Таємниці Генпрокуратури часів Віталія Яреми

742

b21c0-zloch0stolarchukЗа минулого керівництва Генпрокуратура “зливала” справу колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Мною отримано нові докази того, що за часів Віталія Яреми діяла схема, за якою екс-високопосадовці отримували листи-індульгенції. Вони використовувалися соратниками Януковича для зняття санкцій у Європі.
У справі Злочевського була така хронологія.
5 серпня 2014 року Генпрокуратурою відкрито провадження за статтею “незаконне збагачення в особливо великих розмірах”. Фігурант – Злочевський, а доказову базу надали британці, які арештували в Лондоні 23,5 мільйони доларів.
Після чого Злочевський починає “рєшать вопрос”. Він намагаєтсья отримати лист від Генпрокуратури про те, що жодних підозр йому не висунуто.
І тут, в переддень судового засідання щодо подовження або зняття арешту з активів Злочевського, починаються дивні дива.
2 грудня слідчий Генпрокуратури повторно пише листа про те, що Злочевський чистий перед законом. Хоча тоді вже було відкрито провадження щодо його незаконного збагачення та тривав “збір доказів”.
Співробітники Генпрокуратури, які підписували листи для Злочевського, перебували в підпорядкуванні заступників Яреми Герасимюка та Заліска.
І попри те, що станом на кінець року слідство було в розпалі, прокуратура вирішує… відмовитися від розслідування справи.
4 грудня “за рішенням колишнього керівництва Генпрокуратури” справу Злочевського прибирають з відомства Яреми та віддають у… міліцію. Так, наче ідеться про дрібного шахрая, а не колишнього міністра, екс-голову Державного комітету, заступника секретаря Ради національної безпеки та багаторазового депутата.
А тим часом отримані документи перекладаються адвокатами Злочевського. І як випливає з відповіді Генпрокуратури, вони справді були надані судді у Лондоні як доказ невинуватості клієнта.

89be7-zloch1
5d1ff-zloch2
Але тут в Україні громадське суспільство, журналісти та депутати вчиняють галас, і Віталій Яреми починає лихоманливо відкривати кримінальні справи.

Через 27 днів після видачі “прощеної грамоти” Злочевському, тобто 29 грудня йому висувають підозру у вчиненні злочину. Але адвокати екс-урядовця на той момент уже мали документи Генпрокуратури про “невизначений правовий статус” їх клієнта, який був потрібен для суду. Місію виконано…

Новий заступник генпрокурора Юрій Столярчук обіцяє дослідити, чому попереднє керівництво Генпрокуратури фактично діяло в змові зі Злочевським.

По материалам: ord-ua.com