Як захиститися від коронавірусу в автомобілі: 5 простих правил

550

Як захиститися від коронавірусу в автомобілі: 5 простих правил

Чистий салон, укомплектована аптечка, підвищена обережність на АЗС та в дорозі стануть запорукою безпеки та допоможуть уникнути загрози інфікування тією страшною недугою, яка внесла серйозні зміни у повсякденне життя сотень мільйонів людей у цілому світі. Сьогодні, коли практично єдиним доступним видом транспорту залишається автомобіль, постає питання: як зробити поїздку в авто максимально безпечною?

Важливо розуміти, що сам по собі коронавірус не літає у повітрі – інфекція поширюється тільки каплями слини і мокроти при кашлі або чиханню. Вірус осідає на поверхнях, і може там лишатися активним до семи днів, створюючи потенційну небезпеку для людей. Автомобіль – не виняток.

Основними правилами дезінфекції поділилися спеціалісти з київської компанії по прокату авто РентДрайв rentdrive.ua, які щоденно приймають та передають більше 10-ти автомобілів.

Тому рекомендуємо дотримуватись кількох наступних нескладних правил, які допоможуть залишатися в безпеці кожному водію.

Дотримання особистих санітарно-гігієнічних норм

Про ці вимоги відомо навіть маленьким дітям. Про це тепер щодня повторюють по 100 разів на день. Але наша безпека та здоров’я варті того, щоб сказати 101-ий раз: необхідно часто і ретельно мити та дезінфікувати руки. Можливо, завдяки цій пандемії ми зможемо усвідомити та вивчити санітарно-гігієнічні норми?

Миття кузову та салону

Кузов автомобіля та його салон потрібно завжди тримати в чистоті, особливо – при епідеміологічній загрозі. В першу чергу, це стосується ковриків, педалей, усіх перемикачів, ручок та важелів. Особливої дезінфекції потребують кермо, ручка коробки передач, дверні ручки та підлокітники, де традиційно збирається найбільше мікробів та бактерій.

Очищення кліматичної системи

Не буде зайвим провести глибоке очищення кліматичної системи, яка забезпечує циркуляцію повітря у салоні. Для цього потрібно замінити та додатково продезінфікувати салонний фільтр та дозаправити кондиціонер. Ідеальним варіантом буде проведення озонування салону, що допоможе знищити в автомобілі всі віруси та плісняву, а також позбавитися неприємних запахів.

Додаткова аптечка

Окрім стандартного варіанту, варто подбати і про додаткову аптечку, яка завжди буде знаходитися під рукою, наприклад, у бардачку. Вона повинна містити рідкий антисептичний та антибактеріальний засіб, паперові рушники та вологі серветки, одноразові рукавички та захисні маски для обличчя. Останні, до речі, не є гарантованим захистом при спілкуванні із інфікованою особою, а більше допоможуть захистити обличчя від дотику рук, на яких може бути інфекція.

Підвищена обережність на АЗС

Якщо у власному автомобілі можна бути впевненим у своїй безпеці, то вимушена зупинка на АЗС може нести справжню загрозу, оскільки там щодня відбувається безліч різних контактувань. Тому обережна поведінка на АЗС — дуже важливий фактор. Добре, якщо там є спеціальний персонал, представники якого безпосередньо займуться заправкою авто і все зроблять без участі водія. В іншому випадку необхідно використовувати паперові рушники та рукавички, щоб уникнути прямого контакту з дозатором пального, якого перед цим торкалися сотні інших рук. Двері на АЗС треба відчиняти закритим кулаком або поштовхом ноги, а при натисканні ручки дверей варто скористатися одноразовою серветкою (це стосується і загального санвузла). При оплаті пального бажано забути про готівку і використовувати безконтактні способи – банківську картку або додаток у смартфоні.

З тієї ж причини варто відмовитися і від перекусів, які пропонують магазини на АЗС, а попередньо запастися, якщо це можливо, бутербродом з дому.

Погодьтеся, нічого складного та неможливого – всього 5 простих, але ефективних правил. Правил, які можуть врятувати життя…