У НАК «Нафтогаз України» безслідно зникло 27 млрд гривень

1 747

22За результатами незалежного міжнародного аудиту консолідованої фінансової звітності НАК «Нафтогаз України» за 2012-2013 роки, 27 млрд гривень витрат держмонополії залишаються достатньо не підтвердженими. Про це повідомив співголова МДО «Депутатський контроль», народний депутат України Вадим Івченко (фракція ВО «Батьківщина») під час брифінгу в парламенті.

Так, аудитори міжнародної аудиторської компанії ПрАТ «Делойт енд Туш ЮСК» не змогли достатньо підтвердити фінансову звітність НАК «Нафтогаз» за 2012-2013 роки. Згідно з висновками експертів, сукупна сума витрат держмонополії, непідтверджених належним чином, сягає понад 27 млрд гривень.
За словами Вадима Івченка, такі висновки є підставою для ретельного розслідування відповідних фактів і надання їм принципової правової оцінки. «Тож звертаюсь до правоохоронних органів з вимогою невідкладно перевірити факти невідповідності фінансово-економічних показників діяльності НАК «Нафтогаз України» у звітний період, які свідчать про розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах. Коли в державі підвищуються тарифи на комунальні послуги й на людей лягає колосальне фінансове навантаження, як мінімум, ми маємо закрити діру тотальної корупції та зловживань службовим становищем у держмонополії», - заявив депутат.

Нагадаємо, у цей час керівником НАК «Нафтогаз» був Євген Бакулін – нині народний депутат України. Органи прокуратури у 2014 році відкрили кримінальні провадження та вилучили з НАК документацію про розкрадання державних ресурсів на багатомільярдні суми. Втім, до цього часу немає жодних результатів та притягнутих до відповідальності посадових осіб. «А екс-керівник Євген Бакулін замість арешту тепер знаходиться у Верховній Раді України та є недоторканою особою», - наголосив Вадим Івченко.

***
Проти посадовців-корупціонерів зареєстровано заяви про злочини
Народні депутати України, члени Міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль» зареєстрували в ГПУ заяви про злочини, вчинені в.о. начальником Одеської митниці Володимиром Передерієм, в.о. начальником Головного управління ДФС України в Одеській області Сергієм Даніліним, головою Державіаслужби Денисом Антонюком та директором УДП «Укрхімтрансаміак» Віктором Бондіком. Про це повідомив парламентар Максим Поляков (фракція «Народний фронт») під час брифінгу в Верховній Раді України.

За словами народного депутата, наразі важливим є не просто реєстрація заяв у ГПУ, а початок та прозорість розслідування справ, оперативне доведення їх до суду. «Вчора Генеральний прокурор повідомив, що 10 квітня буде призначено нового прокурора Одеської області, ключовим завданням якого стане рішуча боротьба з контрабандою та корупцією. Окрім того, Віктор Шокін запросив представників МДО «Депутатський контроль» до Одеси, аби спільними зусиллями визначити першочергові напрямки та механізми боротьби зі зловживаннями», - підкреслив Максим Поляков.

Нагадаємо, 8 квітня відбулася зустріч народних депутатів, членів МДО «Депутатський контроль» з Генеральним прокурором України Віктором Шокіним, на якій він пообіцяв невідкладне відкриття кримінального провадження по зазначеним корупційним фактам.

http://depcontrol.org