Теплое место помощника нардепа

705

Помічники нардепів різних фракцій у Верховній Раді 8-го скликання. Кожен народний депутат України відповідно до закону може мати до чотирьох штатних помічників-консультантів, які отримують статус державного службовця і зарплату з бюджету.
В частині 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» сказано, що доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, у тому числі прізвища, імена, по батькові осіб, які отримали ці кошти, не може бути обмежений. В ВР часто відмовиляються оприлюднити прізвища штатних помічників-консультантів народних депутатів.
Зокрема, заступник начальника Управлінні кадрів Верховної Ради Олена Сміян в серпні 2014 році відмовила кореспонденту Андрію Лохматову в отриманні прізвищ помічників народного депутата Юрія Іванющенка, аргументувавши це тим, що розголошення цієї інформації «заподіє істотної шкоди інтересам національної безпеки України, її територіальної цілісності».
Апарат Верховної Ради України на початку січня цього рокц відмовився оприлюднити прізвища штатних помічників-консультантів народних депутатів. Про це повідомив Інститут масової інформації (ІМІ), з посиланням на відповідь керівника Апарату Верховної Ради Валентина Зайчука на запит кореспондента миколаївського інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрія Лохматова.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зауважує, що таку відмову Апарату ВР можна оскаржувати у суді. За його словами, оприлюднення прізвищ помічників народних депутатів навряд чи може завдати шкоди інтересам національної безпеки.

За матеріалами: argumentua.com