В.о. генпрокурора Гузир покрив злочин Вілкула – Купрій

609

В.о. генерального прокурора Володимир Гузир за відсутності свого керівника Віктора Шокіна в порушення закону не відкрив кримінальне провадження проти одіозного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула – батька колишнього віце-прем’єра часів Януковича Олександра Вілкула.
Про це на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» повідомив народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій.
«Ще 10 березня я повідомив Генеральну прокуратуру про корупційну схему, за якою до міського бюджету Кривого Рогу не надійшло близько 40 млн. грн. В своїй заяві я детально розписав, як розкрадаються місцевою владою кошти від надання в тимчасове користування місць розташування зовнішньої реклами», — зазначає нардеп.
Депутат переконаний, що Юрій Вілкул мав знати про те, що прийняте за його правління рішення міської ради суперечить вимогам Бюджетного кодексу та Постанови КМУ №2067, що робить незаконною роботу КП «Парковка та реклама». «Проте Вілкул-старший бездіяв, чим покривав корупцію», — констатує Купрій.
Віталій Купрій повідомляє, що просив ГПУ не проводити розслідування цього злочину силами правоохоронних органів Дніпропетровській області, оскільки його попередні заяви на цю тему були ними проігноровані.
«Родина Вілкулів, яка входить до клану олігарха Ріната Ахметова, до сих пір має вплив та здійснює тиск на правоохоронців та суддів регіону. Взагалі я вважаю, що цей злочин вчинила ціла група осіб, які були у попередній змові, серед яких був екс-голова Дніпропетровської облдержадміністрації, народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. Саме тому не обласна, а генеральна прокуратура повинна розслідувати злочини такого масштабу», — висловив своє переконання нардеп.

Купрій наголошує, що, відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинене кримінальне правопорушення зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.
«Я отримав відповідь з ГПУ, в якій пан Гузир не тільки підтвердив, що він порушив закон і не розпочав розслідування, але і направив мою заяву до Дніпропетровської області, а там, за вказівкою з Києва, її направлять у «вовче лігво» правоохоронців Кривого Рогу», — робить висновок Віталій Купрій.
Депутат вважає, що невнесення до ЄРДР паном Гузиром відомостей про злочин Вілкула, а також інші правопорушення високопосадовців з ГПУ доводять, що «Генпрокуратура продовжує отримувати певний зиск від олігархів-регіоналів і сприяє уникненню ними відповідальності».
Віталій Купрій повідомив, що оскаржує до суду рішення в.о. генпрокурора Гузира. Нардеп також висловив сподівання, що після виходу з відпустки Генпрокурор Віктор Шокін втрутиться у цю ситуацію.

По материалам: ord-ua.com