Про втрачений Крим та кримінальну справу Артема Фасолько

10 344

Ми вже неодноразово писали про ситуацію, в який, у зв’язку із втратою Україною контролю над територіями Криму та Донбасу, опинилися засуджені, що отримали свій вирок до анексії та окупації. В публікаціях йшлося про групи арестантів, які сьогодні, відбувають покарання на території України; знаходяться в СІЗО на непідконтрольних Україні територіях (НПТ); відбувають покарання на НПТ та території РФ. Між іншим, йдеться про тисячів громадян України, майбутнє яких зависло у повітрі.

Усіх цих громадян України об’єднює одна проблема, яку на поточний момент неможливо вирішити — відсутність доступу до їхніх кримінальних справ. Зазначена проблема є результатом, як прогалин у вітчизняному законодавстві, що унеможливлюють перегляд вироків цих засуджених у вітчизняних Судах, так і відсутність впливу, з боку Українських судових інстанцій, Європейського суду з прав людини на суди Російської федерації.

Крім того, прокурори прокуратури АР Крим, що у 2015 році запрацювала в Києві, вважають, що відсутність доступу до матеріалів кримінальних справ засуджених позбавляє їх прав, регламентованих Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. За думкою прокурорів, до розгляду справ вищезазначеної групи засуджених в Судах України слід буде повернутися лише в результаті поверення нашій країні анексованих та окупованих територій, та поновленням доступу до матеріалів їх справ.

Принаймні, ця точка зору вперто, протягом останніх декількох років озвучується представниками прокуратури АР Крим у під час Судових засідань, ініційованих правозахистниками кримського засудженого Артема Фасолька. Як результат, Судові засідання переносятся, а Фасолько продовжує нести свій термін покарання, сподіваючись хіба що на диво, яке поверне йому свободу та чесне ім’я.

Важливо згадати, що серед сотень кримінальних проваджень, ув’язнених з Криму, які відбувають покарання на території півострову та в Україні провадження Артема Фасолько у 2016 році було офіційно поновлене Подільським районним судом м. Києва та подане на розгляд за до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, де з 2014 року перебували без розгляду касаційні скарги засудженого і захисника. Поновлення справи відбулося за матеріалами, наданими адвокатом засудженого Ольгою Миролюбовою та Генеральною прокуратурою України.

У липні 2014 року, Генеральною прокуратурою України було встановлено, що при розгляді справи А. Фасолько судами АР Крим були допущені істотні порушення кримінального і кримінально-процесуального законодавства, і тому заступником Генереального прокурора України О. Бачуном подано відповідну касаційну скаргу до ВССУ на судові рішення у справі Фасолько Артема ухвалені до анексії Криму.

Відповідною постановою 29 серпня 2014 року судді судової палати у кримінальних справах ВССУ направили на адресу Залізничного районного суду м. Сімферополь звернення про витребування кримінальної справи Фасолько для її перевірки у касаційному порядку і, звісно, що нічого не отримали.

Зважаючи на відсутність реакції з боку Залізничного районного суду м. Сімферополь на постанову ВССУ від 29 серпня 2014 року і адвокатські запити щодо доступу до матеріалів кримінальної справи, адвокат засудженого Фасолько Ольга Миролюбова зайнялися відновленням втрачених матеріалів, відповідно процедури, прописаної статтею 12 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Їй вдалося зібрати декілька томів матеріалів справи.

Офіційне відновлення матеріалів кримінальної справи Фасолько ухвалою Подільського районного суду м. Києва здійснилося 5 липня 2016 року. За відновленим провадженням 24 листопада 2016 року, ВССУ призначив розгляд справи. Протягом 2017 року відбулося п’ять засідань суддів ВССУ, в результаті яких судді прийшли до висновку, що розгляд касаційних скарг за відновленими матеріалами неможливий, спираючись на вищеозвучену позицію представників прокуратури АР Крим – доки Крим не буде наш, касаційний розгляд неможливий….

Крім того, Суд порадив захисникам Фасолько Артема звернутися до Українського обсудсмена з переспективою поновлення матеріалів втраченої для України в Криму кримінальної справи.

На виконання рекомендації ВССУ, батько засудженого Фасолько звернувся до уповноваженої ВР Людмили Денисової. А Денисова, у свою чергу направила запит до Російського осбудсмена, та отримала відповідь — ні про що….

Зазначимо що, паралельно з намаганнями відновити матеріали кримінальної справи правозахистники Фасолько, не втрачаючи надію на справедливість, зробили звернення до Європейського Суду з прав людини. Реакція ЄСПЛ була отримана родиною Фасолько 22 червня 2018 року. Згідно Communication of the application to the respondent Government (передача заяви уряду-відповідачу), Українському уряду було рекомендовано повернутися до розгляду справи Фасолько у відповідній судовій інстанції та повідомити про результати розгляду до 16 жовтня 2018 року.

19 вересня 2018 року касаційні скарги Фасолько були розглянуті Верховним Судом колегією судів Першою судовою палатою Касаційного кримінального Суду України. В результаті розгляду, ухвала Апеляційного суду Автономної республіки Крим від 19 вересня 2013 року, якою вирок Залізничного районного суду міста Сімферополя від 18 травня 2013 року щодо Артема Фасолько залишений без змін, була скасована, а справа направлена до Апеляційного суду м. Київа на новий апеляційний розгляд.


Уривок з результативної частини Ухвали ВС України від 19 вересня 2018 року.

Коли справа надійшла до Київського апеляційного суду і була призначена до розгляду по суті, захисник Миролюбова звернулася до суду з клопотанням про скасування запобіжного заходу та звільненння Фасолько Артема з під варти. У клопотання йшлося що подальше перебування Фасолька в приміщеннях камерного типу з максимальним рівнем безпеки більше ніж 6 років не відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практиці Європейського суду з прав людини, а також затвердженим КПК України завданням і загальним засадам, таким як повага до людської гідності та розумність строків.

Відсутність в повному обсязі матеріалів справи, яка на думку сторони обвинувачення не дозволяє розглянути апеляційні скарги захисту, не є провиною Фасолько Артема і саме тому йому має бути забезпечено розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження. Тим більше, що за цей час погіршився стан здоров'я Фасолько Артема в резутаті його тримання переважно у слідчому ізоляторі, через оголошення нескінченних судових засідань та їх перенесення. Адвокат надала суду гарантії працевлаштування раніше не судимого, позитивно характерезуючого Фасолько Артема і проживання його разом з батьками за умови звільнення з під варти.

Адвокат Миролюбова сподівалася на те, що за результатами розгляду клопотання Фасолько буде звільнений з під варти і таким чином будуть припинені моральні тортури незаконного засудженого та його родини, які тривають більше 6-ти років при не встановлені судовим рішенням його вини в інкримінованих злочинах.

Але дива не сталося. Не зважаючи на рішення ВС України, рішення Європейського суду, яке спонукає Україну до розгляду справи засудженого Фасолько по суті та клопотання адвоката Миролюбовою, Київський апеляційний суд в період з вересня по грудень з різних причин двічі відкладав судове засідання. Врешті, засідання відбулося 11 грудня 2018 році. Під час засідання була вислухана позиція захисту, а також позиція представника прокуратури АР Крим. Ухвалою суду, у задоволенні клопотаннія було відмовлене і воно визнано передчасним з огляду на конкретні обставини справи, які саме суд в ухвалі не зазначив. Судове засідання перенесено на 15 січня 2019 року у зв’язку з необхідністю більш детального ознайомлення з матеріалами частково відновленої кримінальної справи Артема Фасолько.
Адвокат Миролюбова вважає що: "Подальше тримання від вартою засудженого Артема Фасолько враховуючи конкретні обставини справи, є незаконним і таким що порушує його права. Наразі сторона обвинувачення не спроможна надати суду беззаперечні докази вини Фасолько, а тому апеляційний суд не взмозі спростувати доводи сторони захисту викладені в апеляційних скаргах щодо незаконності ухваленого судом першої інстанції вироку. А тому у даній ситуації єдине правильне і законне рішення звільнити Фасолько Артема з під варти, людина не повинна роками перебувати під вартою при недоведенній у встановленому порядку вині тільки тому, що її справа знаходиться в анексованному Криму і не може бути переглянута судами України». Сторона захисту готує нове клопотання щодо скасування запобіжного заходу яке буде заявлене щойно апеляційний суд ознайомится з матеріалами частково відновленої кримінальної справи", зауважила адвокат.
З огляду на все вищезазначене у нас виникає питання - на яке диво родині Артема Фасолько та власне самому Фасолько сподіватися більше: визволення Криму та окупованих територій Донбасу, яке, можливо призведе до повернення доступу українських судів до матеріалів його кримінальної справи ? Чи, врешті, на пробудження сумління та відчуття справедливості у українських суддів, які зважаючи на обставини, в рамках Закону спроможуться розглянути справу кримського засудженого. А разом із цією справою розглянуть решту кримінальних справ тисячів українців, які знаходяться у подібному, невизначеному положенні.

Іван Терезій