 118 Земельного Кодексу України. З часом, зазначені 227 громадян використали своє конституційне право та отримали землю. Дехто з них залишив її собі, дехто перепродав новим власникам. І на цьому історія з розподілом 29,4702 га мала б закінчитись.

Але, у 2008 році «гоп-компанія» у складі Олега Любаренка (батька), Олексія Шляхова, Тимура Сартанії, Анатолія Білецького, Дениса Люборенка (сина), Володимира Коростильова, Івана Цюпіна (пізніше до них приєднався Вячеслав Чистяков та ще декілька персонажів) вирішили поділити виділену розпорядженням Вишгородскої РДА Київської області № 450 у 2004 році землю повторно, створили свій перший клон С/т «Глядин» та почали приймати нових садівників, збирати членські внески, видавати книжки садівників, керуючись, начебто правами С/т на 29,4702 Га. При цьому, виявилось, що легальний голова С/т «Глядин» «земельний дерибан» повністю заперечував та команду шахраїв Любаренка&Шляхова не визнавав. Доречі, за період діяльності гоп-компанії С/т «Глядин» клонувався декілька різів, тільки в реєстрі юридичних осіб їх зареєстровано шість (!), а є ще інші клони такі як С/т «Глядин 2010» та інші…

Ілюстрація 1 Витяг з Державного реєстру


Ілюстрація 2: Заява голови С/т «Глядин» А.П.Козачка про введення в оману зазначеними громадянами садівників та відсутність в них прав на керівництво товариством

Ілюстрація 3: Заява голови С/т «Глядин» А.П.Козачка про підробку печатки С/т «Глядин» О.Ф.Шляховим

Ілюстрація 4: Висновок про проведення службової перевірки СТ «Глядин»

Ілюстрація 5: Заява начальнику Вишгородського РУГУ МВС від голови СТ «Глядин» Козачка А.П
https://www.facenews.ua/media/contentimages/7fb59008da460c52.jpg

Для довідки: діючим Земельним кодексом України від 2002 року статтею 35 право на безоплатне набуття у власність земельних ділянок для ведення індивідуального або колективного садівництва із земель державної і комунальної власності належить лише фізичним особам - громадянам України. Тож , С/т "Глядин" як юридичній особі, земельні ділянки у власність чи тимчасове користування не надавалися та надаватися не могли, згідно чинного законодавства. Жодних документів органи державної влади із зазначеною структурою не підписувала.

У 2013 році зазначеними особами було ініційоване відновлення кримінального провадження №12013100150001546 (юридично безпідставно, провадження Любаренко використовував з 2010 року), з метою легалізації своїх прав на землю С/т Глядин та прав на її подальший, багатосерійний розподіл. Кримінальне провадження триває досі, хоча вже тричі було закрите і тричі відкривалося ініціативною групою рейдерів-шахраїв за допомоги "друзів" в органах. Востаннє воно було закрите у 2014 році. ГПУ здійснила перевірку законності рішення про закриття кримінального провадження, яке рейдери неодноразово використовували при нападах на чужі земельні ділянки з метою їх "розподілу". За результатами перевірки ГПУ погодилась з зазначеним рішенням і тимчасово зупинила дії рейдерів.

Ілюстрація 6: Уривок відповіді Прокуратури від 20.04.2014 року

"Спадкоємці" Остапа Бендера з Хотянівки

Образ Остапа Бендера, створений Ільфом та Петровим у 1928 році, багато років є епічним та показовим з точки зору зразковості авантюрно-шахрайского масштабу мислення для більшості українців, які росли та формувалися в радянський та пострадянський період. Крім того, для всіх, хто знайомий з творчістю відомих одеських прозаїків, він є квінтесенцією рис, притаманних шахраям всіх часів та народів. Але, як виявилось, персонажі, про яких йдеться в нашому опусі, що орудують на Київщині давно перевершили за відчайдушністю та витонченістю своїх рейдерсько-шахрайських маніпуляцій батька російської демократії, турецко-підданого Остапа. Тому відведемо для них окремий розділ. І так, до ваших послуг:

Генерал-майор невидимого фронту Тимур Сартанія

Проживає в Києві, уродженець Грузії. 53-річний Тимур Сартанія на відміну від «великого комбінатора» ніколи особливо не шанував Кримінальний кодекс: за даними прокуратури Подільського р-ну неднократно притягувався до кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Прославився шахрайськими операціями, пов'язаними з продажем липової нерухомості українським і зарубіжним громадянам. Свою "повітряну" нерухомість Сартанія продавав за мільйони гривень, безсоромно брав передоплату у замовників і розчинявся у повітрі як мильна бульбашка. За його словами, має звання генерала, зокрема і козацьких військ, є героєм Радянського Союзу за проведені ним засекречені спецоперації, має статус ветерана всіх можливих битв, зокрема і Куликівської. На своїх широких героїчних грудях Сартанія носить підроблені орден Леніна і медаль "Золота Зірка". Більш докладно про подвиги орденоносця можна ознайомитися в публікації Газета 2000.

Олег та Денис Любаренки - юридичні пройдисвіти?
Олег Любаренко є власником та керівником юридичної компанії "ЮС Центр", сумнівної контори, яку сміливо можна віднести до категорії "чорні ріелтери". Контора переважно спеціалізується на обслуговуванні непрацездатного населення та прокручує з ним (населенням) різного роду махінації. Нещодавна на "ЮС Центр" було відкрите кримінальне провадження з приводу реалізації шахрайської схеми з майном родини Х. А саме, як стало відомо з матеріалів кримінального провадження, Любаренко вселився у квартиру родини Х, зробив в частині квартири ремонт, та на підставі зробленого ремонту планував заволодіти нерухомим майном родини Х. При цьому Любаренко підробив низку документів, зокрема договір переуступки майна родини Х, боргову росписку Х. По слідах батька пішов і його син, який виконує допоміжну роботу в схемах Любаренка, а паралельно освоює ази юриспруденції в спеціалізованому навчальному закладі.

Олексій Шляхов
"Блакитний злодюжка" Шляхов, який влаштувався до Козачка заступником голови СТ "Глядин" та організував веремію з дерибином землі. Свою активність він розпочав з крадіжки 100 000 грн з сейфу С/т "Глядин", та в момент виявлення злочину списав усе на свого майбутнього подільника Любаренка (про це свідчить заява Козачка, наведена вище). Згодом, освоївшись та відчувши смак землі київської та водночас занадто тісні рамки, які виставляв Козачок, Шляхов увійшов у змову із Любаренком, і ось тоді розпочалася найцікавіша історія з дерибаном чужої землі.

Цікаво, що у жовтні 2012 року Шляхов "попалився" на брехні та шахрайстві в прямому телеефірі. Так сталося, що саме він ініціював журналістське розслідування програми "Гроші", яка врешті викрила його та товаришів нечистоплотні схеми зі спробами привласнити чужу землю. Був Суд, за рішенням якого Шляхов визнаний брехуном та шахраєм.

Божевільні каруселі з рейдерським деребаном землі
Починаючи з 2009 року Шляхов, який представлявся заступником голови С/т "Глядин", розпочав першу хвилю прийому садівників до складу земельного товариства та видачу їм підробних членських книжок, а також збір коштів з перспективою отримання земельних ділянок. Юридичний супровід прийому здійснював Любаренко. Шляхов та Любаренко підшукували громадян, які в в рамках своїх конституційних прав на безоплатну землю хотіли за малі кошти заволодіти землею на Київщині. Шахраї, користуючись правовою необізнаністю громадян, приймали бажаючих до складу псевдо С/т "Глядин". Пізніше до групи шахраїв-рейдерів приєдналися Цюпін, Сартанія, Коростильов, Білецький, які радісно долучилися до пошуку майбутніх землевласників.

Але у 2012 році за фактом заволодіння шляхом обману грошовими коштами громадян під приводом виділення їм земельних ділянок за рішенням псевдо С/т "Глядин" слідчим відділення Вишгородського РВ НП України в Київській області було відкрите перше кримінальне провадження №1201210015000042. Як з'ясувалось, шахраї заволоділи грошовими коштами близька 1000 осіб на суму більш ніж 10 млн грн.

Ілюстрація 7: уривок з постанови про порушення кримінальної справи
https://www.facenews.ua/media/contentimages/2c759008e223817f.png

Під час досудового слідства, слідчим у зазначеному кримінальному провадженні було виявлено підробні копії, зроблені з одного оригіналу, членські книжки садівників, які "гоп-компанія" Шляхова, Любаренка, Сартанії та інших зловмисників принесли до Суду.

Ілюстрація 8: Копія підробної книжки садівника С/т "Глядин"

Ілюстрація 9: Висновок експерта Науково-дослідного криміналістичного центру при ГУМВС України в Київській області

Так склалось, що у 2012 році Любаренко, Шахов, Сартанія та інші звернулися до Вишгородського районного суду Київської області з позовом про безоплатну передачу їм, як начебто членам С/т "Глядин", земельних ділянок, які належать іншим легальним власниками. При цьому шахраї надали до суду копії членських книжок садівників, які виявилися підробними. Шахрайство було виявлене, адже в рамках кримінального провадження №1201210015000042 було проведено судово-криміналістичну експертизу документів, за висновками якої 14 травня 2013 року слідчим було відкрито ще одне кримінальне провадження №12013100150000854 (за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частинами 1,4 статті 358 КК України - підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів).

Минуло два роки, два відкритих проти рейдерів-шахраїв кримінальних провадження стояли на місці. За інформацією з перевірених джерел, хід розслідування гальмували покровителі - представники правоохоронних органів, які, як виявилось, також потрапили до списків липового С/т "Глядин" та претендували на свої ділянки. Доречі, за свідченнями очевидців, списків липового С/т "Глядин" за період реалізації афери було складено декілька. Пристрасті накопичувалися, "армада" садівників поповнювалась та вимагала жадану землю.

Ілюстрація 10: уривок одного зі списків садівників, певдо-членів С/т "Глядин"

Примітка автора - звертаю увагу на 5 колонку, в якій представлена інформація про походження псевдо-члена С/т "Глядин". Особисто автору матеріау подобається поміточка - суд. Може саме через цю поміточку наші шахраї відчувають себе безкарними та продовжують реалізацію своїх рейдерських дій?

Ілюстрація 11: Висновки від 19.09.2011 р. про начебто членів С/т "Глядин" та їх борги за несплачені внески за умовні земельні ділянки. Дата висновків одна, члени різні. Цікаво, що серед членів фігурують прізвища відомих представників правоохоронних та судочинних органів України. Приклад - З.О. Кишинська, дружина судді.

Ілюстрація 12: Декларація судді Адміністративного Івано-Франківського місцевого судді Кишинського М.І.

Ілюстрація 13: Висновок С/т "Глядин" про членів С/т, які виключені зі складу членів, але усе ще мають умовні земельні ділянки.

Взагалі, судячи зі списків членів, недочленів, виключених членів, членів що мають борги перед С/т Глядин, членів, що боргів не мають.... наші комбінатори проводили умовний конкурс на розподіл чужої землі. І в конкурсі С/т "Глядин" на землю, яка С/т "Глядин" ніколи не належала, передбачалося по три претенденти на одну не існуючу ділянку! За останніми даними, на 227 ділянок претендувало 1000 осіб.

Цікаво було б зібрати усіх цих членів разом та подивитися на їхні здивовані обличчя з цього приводу. Впевний, що усі ці члени достовірної інформації про схеми, нарождені хворобливими мізками великих комбінаторів, абсолютно не знали.

І тим не менше, по черзі члени вимагали землю. Тож шахраї під шаленим натиском "армади" мали діяти або створювати іллюзію дій в напрямку вибивання землі у законних власників. Розповідаючи своїм підопічним історію про те, що земля ось-ось буде в них в руках, але треба вирішити маленьку проблему в рамках відкритого/закритого/відкритого і потім знову закритого кримінального провадження №12013100150001546 вони час від часу здійснюють набіги на земельні ділянки, що належать легальним членам С/т "Глядин", бушували, ламали паркани, рили підкопи та ламали трансформатори.

Паралельно з набігами група шахраїв Любаренко, Шляхов, Сартанія та інші починаючи з 2010 року по черзі зверталися до слідчого зі скаргами та клопотаннями про свої претензії на землю, розповідали про те, що вони та інші люди зі списків здавали кошти в С/т "Глядин", стоять на черзі на отримання земельних ділянок та наполягають на тому, що земля виділена саме їм, а не іншим громадянам згідно з розпорядженням, затвердженим Вишгородською РДА 20 липня 2004 року. Свої клопотання та скарги шахраї підкріплювали тими ж самими підробленими членськими книжками С/т "Глядин", а ще й підробкою довідки слідчого про те, що С/т "Глядин" визнано потерпілою стороною у провадженні №12013100150001546.

Врешті, у листопаді 2015 року шахраї звернулися до Вишгородського районного суду Київської області з вимогою проведення експертизи документів, які фігурують в кримінальному провадженні №12013100150001546. На суд вони принесли ксерокопію липової довідки, підписаної начебто старшим слідчим О.П. Лавренюк . На довідці була проставлена дата - 30 грудня 2013 року. Але за дивним збігом обставин на суді з'явився той самий слідчий, який не тільки заперечив існування вищезазначеної довідки, але й приніс свій оригінал, який він надавав Любаренку 4 лютого 2014 року. В легальній довідці було чітко написано, що С/т "Глядин" в кримінальному провадженні №12013100150001546 потерпілою стороною не визнано.

Ілюстрація 14, 15 - Підроблена та легальної довідка слідчого О.П.Лавренюк

В результаті, 4 листопада 2015 року Вишгородський районний суд Київської області виніс Ухвалу про те, що С/т "Глядин", вчергове, статусу потерпілої сторони не має. Крім того, 13 листопада 2015 року прокуратурою Вишгородського району Київської області відкрилося вже третє кримінальне провадження №4201511015000162 за ч. 4 ст/ 238 КК України за фактом використання в суді підробленої довідки.

Ілюстрація 16 - Уривок з кримінального провадження №42151101500062
https://www.facenews.ua/media/contentimages/ab459009048eef99.png

Минув ще рік, три відкритих кримінальних провадження стояли на місці, не зважаючи не безкінечні звернення, скарги, клопотання легальних власників земельних ділянок С/т "Глядин", які продовжували страждати від регулярних рейдерських набігів компанії Любаренка. Рейдери-шахраї виношували нові грандіозні плани узаконювання своїх дій та збирали кошти з новозареєстрованих садівників.

В жовтні 2016 року Любаренко начебто увійшов у змову з членом Громадської ради при МВС України Михайлом Захарченком. В результаті Захарченко, використовуючи свої зв'язки в ГУ НП України в Київській області, домігся призначення підконтрольного слідчого у кримінальному провадженні №12013100150001546, який в свою чергу узгодив фальсифікацію кримінального провадження в питаннях:

- визнання с/т "Глядин" потерпілою стороною при тому, що в дійсності ані легальне, ані клоновані с/т "Глядин" ніколи не мали у власності ніяких земельних ділянок.

- визнання осіб, які фігурували в одному з незкінченних списків липового С/т "Глядин", потерпілими особами, які прагнули отримати жадану чужу землю.

В листопаді 2016 році Любаренко обзавівся новим "колегою" Владиславом Чистяковим, виписав на нього від імені С/т "Глядин" доручення. В дорученні Чистякову делегувалися права на представлення інтересів С/т "Глядин", в тому числі в судових інстанціях. При цьому адреса будівлі, вказаної як місце проживання Чистякова, не існує в принципі. А ідентифікаційний номер Чистякова належить іншій людині.

Ілюстрація 17: Копія доручення від 18 листопада 2016 року, виписаного Люборенком на ім'я Чистякова

Ілюстрація 18: Витяг з реєстру платників податків
https://www.facenews.ua/media/contentimages/ca05902fe1959cd2.png

Ілюстрація 19: Інформація з сайту Укрпошти про відсутність адреси, вказаної на довіреності Чистякова

Кульмінація та риторичне запитання - камо грядеши правова європейська Держава Україна?

Весною 2017 року Любаренко разом із Чистяковим, використовуючи вкотре реанімоване кримінальне провадження №12013100150001546, вирішили здійснити чергове рейдерське захоплення чужої землі. Вони сколотили бригаду з 20 невідомих осіб, які представилися учасниками АТО. Учасники були вдягнені в камуфляжний одяг. 2 квітня 2017 року бригада встановила КПП, обладнане пересувним вагончиком на в'їзді на ділянку, що належить громадянину Олегу В., та блокувала проїзд. Згідно зі свідченнями начебто учасників АТО, вони охороняли землю С/т "Глядин" ( нагадуємо, що С/т "Глядин" землею не володіє).

За період свого незаконного перебування на чужій землі, бригада начебто учасників АТО зірвала замок з шафи силового трансформатора і спробувала приєднати свій вагончик до електромережі, чим здійснила незаконні дії. Крім того, бригада Любаренка намагалася створити свій штаб в будинку ще одного садівника - Олександра Р. 9 квітня бригада увірвалася на його територію. Під час "операції" по захопленню ділянки та будинку Олександра Р. начебто АТОвці напали на іншого садівника Антона П. Під час нападу на Антона П. вояки зламали йому ногу, автомобілем вибили в'їздні ворота на його ділянку.

А вже 20 квітня, як годиться відсвяткувавши Пасху, героїчні вояки Любаренка вирішили вчергове розібратися з трансформаторами. Начебто АТОвці перелізли через огорожу та зірвали замки з приватного трансформатора, встановленого на приватній ділянці, намагаючись під'єднати до електромережі свій "веселий" пересувний вагончик. При цьому браві вояки певний час чинили спротив електрикам, викликаним на прохання власників трансформаторів. Але згодом відступили та "висота" була здана її власникам.

Звертаємо увагу на те, що всі квітневі безчинства компанії Любаренка, друзів та начебто учасників АТО супроводжувалися викликами з подальшим присутністю/втручанням представників української поліції. Виклики були зафіксовані, заяви від постраждалих садівників прийняті. Але, як слід було очікувати в цій довгій, заплутаній та, вибачте за красне слово, абсолютно дурнуватій історії, ситуація не змінилася, кордон псевдоатошників встояв, поліція бездіяла, а шахраї...

Шановні читачі, зважаючи на все вищенаписане, автор матеріалу залишає за вами право додумати продовження історії багатосерійної бендеріани по-вишгородськи. Адже розвиток події в представлених в цій заплутаній історії у площині українського законодавства, або бодай логики, передбачити не можливо. Тож автору складно передбачити законний хід роз'язки. Задля формування вашої думки, підсумуємо вищезазначене:

1. У 2009 році зібралася "бригада однодумців" - запеклих шахраїв - та вирішила трошки підзаробити на продажі чужої землі;

2. Ця брагада, на чолі із Любаренком, Сартанією та Шляховим комплектує бажаючих придбати за малі кошти землю під Києвом, формує їх в садові товариства, збирає з них членські внески та обіцяє цю землю колись передати їм у власність;

3. У бригади прав на землю не має, тому вона понад 9 років годує обіцянками своїх підопічних майбутніх садівників та імітує шлях до успіху, методом ініціювання нескінченних, безперспективних судових справ;

4. Свої позови та показові рейдерські захоплення чужої землі бригада прикриває зв'язками у правоохоронних та судочинних органах;

5. "Зв'язки" підтримуються завдяки тому, що серед бажаючих отримати землю є багато представників правоохоронних та судочинних органів, а саме екс- та діючих співробітників поліції, депутатів та екс-депутатів державної та місцевої влади, екс- та діючих прокурорів та судів, екс- та діючих співробітників СБУ.

6. За період "діяльності" бригади шахраїв-рейдерів списки бажаючих отримати землю - членів садових товариств "Глядин" поповнили більш ніж 1000 громадян. Врешті на 227 участків претендує по 3-4 бажаючих.

7. Саме адмін та силова підтримка додала історії з дерибаном чужої землі новий поштовх та у 2017 році доповнила списки бажаючих начебто учасниками АТО.

Врешті (поки писався матеріал) бригада шахраїв створила новий список майбутніх садівників - начебто учасників АТО та починаючи з 12 квітня поточного року розпочала операцію штурму Вишгородського районного суду, Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції України з вимогою узаконити права на чужу землю. Паралено з цим, шахраї, за підтримки адмін ресурсу та силових структур вчергове реанімували кримінальне провадження №12013100150001546, але вже в іншій судовій інстанції. А саме, слідчий відділу поліції Вишгородського району за "надуманими" підставами оголосив А.П. Козачку (першому голові С/т "Глядин") підозру про службову недбалість (част. 2 статті 367 КК України) у зв'язку зі складданням неправдивих списків, які у 2004 році він подав Вишгородській РДА, і які стали підставою для виділення землі громадянам. Таким чином шахраї, які багато років не змогли підтвердити свою правову позицію у судах цивільної юрисдикції, вирішили отримати неправове судове рішення вже у кримінальному провадженні.

Ілюстрація 20: Штурм

І на самкінець, автор звертається до представників державних контролюючих та судочинних органів України, зокрема до Голови Вишгородської РДА Вячеслава Савенка, Прокурора Київської області Дмитра Чібісова, Голови МВД Арсена Авакова та Генерального прокурора України Юрія Луценка з риторичним запитанням - чи не здається вам шановні, що в нашій державі відбувається суцільний правовий хаос та бєспрєдєл, а ваша хвалена реформа МВД дає серйозні збої? Вас це не бентежить, панове?

facenews.ua