Скандал с закупкой бронетехники: Загороднюк написал заявление на журналиста. Видео

1 016

Министр обороны Андрей Загороднюк заявил, что намерен обратиться в правоохранительные органы с просьбой проверить всю информацию, которая появилась в СМИ, касательно закупок бронированных автомобилей «Казак».

По его словам, он пригласил журналиста – автора скандального материала, чтобы разобраться в этом деле. Полное видео беседы министр выложил на своей странице в Facebook.

«После ответов на его вопросы поинтересовался фактами, на которые он опирался в своей информации. Жаль, что конструктивного разговора у нас так и не произошло. Следовательно, чтобы все же поставить точку в этом вопросе и не вводить общество в заблуждение, принял решение обратиться в соответствующие правоохранительные органы с просьбой проверить всю информацию, изложенную в авторском материале касательно ее достоверности», – написал Загороднюк.

При этом он подчеркнул, что решил обнародовать запись интервью «откровенно, без нарезок и монтажа».

Закупівлі, корупція, політика та журналістика.Днями на одному з Інтернет-ресурсів вийшла публікація, в якій автор звинуватив мене у «лобіюванні» чиїхось інтересів під час забезпечення ЗС України військовою технікою. Я завжди з повагою ставлюся до представників засобів масової інформації, намагаюся слідкувати за тим, що пишуть про Міноборони та ЗС України в пресі. Скажу без перебільшень, для мене особисто це є таким собі індикатором ефективності моєї роботи як міністра і роботи моєї команди в цілому.Тож, вчора запросив журналіста — автора матеріалу аби проінформувати його щодо закупівель броньованих автомобілів «Козак». Після відповідей на його питання поцікавився фактами, на які він опирався у своїй інформації.Але, на жаль, замість відповіді отримав тільки гучні гасла та купу емоцій.Шкода, що конструктивної розмови у нас так і не відбулося.Коли я йшов на цю посаду, я чітко поставив собі завдання: зробити так, аби діяльність оборонного відомства була максимально прозорою. Аби кожен на своєму місці робив свою справу чесно і професійно. Бо на власні очі бачив ситуацію, в якій опинилася армія у 2014 році. Як міністр оборони, я впевнений, що на сьогодні реформи в Міноборони — це надважливе завдання, від якого залежить, без перебільшень, обороноздатність країни в цілому. І головне для мене — не процес, а результат.Перше, на що звернула увагу нова команда МОУ – це система оборонних закупівель. Я мав досвід роботи у відомстві ще до того, як обійняв посаду міністра, коли у 2015 році очолював Проєктний офіс реформ. Вже тоді нам стало зрозуміло, що існуюча система закупівель є недосконалою. Саме з причини її закритості в минулі роки, українське суспільство стало свідком цілої низки корупційних скандалів, гучних затримань та взаємних звинувачень.Тому ми прийняли рішення зробити держоборонзамовлення більш відкритим та доступним суспільству, тим самим давши можливість громадськості та ЗМІ контролювати ці процеси.Так народився новий революційний законопроєкт про оборонні закупівлі, який невдовзі, маю надію, буде підтриманий нашими парламентарями. І вже з наступного року процедура відбудеться за новими правилами. Відтак, аби все ж таки поставити крапку у цьому питанні та не вводити суспільство в оману, прийняв рішення звернутися до відповідних правоохоронних органів із проханням перевірити всю інформацію, викладену в авторському матеріалі щодо її достовірності.Впевнений, що журналісти, які володіють конкретними фактами, нададуть інформацію правоохоронним органам. З результатами перевірки я ознайомлю всіх охочих і, в першу чергу, журналістів. Завжди відкритий до співпраці, особливо в питаннях боротьби з корупцією та маніпуляціями. Повне відео розмови додаю нижче. Відверто. Без нарізок та монтажу. Робіть висновки самі.

Publiée par Андрій Загороднюк sur Mardi 11 février 2020

11 февраля журналист Сергей Иванов заявил, что Загороднюк сбежал от него во время беседы в студии после вопросов о закупке бронетехники по завышенным ценам.

«Вместо того, чтобы выразить свою позицию или четко артикулировать позицию ведомства, почему в государственный оборонный заказ включили именно эту технику, почему она стоит дороже, чем в прошлом году, и ответить на другие вопросы, как это обычно делают госслужащие, он устроил форменную истерику, после чего прервал интервью и ушел», – написал журналист.

Кроме того, журналист назвал Загороднюка истеричкой и рассказал, что министр мало того, что опоздал на эфир почти на час, но и отказался выключать телефон, который постоянно звонил во время записи программы.

«Я уже не говорю об общем поведении, об опоздании почти на час без извинений, о его мобильном телефоне, который постоянно звонил, о нашей редакторской группе, которую просто выгнали из помещения, где происходила запись, и о других вещах. Все это я видел. Я видел разное, но министра обороны-истеричку я увидел впервые в жизни. Мне трудно представить, как при такой манере общения с незнакомыми, не зависящими от него людьми, он обращается с подчиненными», – написал Иванов.

Журналист напомнил, что 12 февраля, вопрос закупок техники по завышенным ценам будет рассматриваться на заседании комитета Рады.

«Кстати, завтра вопросы закупок техники по завышенным ценам будут рассматриваться на заседании профильного комитета ВР, то есть будет решаться вопрос, купит ли армия бронемашины, которые не проходили сравнительные испытания и которые стоят дороже даже американских аналогов. Завтра все станет ясно», – сообщил Иванов.

Ранее стало известно, что Государственное предприятие «Житомирский бронетанковый завод» переплатило 2,4 миллиона гривен на двоих закупках гидроамортизаторов для военной техники. Нарушение обнаружила служба безопасности концерна «Укроборонпром», в состав которого входит завод. Досудебное расследование проводит Национальная полиция в Житомирской области.

Взагалі-то я планував написати про це вчора, але вирішив, що в даному випадку емоції — не найкращий стимулятор. Тому, перебуваючи у чудовому настрої та ясному розумі пишу сьогодні. Річ у тім, що вчора від мене просто посеред інтерв'ю втік міністр. Міністр оборони, якщо точніше. Ми записували чергові "Антиподи" для Ісландія і щойно мова зайшла про мутні та незрозумілі закупівлі бронетехніки, про які писав кілька днів тому censor.net.ua/blogs/3173915/nov_svinarchuki, як у міністра раптом пригоріло. Виявляється, його дуже образила ця публікація. Замість того, щоб висловити свою позицію або чітко артикулювати позицію відомства, чому до державного оборонного замовлення включено саме цю техніку, чому вона коштує дорожче, ніж у минулому році, та відповісти на інші питання, як це зазвичай роблять держслужбовці, він влаштував форменну істерику, після чого зупинив інтерв'ю і пішов. Такі справи. Оскільки ця історія перейшла на особистісний рівень, дозволю собі висловити спостереження. Як ви знаєте, я маю певного досвід спілкування з людьми, так чи інакше причетними до правопорушень. І якщо до цієї розмови я ще припускав, що ситуація з закупівлями — це непорозуміння, бюрократична помилка або ще щось, то після того, що я побачив, ці сумніви розвіялися. Міністр поводився як людина, обурена лише тим, що в неї забирають гроші. Я вже не кажу про зверхність, про запізнення майже на годину без вибачень, про його мобільний телефон, який постійно дзвонив, про нашу редакторську групу, яку просто вигнали з приміщення, де відбувався запис, та про інші речі. Все це я бачив. Я бачив різне, але мінстра оборони — істеричку я побачив уперше в житті. Мені важко уявити, як, при такій манері спілкування з незнайомими, не залежними від нього людьми, він поводиться з підлеглими. До речі, завтра закупівлі техніки по завищених цінах розглядатимуться на засіданні Кабінет Міністрів України, тобто вирішуватиметься питання, чи придбає армія бронемашини, які не проходили порівняльні випробування і які коштують дорожче навіть американських аналогів. Завтра все стане зрозуміло. Повний випуск «інтерв‘ю», як завжди, побачите в четвер о 20:00 на «Ісландії».

Publiée par Sergii Ivanov sur Mardi 11 février 2020