Кому реально повертають ПДВ в Україні

1 756

94c609a-pidpryemstva-1За часів Януковича відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) вважалося корупційною схемою для надання преференцій конкретним компаніям.

Кошти, необхідні для оборотів підприємства, розподіляли вручну з Міністерства доходів і зборів, яке очолював Олександр Клименко – товариш Олександра Януковича, старшого сина президента.

Відшкодування ПДВ здійснюється в тому разі, коли компанія отримує передоплату за експортний товар, сплачуючи ПДВ. Але сам товар фактично вивозиться з митної території України пізніше. Таким чином, через місяць після подання податкової декларації, компанія має отримати відшкодування сплаченого ПДВ.

Враховуючи цю схему, компанії, близькі до "Сім'ї" Януковичів, використовували фіктивні договори. Оборудка проходила лише за документами. А фактично ніхто товар не експортував. Натомість пізніше компанія отримувала кошти як відшкодування ПДВ.

Рік тому, з квітня 2014 року, Державна казначейська служба вперше в історії України почала щомісячне оприлюднення інформації про відшкодування ПДВ.

INSIDER підрахував, чиї компанії впродовж року отримали найбільше відшкодування ПДВ із державного бюджету.

"Метінвест"

Трьом металургійним заводам найбільшого гірничо-металургійного холдингу "Метінвест" за 12 місяців повернули 6,5 млрд грн ПДВ. Зокрема, ММК ім. Ілліча повернули 2,85 млрд грн, а "Запоріжсталь" та "Азовсталь" отримали 2,48 і 1,13 млрд грн відповідно. Загалом підприємствам холдингу з травня 2014 року держава повернула ПДВ на 7,6 млрд грн.

Мажоритарним власником "Метінвеста" є Рінат Ахметов. Депутату з "Опозиційного блоку" Вадимові Новинському належить 23,7% холдингу. Ще близько 5% - у власності екс-директора ММК ім. Ілліча Володимира Бойка.

ТОВ "ДТЕК Трейдінг", що входить в енергетичний холдинг ДТЕК Ахметова, отримало 175,4 млн грн повернення ПДВ.

"АрселорМіттал"

У розрізі підприємств абсолютним лідером із відшкодування ПДВ став металургійний комбінат "Арселорміттал Кривий Ріг", що належить індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу. З травня 2014-го по квітень 2015 року держава відшкодувала йому майже 4 млрд грн.

"АрселорМіттал" – найбільше підприємство гірничо-металургійного комплексу України. Його частка на ринку металопродукції становить близько 20%. Свій товар підприємство експортує в Росію, Центральну Азію, держави Перської затоки, Африку та Європу.

ІСД

Одним із найбільших отримувачів відшкодування ПДВ стала корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), що належить екс-губернатору Донецької області Сергію Таруті та групі таємних російських інвесторів. Вона отримала понад 2,5 млрд грн.

ІСД – інтегрована холдингова компанія, яка володіє або керує пакетами акцій понад 40 промислових підприємств в Україні. Основна їх частина розміщена в Донецькій, Луганській і Дніпропетровській областях.

Серед них Алчевський металургійний комбінат – 485 млн грн відшкодування ПДВ, Дніпровський комбінат – 255 млн грн і Алчевський коксохімічний завод – 52 млн грн. Разом із ними ІСД отримав майже 3,5 млрд грн.
"Кернел"

ТОВ "Кернел Трейд", яке входить в агрохолдинг "Кернел" Андрія Веревського, держава повернула ПДВ на 2,4 млрд грн. "Кернел" – найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії. В липні-грудні 2014/2015 маркетингового року "Кернел" отримав $66,44 млн прибутку. Видання Forbes оцінило статки Веревського в $672 млн.

UkrLandFarming

Підприємство "Імперово Фудз", яке входить в UkrLandFarming аграрного магната Олега Бахматюка, отримало повернення ПДВ на 1,2 млрд грн. Іншій компанії Бахматюка - ПАТ "Компанiя "Райз" - повернули 1,035 млрд грн ПДВ. Усього - 2,235 млрд грн.

UkrLandFarming займається вирощуванням зернових, виробництвом яєць, цукру та тваринництвом. Forbes оцінив статки Бахматюка в $600 млн. За даними видання, через військові дії бізнесмен прийняв рішення закрити чотири птахофабрики у Донецькій і Луганській областях. Також його VAB Банк було визнано неплатоспроможним.

"Полтавський ГЗК"

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, що входить у міжнародну групу Ferrexpo, основним власником якої є народний депутат Костянтин Жеваго, отримав повернення ПДВ на 1,7 млрд грн.

Ще одне підприємство Жеваго – "Єристовський ГЗК" - отримало 88,2 млн грн. Комбінати Жеваго виробляють сировину для металургійних заводів - окатиші. Акції Ferrexpo торгуються на Лондонській фондовій біржі. В 2014 році вони впали на 70%. На початку 2015-го Вищий господарський суд України підтвердив право власності Жеваго на Полтавський ГЗК. За цей актив з олігархом боровся російський депутат Держдуми Олександр Бабаков.

МХП

ПАТ "Миронівський завод з виготовлення круп і комбікормів" держава повернула 1,215 млрд грн ПДВ. Підприємство входить у холдинг МХП мільярдера Юрія Косюка, який у 2014 році працював заступником голови Адміністрації президента Петра Порошенка.

Основна продукція виробництва МХП - курятина під брендом "Наша Ряба", яку експортують в ЄС, країни Близького Сходу та Африку.

"Євраз"

Підприємствам російської металургійної групи "Євраз" - ПАТ "Євраз Суха Балка" та ПАТ "Євраз - ДМЗ iм. Петровського" - повернули 1,155 млрд грн ПДВ. Найбільшим акціонером "Євраза" є російський олігарх Роман Абрамович.

"Креатив-Розлив"

Замикає десятку лідерів із повернення ПДВ торговий дім "Креатив-Розлив". Сума повернення за 12 місяців становила 1,039 млрд грн. Компанія входить у групу "Креатив" – однин із найбільших виробників масложирової продукції в Україні.

Мажоритарним власником "Креатива" є Станіслав Березкін, народний депутат із Кіровоградської області, який входить у парламентську групу "Відродження" Віталія Хомутинніка. Ще 17% статутного фонду компанії - у власності The Bank of New York Mellon.

Дрібні платники податків

757 млн грн з бюджету отримала компанія "Каргіл", що входить до американського холдингу Cargill. Це одна з найбільших світових компаній, що інвестують у харчове виробництво. Вона займається продажем зерна, олії, цукру, м'яса тощо. В Україні Cargill є партнером Миколи Лагуна в "Дельта Банку", що ліквідується, та займається виробництвом енергії з біомаси.

721 млн грн отримав запорізький завод "Мотор Січ", що належить народному депутатові В'ячеславу Богуслаєву. Підприємство займається розробкою і виробництвом авіадвигунів.

618 млн грн відшкодування отримав Миколаївський глиноземний завод, підконтрольний російському бізнесмену Олегу Дерипасці. Ще 548 млн грн отримав Одеський припортовий завод, що належить державі.

Підприємства вінницької промислової групи Vioil - ТОВ "Дi енд ай еволюшн" та ПП "Вектор-М", - отримали 550 млн грн відшкодування ПДВ. Vioil – лідер в Україні з виробництва та експорту ріпакової олії. Основні ринки збиту холдингу - країни СНД, Близького Сходу, Південно-Східної Азії, Північної та Східної Африки і Європи.

За матеріалами: theinsider.ua