$600 000 на Королевські джинси

650

Підопічні Наталі Королевської побили власний рекорд по рекламі Фонду соцстраху. Мільйони злили фірмі бізнес-партнера чиновника Фонду, який відповідав саме за цей тендер.

Ще ніколи Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності не потребував стільки реклами. І ще ніколи ми не бачили такого нахабства у розпилі грошей саме цього відомства. Навіть в ті часи, коли його керівні посади посіли однопартійці міністра соцполітики Наталі Королевської.

У 2013 році виконавча дирекція фонду провела тендери на розміщення реклами на рекордні для цього відомства 10,27 млн грн. Найжирніший шмат ціною 4,76 млн грн. 6 грудня дістався ТОВ «Медійно – інформаційна комерційна організація «Плюс».

За ці гроші передбачено створення та розміщення радіосюжетів, відеороликів і публікацій у друкованих та електронних ЗМІ. У технічному завданні передбачливо не вказано назв видань, де до кінця цього року має бути освоєно рекламний бюджет (техзавдання тут), відтак ми не можемо співставити ціну тендеру із прайсами видань.

За всі п’ять років існування «Вісника держзакупівель» ми не бачили жодного близького за ціною рекламного тендеру цього фонду. Побито навіть рекорд минулого тижня, коли це ж відомство на двох тендерах виділило на радіо- та телерекламу 3,52 млн грн.

При цьому тендер виявився рекордним і в іншому сенсі. Усі попередні рекламні підряди роздавались фірмам, які не були безпосередньо пов’язані з керівництвом Фонду. Однак рекордні гроші потягнули за собою рекордний рівень нахабства.

Ми виявили зв’язок переможця тендеру з відповідальним за проведення цього тендеру та за звязок з учасниками тендеру Андрієм Дзюбою, начальником управління організаційно-документального забезпечення та аналітичної роботи Виконавчої дирекції Фонду.

Засновниками фірми «Плюс» є Євген Сітченко та В’ячеслав Яковлєв. Перший з них відомий як постачальник коштовних комп’ютерів для Кабміну, а другий – як бізнес-партнер вищезгаданого Андрія Дзюби.

В’ячеслав Яковлєв є одним з засновників такого собі ТОВ «Юрдис», а ця фірма в свою чергу має частку у статутному капіталі ТОВ «Авюрс». І саме в «Авюрсі» також має частку наш Андрій Дзюба.

Звісно, ситуація з точки зору тендерного закону досить слизька. Тому будемо сподіватись, що спеціалісти з кримінального права дадуть їй свою оцінку. Ми ж просто опишемо середовище, у якому все це відбувається.

По-перше, усе це відбувається у Фонді соцстраху з тимчасової втрати працездатності, який знаходиться у віданні міністра соцполітики Наталі Королевської. Її обличчя останнім часом не сходить з шпальт найпопулярніших газет та телеканалу «Інтер» (наприкінці листопада наш Фонд соцстраху виділив2,52 млн грн. саме на «інтерівське» розміщення).

По-друге, цей Фонд соцстраху прямо таки переповнений людьми Королевської. Після її призначення міністром соцполітики наприкінці 2012 року, виконавчу дирекцію Фонду очолив її луганський земляк Олег Погодін, 29-й номер у списку «Україна-Вперед!» (Погодін і Королевська також відомі на ринку вуглепрому – докладніше у статті «Топ-5 оборудок у відомстві Королевської»). Заступником Погодіна у виконавчій дирекції став Володимир Ткаченко, 33-й номер у списку «Україна-вперед».

Згаданий Андрій Дзюба, який відповідав за рекламний тендер Фонду, був у списку партії Королевської 41-м номером. Відповідно є нижчою в ієрархії його нинішня посада у виконавчій дирекції Фонду – начальник управління.

Також прекрасно доповнює картину ТОВ «Рекламне агентство «13-й регіон», яке було єдиним конкурентом на нашому тендері з різницею 2%. Власниками цієї фірми до жовтня 2012 року були луганчани Володимир і Еліна Ткаченки. Володимир Ткаченко відомий як перший заступник голови директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. А в «Україні – вперед!» він є заступником голови партіїКоролевської.

Зараз «13-й регіон» зареєстровано на Олену Сидоренко і офшор «Солвертекс» (Сейшельські острови). На цю ж сейшельську компанію у 2012 році було перереєстроване ТОВ  «Техносервіс Риф», співвласником  його був нинішній начальник Управління організації матеріально-технічного забезпечення Державної служби зайнятості Артур Шаблієнко, знову ж таки член партії «Україна – вперед!».

Тому з усього цього витікає «по-третє»: питання про персональну відповідальність Королевської за надзвичайно сумнівний тендер ціною майже 5 млн грн. (чи 600 тисяч доларів – саме у цій валюті зазвичай працюють джинсовики-затійники).

Коли ми розповіли про 18-мільйонний тендер Фонду соціального страхування від нещасних випадків (під час якого державний бюджет втратив щонайменше 10 млн грн.), Наталя Королевська розповіла телевізійній програмі «Наші Гроші», що вона не в змозі контролювати тендери цього Фонду, оскільки той не підпорядковується міністерству.

Справді, керівництво Фонду соцстрахування від нещасних випадків складається з людей, якій їй залишились у спадок від попередників.

Однак наш рекламний тендер проводили люди з виборчого списку її партії. Тож невже правоохоронці і зараз дозволять Королевській сказати, що вона не в змозі контролювати розпил рекламного бюджету?

"Ірина Салій"

 nashigroshi.org