Коррупция на черкасщине. Корсунь-Шевченковский историко-культурный заповедник

2 088

Міністру культури України

Нищуку Є.М.

Шановний Євгене Миколайовичу!

Ми, представники громади міста Корсуня-Шевченківського, обурені подіями, що відбуваються навколо Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника і його директора зокрема.

Те, що територія Заповідника, його вигідне розташування не раз приваблювали ласих до державної землі людей, для нас ніяк не новина. Не є таємницею для культурної громади Корсуня й те, що директор Заповідника Парасковія Степенькіна не раз давала відсіч усіляким посяганням, дбаючи, зокрема, і про інтереси корсунців, її уже намагалися звільнити з займаної посади за подібний спротив під час перебування на посаді Президента України Віктора Януковича.


Проте, нинішні події, що розпочалися 21 липня ц.р., з часу приїзду до Заповідника Олега Островського - начальник управління культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації у супроводі Миколи Ладана - начальника громадської організації «Агенція антикорупційних реформ» (за нашими даними невдовзі після приїзду до Корсуня він був затриманий органами СБУ за незаконні земельні оборудки) інакше, як початком рейдерської атаки не назвеш. З усього видно, що очільник не мав ніякого інтересу до роботи Заповідника, до здобутків колективу. Він, очевидно, виконуючи чиєсь добре «вмотивоване» замовлення чи доручення, просто готував грунт для усунення директора з посади з метою призначення свого, «кишенькового».

Корсунський «візит» знайшов своє продовження - 25 липня ц.р під час обласної наради з керівниками районних відділів культури. Очільник культури, нехтуючи світовою практикою створення й збереження заповідників, висловив намір про передачу заповідних земель бізнесу. Мабуть цей керівник недовчив законодавство України.

Присутні на нараді були шоковані його погрозами «рубати руки», «садити на палю», висловлені стосовно директора Заповідника. Вона попрацювала в культурі 35 років, має наукове звання кандидата історичних наук, удостоєна звання «Заслужений працівник культури України» та орденів княгині Ольги ІІІ і ІІ ступенів. Користується повагою і авторитетом серед мешканців міста і району. Колектив Заповідника – це злагоджена команда, яка, незважаючи на незначне бюджетне фінансування, забезпечує фізичне збереження об’єктів Заповідника, проводить значні науково-дослідну та просвітницьку роботу. А чим може похвалитися О. Островський в царині культури?

Таким чином ми стоїмо перед фактом підготовки захвату земель і як перший крок до цього - усунення з посади його керівника.

Ми, представники громади міста Корсуня-Шевченківського, обурені діями О. Островського – очевидно, що ні за якими критеріями він не відповідає займаній посаді, людина – випадкова в культурі і управлінні областю.

Громада міста Корсуня-Шевченківського на проведеному громадському слуханні, що відбулося 2 серпня 2016 року, однозначно висловилась проти наміру передачі територій Заповідника бізнесовим структурам, проти стилю і методів керівництва О. Островського, його упередженого підходу до оцінки діяльності закладу; стурбована майбутнім звільненням директора Заповідника П. Степенькіної, завдяки діяльності якої заклад працює виключно в правовому полі. Тому звертаємось до Вас із проханням:

· ініціювати проведення ретельного розслідування щодо спроб захоплення Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника;

· провести ретельне розслідування діяльності О. Островського на посаді начальника управління культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації, розглянути питання його відповідності займаній посаді, а у випадку підтвердження незаконних дій, передати матеріали до відповідних органів для подальшого реагування.

За дорученням громади міста:

Голова ГО «Народна рада Корсунщини» Зуєнко Володимир Лаврентійович

Голова ГО « Солдатські матері Корсунщини» Перетятько Тетяна Володимирівна

ГО «Воїни АТО Корсунщини» Журавльов Іван Вікторович

Керівник волонтерського руху Сімшаг Людмила Олександрівна

Письма в редакцию: Антикоррупционный информационно-аналитический портал job-sbu.org