Суета вокруг ”Укрспирта”

705

2e7683a9a8d8df389fa2f216c0932c44b2fe98b5 Довожу до Вашого відома, що спиртова мафія продовжує шалений тиск на громадськість і ставить під сумнів прозорість, відкритість і чесність проведеного конкурсу на посаду керівника ДП “Укрспирт”.
Годину тому по всіх підприємствах були розіслані листи із вимогою “До негайного розгляду” від імені
профспілкового діяча Сметанюка. (Я додаю їх до свого листа).
Наполегливість, із якою поплічник Лабутіна Сметанюк проштовхує Романа Іванюка на керівника спиртової галузі, свідчить тільки про те, що цей мажор влаштовує тих, хто сподівається і надалі грабувати державу і за рахунок цього поповнювати свої (та й не тільки свої) кишені…
Передивіться відеозапис круглого столу із претендентами на посаду керівника ДП “Укрспирт”, там Ви знайдете підтвердження моїх слів:
— Іванюк спізнився на 15 хвилин, мабуть прийшов “з бодуна”, бо протягом всього засідання, не торкаючись жодної склянки, жадібно пив воду просто із пляшки (сором і сміх для всіх. хто це бачив).
— Жодного разу не виявив бажання обговорювати питання, які були на порядку денному, слово йому за власною ініціативою надавав модератор: “Давайте надамо слово виконуючому обов”язки керівника”…
— При обговоренні — загальні фрази, на конкретні питання щодо ляпів у його концепції не здатний був надати відповідь. А ці ляпи красномовні:
1. Підтримуючи необхідність приватизації галузі, демонополізацію він декларує як ризик її розвитку.
(стор.14 концепції, що знаходиться на сайті Мінагрополітики).
2. На стор.7 хизується зростанням виробництва лікеро-горілчаних виробів за 6 місяців 2015 року до 3500 тис.дал. Відверта брехня: враховуючи, що фактично вироблено лише 19,5 тис.дал, тобто
такими “темпами” наведений обсяг буде вироблений протягом 70 років…
3. Спочатку як власний здобуток декларує реконструкцію браго-ректифікаційного відділення під
спирт класу “Люкс” на Немирівському МПД, а вже на 24 сторінці планує перевод цього
підприємства на виробництво біоетанолу. Тобто, це або державні кошти, використані не за
призначенням, або запланований “кидок” інвестора, якщо реконструкція відбувалась за його
кошти…

4. Що стосується експорту — повна ахінея, бо таких обсягів неможливо ніколи досягти при тій
собівартості, яка існує сьогодні задля того, щоб утримувати в ДП пона сотню нероб.

5. Апофеозом дурості, або ж правдою за Фрейдом є таблиця “Оціночний прибуток
виробників лікеро-горілчаних виробів” на стор.22.

Якщо задати питання — чому цей показник так зацікавив горе-керівника спиртової галузі, то
відповідь у діаграмі більш ніж красномовна: пан Іванюк планує збільшення обсягів
контрафактного спирту у 3,4 рази!!! Із 0,7 млрд.грн. у 2014 році до 2,4 млрд.грн. у 2018 р.

Мабуть, це і є основним завданням цього “керівника”, який на робочому місці буває декілька
годин і не кожний день, пошту за нього розписує радник, концепцію пише черговий помічник,
а він не здатний її навіть прочитати, бо на мої питання я відповіді не почула.

Поки писала Вам листа, отримала наступну інформацію: вже проплачені автобуси і завтра
безправних людей з різних МПД звезуть під Кабмін… Мафія FOREVER !

Приводом для нашого колективного звернення стало оголошення результатів попереднього відбору кандидатів на посаду директора ДП «Укрспирт», які нас глибоко обурили.
Так, 10 вересня 2015 року конкурсна комісія при Міністерстві аграрної політики та продовольства України повідомила, що у фінал вийшли п’ять претендентів із двадцяти п’яти, а саме: Ростислав Чайківський, Анатолій Далибожик, Григорій Тріпульський, Роман Іванюк та Ніна Гаркава. Остаточне рішення щодо кандидатів Кабінет Міністрів України прийматиме протягом 7 днів.
При ухваленні остаточних результатів цього конкурсу трудовий колектив …….. МПД наполягає на необхідності врахувати спільну позицію більшості підприємств спиртової галузі, зокрема й нашого колективу.
Нагадуємо, що при проведені попереднього конкурсу на заміщення посади керівника ДП «Укрспирт» були виявлені та отримали підтвердження кричущі факти неправомірних дій та притягнення до кримінальної відповідальності одного з кандидатів, що стало підставою для скасування конкурсу та зміни членів конкурсної комісії за дорученням Прем’єр-міністра. Проте наші правомірні вимоги щодо скасування результатів конкурсу не були почуті, тож трудові колективи галузі почуваються обдуреними.
Залишається не зрозумілим, як можна на керівні посади стратегічних державних компаній, де крали, крадуть і, на жаль, де є можливості безкарно продовжувати розкрадати державне майно, призначати осіб зі шлейфом кримінального минулого?
Нагадуємо, що Анатолій Далибожик, керуючи Залучанським спиртзаводом на Івано-Франківщині, «відзначився» розтратою державних коштів на власні потреби та приховуванням прибутку державного підприємства в розмірі 8 000 000 грн. Крім того, він створив приватну фірму «Агро» при очолюваному ним державному підприємстві, яка і поставляла останньому сировину за вдвічі завищеними цінами.
Також Далибожик А. фігурував: у махінаціях з нелегальним виробництвом спирту, який потім постачався в низку областей України; у несплаті акцизного збору, незаконній здачі в оренду земель державного підприємства; порушеннях тендерного законодавства на суму 57 000 000грн. і т.д. Всі ці «звершення» в підсумку вилилися в порушення проти нього кримінальної справи і звільнення із займаної посади у 2010 році. Деякий час чоловік переховувався від слідства, але потім був затриманий в Одесі і взятий під варту.
Втім, нинішньому півфіналісту «прозорого конкурсу» все-таки вдалося уникнути тривалої відсидки. Проте у 2011 році Далибожик А. був засуджений за ч. 2 ст. 367 КК України, але в зв’язку з амністією уникнув покарання за скоєні злочини. Поза увагою конкурсної комісії залишився факт співпраці Далибожика під час роботи його на посаді заступника керівника ДП «Укрспирт» з компанією «Русский стандарт». Він, перебуваючи на посаді заступника директора, регулярно перевищував свої повноваження та лобіював інтереси економічного підгрунття конкурента, надаючи комерційну інформацію про стратегічну діяльність ДП «Укрспирт».
Другий кандидат на посаду, Ніна Гаркава, в 2005-2006 роках очолювала Сумську облдержадміністрацію, звідки була звільнена у зв’язку з досягненням граничного віку перебування жінок на державних посадах. Подальші роки 64-річна пенсіонерка Гаркава Н. провела, працюючи в спиртовій галузі. Останнім місцем роботи Гаркавої (до 2014 року) значиться посада керівника Івано-Франківського ОДОСП.
Що стосується «показників у галузі», то вони вже досить тривалий час є предметом ретельного інтересу відповідних правоохоронних органів.
Підтвердженням того, що у Гаркавої Н. можуть уже дуже швидко виникнути серйозні проблеми із законом, є порушені кримінальні провадження і заяви у прокуратуру від ДП «Укрспирт», що з’явилися за результатами перевірки Івано-Франківського ОДОСП в минулому році.
Цифри завданих збитків, розкрадань і розтрат вражають.
Приміром, колишній посадовій особі Івано-Франківського ОДОСП (акт перевірки від 27.06.2014р. № 9-2/16) закидають збитки державному підприємству на суму 30 607 519,80 грн. при «…здійсненні придбання зерна сої в листопаді-грудні, яке документально не було підтверджено…». У списку порушень, виявлених перевіркою, також фігурує незаконне звільнення працівників підприємства, що спричинило шкоду в розмірі 61 000 грн., «таємниче» списання грошових коштів на суму 582,4 тис.грн. на рахунок приватної фірми ТОВ «Стан».
Також 22.11.2011р. та 26.12.2011р., будучи т.в.о. Генерального директора Івано-Франківського ОДОСП, Гаркава Н. підписала фіктивні договори зТОВ «Макс-Метал» на поставку цукру в кількості 5400 тонн на загальну суму 32 108 400 грн.
29.12.2011р. був укладений аналогічний фіктивний договір між Івано-Франківським ОДОСП і ТОВ «Варяг» щодо надання послуг, спрямованих на популяризацію ТМ «Княгинин». За таким фіктивним договором Івано-Франківський ОДОСП незаконно перерахувалоТОВ «Варяг» кошти в сумі 170 100 грн.
……… Крім того, Гаркава Н. протягом 2011 року тричі використовували схему фіктивного постачання обладнання на Івано-Франківський ОДОСП на суму 10 000 000грн., з яких у держави виникло перед підприємством зобов’язання по ПДВ в сумі 4 600 000грн.
У березні 2012р. Гаркава Н. організувала та провела тендер під ПП «ТД Геркулес», внаслідок чого перерахувала вказаній комерційній структурі 127 350 000 грн. за шкіри ВРХ та тварин родини конячих в кількості 600 000 кв.м. Ця господарська операція не є профільною для Івано-Франківського ОДОСПу. Вона була здійснена з метою створення фіктивної схеми експорту та незаконного відшкодування ПДВ.
Отже, 27 квітня 2013р. проти Гаркавої Н. було порушено кримінальну справу за фактом грубого порушення трудового законодавства під час масового звільнення працівників очолюваного нею державного підприємства за ч. ст. 172 КК України.
8 липня 2014р. - за результатами ревізії, проведеної фахівцями ДП «Укрспирт», було порушено кримінальну справу відповідно до ч. 1 ст.172 КК України (грубе порушення трудового законодавства) і ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) .
12 серпня 2014р. – через протиправний відпуск підакцизної продукції було порушено кримінальну справу за фактом за ч. 2 ст. 364 КК України.
Наразі по всіх кримінальних провадженнях йдуть слідчо-оперативні заходи, в тому числі допити свідків, підозрюваних і потерпілих.
Крім того, 01.04.2015р. кореспондент телеканалу «24 Україна» Леся Вакулюк під час прямого ефіру із заступником Міністра аграрної політики та продовольства України Я. Краснопольським оприлюднила приклади неправомірних дій Далибожика А.М. та Гаркавої Н.М. під час перебування їх на попередніх посадах керівників державних підприємств.
В той час, коли в державі декларуються засади відкритості, публічності та залучення європейського досвіду на державні підприємства, на керівну посаду ДП «Укрспирт» хочуть призначити колишніх номенклатурних працівників, які, як свідчать факти, окрім планової економіки та розкрадання державних підприємств, не вміють по-іншому працювати.
Також ми висловлюємо обурення з приводу проходження у фінал конкурсу технічного кандидата — Григорія Тріпульського. Він, захищаючи свою програму, для якої йому вистачило трьох сторінок, відкрито продемонстрував свій зв’язок з одеським олігархом Борисом Кауфманом. А під час співбесіди із конкурсною комісією при Міністерстві аграрної політики та продовольства заявив про намір створити приватну спиртову монополію, яка буде отримуватиме надприбутки не у державну казну, а у приватну кишеню вище зазначеного олігарха.
У всіх програмах цих кандидатів приховано прослідковується одне – скорочення кількості працівників, «прихватизація» та дерибан.
Ми переконані в тому, що керівником ДП «Укрспирт» повинна бути всіма шанована людина з бездоганною діловою репутацією.
Ми, члени трудового колективу Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт», наголошуємо: такі скомпрометовані особи, як Гаркава Н., Далибожик А. і Тріпульський Г. просто не мають жодного морального права претендувати на керівну посаду і очолювати таке стратегічно важливе підприємство, як ДП «Укрспирт». Призначення хоча б когось із них однозначно означатиме зраду національних інтересів, спрямовану на антидержавну діяльність.
Обрання та призначення керівника ДП «Укрспит» є важливим питанням, а тому воно постійно перебуватиме на суворому громадському контролі.
На підставі наведеного вище,

ПРОСИМО:

Вжити всіх першочергових і невідкладних заходів, спрямованих на недопущення Гаркавої Н., Тріпульського Г. та Далибожика А. до призначення їх на керівні посади у ДП «Укрспирт»;
Розглянути наше звернення та обрати не ту людину, яка лише на думку чиновників з «високих кабінетів» заслуговує очолити нашу галузь, а й дослухатись до думки багатотисячного колективу ДП «Укрспирт»;

По материалам: ord-ua.com