СБУ і «склад» злочину

613

В умовах сьогодення український народ демонструє найбільшу фазу активності, направлену на поєднання власних зусиль навколо державних інтересів. Всі дії, пов’язані із забезпеченням армії відбуваються в чіткому розумінні наслідків такої роботи. Нажаль, поряд із цим існує державний орган, який за своїм функціональними обов’язками повинен захищати державні інтереси, але фактично діє як економічний прес для підприємців.

Єдина служба правової допомоги, як інформаційне агентство в сфері права, отримала звернення підприємства Хіммед-Україна, яке займається ввезенням на територію України сучасної хімічної сировини, що використовуються для виготовлення медичних виробів вітчизняними виробниками, в тому числі для потреб АТО.

Суть звернення підприємства наступна: ще у лютому 2014 року Службою безпеки України у Києві та Київській області було зареєстроване кримінальне провадження начебто за фактом контрабандного ввезення 100 грамів! хімічного препарату, яке не відноситься до наркотичних чи психотропних, а лише потребує дозволу Міністерства екології та природних ресурсів України.

Але, незважаючи на такий тривалий термін розслідування слідчим відділом Служби безпеки України у Києві та Київській області лише наприкінці липня, коли поставки хімічної сировини для вітчизняних виробників медичних препаратів є найбільш актуальними, вирішено провести слідчі дії по кримінальному провадженню, і які ж це дії?

Незважаючи на те, що предметом розслідування по справі є 100 грамів хімічної речовини, тим більше вже вилученої співробітниками СБУ у лютому місяці у вже розмитненому транспорті, захисники державної безпеки вирішили розширити межі свого впливу на сучасний ринок хімічної сировини і з’явились на об’єктах підприємства Хіммед-Україна з обшуком.

Далі звичайна картина: документи без розбору покидали до коробок, комп’ютери опечатали та вивезли з підприємства, а головне, на складі підприємства, який до речі орендує ще один суб’єкт господарювання, вилучили понад 400 найменувань продукції. Не маючи ніякого відношення до спеціалістів з хімічної сировини, співробітники СБУ вилучали препарати фактично навмання, керуючись відомим лише для них принципом, при цьому посилались на назву продукту, який вони начебто розшукують, який є звичайним крохмалем.

При цьому, як зазвичай, під час обшуку приймали участь понад десять співробітників СБУ, які не представляються взагалі, а тим більше не спілкуються із представниками адвокатури. А після виконання слідчої дії вони не залишають навіть і копії протоколу обшуку, мовляв, не передбачено сучасним кримінальним процесом.

А головне, повідомляємо, що предметом контрабанди, яка начебто розслідується СБУ, може бути предмет, заявлений до митного оформлення, а не товари на складі підприємства, в тому числі, придбані на території України.

Фактично такими діями діяльність підприємства була паралізована. Але і цього здалося їм замало. Не маючи жодних правових підстав співробітники СБУ опечатали складське приміщення з усією продукцією, яка в ньому знаходилась! А це понад 1000 найменувань, які не вилучались і не вписані у протокол обшуку ВЗАГАЛІ, як вже зазначалось, належать різним підприємствам.

Отже, офіційно вилучено лише чверть продукції, а продукцію майже на два мільйони гривень просто опечатано в складі та закрито під власний замок Службою безпеки України у Києві та Київській області. Потім співробітники СБУ доповнюють своє беззаконня і передають СКЛАД на відповідальне зберігання сторонній особі, яка категорично відмовляється допустити власників продукції до власного майна.

Співробітники СБУ навіть не знають, що передавати на відповідальне зберігання можна тільки те, що вилучено. А в даному випадку ПРИМІЩЕННЯ СКЛАДУ не вилучалось, а тому опечатувати його з продукцією, яку НЕ ВИЛУЧЕНО взагалі - це є ЗЛОЧИН, пов'язаний із перевищенням своїх службових повноважень та перешкодами у здійсненні підприємницької діяльності.

Продукція, яка знаходиться на складі, замовлена крупними виробниками вітчизняних медичних препаратів. Ця продукція взагалі є дуже актуальною та необхідною в сучасних умовах, а враховуючи нагальні потреби учасників АТО в таких медичних препаратах, то є вкрай необхідною.

Підприємством в перші ж дні після того, як його роботу було паралізовано, направлено звернення ініціаторів обшуку та до прокуратури. Але марно. Співробітники СБУ взагалі не мають звички надавати відповіді на офіційні звернення, а тут ще слідчий вирішив, що для нього головне саме зараз піти у відпустку! І закрив справу у сейф одночасно із закритим складом, в якому знаходиться навіть не вилучена продукція.

Прокуратура - дуже «корисний» в державі орган, особливо коли йде мова про співробітників СБУ. І підприємство, діяльність якого фактично паралізовано, на своє звернення отримало відповідь, що звертатись треба до суду, а не турбувати прокуратуру.

Далі ще гірше. Сучасний кримінальний процесуальний кодекс передбачає розгляд скарг на дії слідчого протягом 72 годин, але! Судді Печерського районного суду настільки завалені такими скаргами, що фізично не можуть розглянути справу навіть і протягом тижня. Суддя, який отримав скаргу підприємства Хіммед-Україна, лише розводить руками і повідомляє, що слідчі просто не направляють кримінальні провадження на запит суду, і що кількість скарг неймовірна, а тому провівши перше засідання формально протягом 72 годин, розглянути скаргу він має фізичну можливість тільки через два тижні.

Вже протягом трьох тижнів робота підприємства паралізована, крупні підприємства медичної галузі не отримують необхідну хімічну сировину для виготовлення ліків, а слідчий СБУ вирішив піти у відпустку. А що ж… Кримінальне провадження розслідується за фактом скоєння злочину, а тому термінів розслідування воно не має, а підприємство може і почекати.

Така поведінка державного правоохоронного органу, у нелегкий час для держави вражає своєю зухвалістю та протиправністю, а тому виникає безліч питань, у чиїх інтересах діє слідчий такого особливого органу. І чи відповідає він та його керівництво професійним вимогам для виконання покладених на нього завдань.

Звісно такі дії зумовили звернення підприємства до прокуратури міста Києва вже з іншою заявою – заявою про скоєння кримінального правопорушення співробітниками СБУ. Чи потрібна така негативна реклама діям підлеглих Голови СБУ Наливайченка В.О. ? Гадаємо, що ні.

Нажаль, подібні випадки не рідкість в даний час, і це вже не перше звернення на протиправні дії співробітників СБУ, які отримує Єдина служба правової допомоги на свою гарячу лінію.

А тому, Єдина служба правової допомоги, як суб’єкт інформаційної діяльності, направила звернення до Голови СБУ Наливайченка В.О. з проханням повідомити, яким саме нормативним документом передбачено право співробітників перешкоджати здійсненню законної підприємницької діяльності шляхом опечатування продукції, яка не вилучалась під час обшуку. Будемо чекати своєчасну і об’єктивну відповідь на наше звернення.

Про подальший хід відновлення порушеного права ми будемо інформувати в засобах масової інформації.

Денис Осмоловський, адвокат, журналіст
3222.ua