«Нас не навчили стріляти!»

462

У Яворові родичі мобілізованих лягають під колеса автобусів, аби не пустити чоловіків на війну.

Вже третю добу матері, дружини та діти блокують військову частину 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України у місті Яворові Львівської області, звідки на схід вивозять мобілізованих до війська чоловіків.

"Їх відправляють на Донбас як гарматне м'ясо"

Ще 19 травня Яворів заполонили мобілізовані, які прибули у місто з усіх куточків району з повістками у Збройні Сили України.

Протягом десяти днів чоловіків вчили тримати у руках зброю, а також показували фільми про тактику ведення бою. А вже зараз командувачі переконані, що новоспечені солдати готові їхати на схід воювати за єдність держави. Натомість, рідні бійців та самі чоловіки запевняють, що їх відправляють на Донбас як гарматне м'ясо: без бронежилетів, а також без елементарних навичок стріляти.

Саме тому родичі мобілізованих вже третю добу поспіль блокують військову частину, аби їх годувальників не повезли на фронт. Жінки лягають під колеса автобусів, малі діти та вагітні кілька днів стоять під дощем. Вони запевняють, що не дозволять відправити своїх чоловіків та татів на війну.

"Ми нічому не навчились, абсолютно! Нам сказали, що ми добровольці! Я нікуди не їду. Зараз форму знімаю і йду додому. Матрасів немає, як бомжі спимо на соломі. Нас не навчили стріляти! Медкомісію з нас ніхто не проходив, нас ніхто не перевіряв. У мене пневмонія, але я нібито здоровий і мушу бути тут", - обурюється мобілізований до війська боєць.

Очевидці кажуть, що у понеділок вранці на схід України з військової частини вже відправили щонайменше п'ять автобусів вояків. Матерів, які блокували їх виїзд, правоохоронці силоміць відтягали з дороги.

"У них нема амуніції. Нам сказали, якщо хочете, аби ваші діти повернулись живими - купіть їм бронежилет", - розповіла мати, яка блокує військову частину.

"Воювати - їх святий обов'язок"

Натомість, заступник командувача військ оперативного командування "Північ" Олександр Локота заявив, що чоловіків ніхто не питає, хочуть чи не хочуть вони воювати, - це їх "святий обов'язок".

"Вони мобілізовані, вони покликані захищати свою державу згідно із законодавством, а не за бажанням. Після Дніпропетровська тактична група швидше за все поїде виконувати завдання на сході", - зауважив він.

Також, за словами Локоти, мобілізованих відправили у Новомосковський навчальний центр для проведення підготовки.

"Відправили для показових навчань, аби згодом зменшити втрати, навчити не лише солдат, а й командирів", - резюмував заступник командувача.

Родичі вояків обіцяють блокувати частину до останнього. Вони не вірять, що їх чоловіків лише вчитимуть, кажуть - відправляють відразу на війну. Матері погрожують перекрити трасу Львів - Краківець, якщо командири до них так і не дослухаються.

По материалам:  zaxid.net