Директор Департаменту ДВС України Олексій Воробйов: » Якщо Судове рішення є, чиновник зобов’язаний його виконати»

9 751

З жовтня 2017 року в Україні триває судова реформа, парламентарі приймають важливі стратегічні для демократичного розвитку держави закони. Майже щотижня Міністерство юстиції України рапортує про суттєві зміни. Міністр Павло Петренко та його зами, за присутністю міжнародних експертів, беруть активну участь у професійних івентах. Вони розповідають про запровадження умов для розвитку правосуддя по-новому, в оновленій після Майдану європейській Державі.

воробьев

Нещодавно, у приміщенні Мінюсту відбувся круглий стіл, присвячений болючому для країни питанню - системному невиконанню рішень національних судів в Україні. Адже саме на цю проблему минулого року вказали експерти Європейського суду з прав людина та одночасно задовольнили 12 тис. судових позовів наших співгромадян з цього приводу. Під час події обговорювалася можливість застосування медіації у виконавчому провадженні в Україні, в тому числі і у напрямку виконання судових рішень з боку представників державних органів. З вуст поважних фахівців Мінюсту звучали гучні твердження на кшталт: "Держава має зобов'язати сторону справи терміново виконати рішення суду !"; "Держава гарантує швидкість у виконанні судових рішень!" та "...з державним виконавцем домовитися не можливо"... Усе це давало надію на те, що до України, нарешті, повертається правосуддя (прим. автора - або почало з'являтися). Але, по факту, на маргінесах країни у "застояному" правовому болоті продовжувало квітнути беззаконня, корупція та цементувалося повне ігнорування закону з боку керівників органів місцевої виконавчої влади.

Доказом цього твердження служить безпрецедентна ситуація, пов'язана з ігноруванням (9 !!!) рішень судових інстанцій. В тому числі і Верховного суду України щодо поновлення директора КП "Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи" Жабо Т.М. на роботі. Зазначені рішення абсолютно ігноруються чиновниками місцевої Полтавської влади, зокрема головою Полтавської ОДА Олександром Біленьким та директором департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктором Лисаком.

Перипетії із поновленням на посаді головного лікаря Полтавської МСЕК тривають майже 3 роки. Нагадуємо, що розпорядженням голови ПОР № 97 від 21.05.2015 року «Про головного лікаря Полтавського обласного центру медико – соціальної експертизи», головного лікаря Полтавського обласного ЦМСЕ Жабо було звільнено із займаної посади. На виконання розпорядження Наказом Департаменту охорони здоров’я ПОДА Лисака № 40 – К від 21.05. 2015 року «Про головного лікаря Полтавського обласного центру медико – соціальної експертизи», Жабо була звільнена на підставі п.2 ст. 36 КЗпП України 22.05.2015 року. У вересні того ж року Полтавський районний суд Полтавської області своїм рішенням скасував розпорядження голови ПОР та наказ Департаменту. Далі, позиція Закону по відношенню Жабо Т.М. була підтверджена Ухвалою апеляційного суду Полтавської області від 14.01.2016 року та Ухвалою ВССУ від 25.05.2016 року - залишено без змін та Жабо Т.М. поновлена на посаді головного лікаря Полтавського обласного центру медико – соціальної експертизи з 22.05.2015 року. Ці рішення пізніше підтвердило ще декілька судових інстанцій України.

І тим не менше Біленький з Лисаком від виконання Судових рішень ухилялися та натомість зайнялися розробкою різного плану способів з метою обійти закон. Чого вони лише не чинили за ці три роки: декілька разів спонукали до прийняття на сесіях ПОР питань щодо поновлення головного лікаря Полтавського обласного центру медико – соціальної експертизи на роботі та одночасного її звільнення (прим. автора - що є від початку незаконним, адже питання поновлення Жабо на роботі не підпадає під юрисдикцію депутатів ПОР, адже депутати будь-якої ради Судові рішення не відміняють). Більш того, у рішенні Контитуційного суду України з приводу поновлення Т.М.Жабо на роботі чітко зазначено, що її трудовий договір є БЕЗТЕРМІНОВИМ, тому будь-які голосування депутатів місцевою влади "за" чи "проти" демонструють їх абсолютний правовий нігілізм.

За свідченням очевидців, чиновники створювали міфи про Тетяну Максимівну в місцевій пресі та звинувачували її в ефемерних злочинах. Вони ініціювали напади на Жабо та її помешкання. Навіть створили клон МСЕКу у форматі комунального підприємства з виключно однією метою - не допустити виконання судових рішень та в жодному разі не поновити її на посаді керівника. Історія лікарки Жабо за цей період стала притчею во язицех. А для місцеві мешканці з інтересом спостерігають за тим, яким чином закінчиться історія та що переможе - Корупція чи Закон....

Втім, Феміда щоразу ставала на бік Тетяни Жабо та 23 березня 2018 року були підтверджені рішення інших, попередніх судових інстанцій на її користь. Своїм рішення Октябрьський районний Суд м. Полтави зобов'язав Полтавську обласну раду видати розпорядження про поновлення Жабо Т.М. на посаді директора КП "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської ОР" з 14.07.2017 р.; зобов'язав Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації видати наказ про поновлення Жабо Т.М. на посаді директора комунального підприємства "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи" Полтавської обласної ради" з наданням робочого місця та фактичним допущенням до виконання обов'язків директора комунального підприємства "Полтавський обласний центр медико-соціальної експертизи "Полтавської обласної ради".

Як стало відомо, у березні 2018 року з боку Державної служби примусового виконання судових рішень вже двічі були відкриті виконавчі провадження відносно ПОР з виконання судових рішень щодо поновлення Жабо Т.М. на роботі. Але і цей факт не зсунув вирішення питання з мертвої точки. Офіційної позиції з боку ПОР не надійшло. А Біленький з Лисаком засіли за розробкою нової стратегії як обійти закон. Поговорюють, навіть, що Віктор Лисак навіть встиг навідатися до Києва та зустрітися із довіреними особами у Державній виконавчій служби з метою невілювання виконавчих проваджень відносно поновлення Тетяни Жабо на роботі.

Нагадуємо, що порядок примусового виконання судових рішень передбаченої згідно з положеннями статті 129 Конституції України однією з основних засад здійснення судочинства є обов’язковість судового рішення.
Відповідно до статті 1291 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Нам вдалося зв'язатися з директором Департаменту державної виконавчої служби Олексієм Воробйовим та отримати офіційну позицію керівника Державного органу по відношенню до ситуації, що виникла у зв'язку із невиконанням судового рішення чиновниками Полтавщини. За словами Воробйова: "В Україні є перспектива виконання судових рішень. Наша служба реформується. В ситуації відносно Жабо виконавчі провадження відкриті. Якщо керівництво ПОР не буде їх виконувати, ми будемо змушені ініціювати кримінальну справу. Задача виконавчої служби України полягає в тому, щоб судові рішення виконувалися боржниками в добровільно-примусовому порядку. Але, якщо боржник опирається, Державна виконавча служба накладає на нього штрафні санкції. В разі, якщо він ігнорує рішення, ми будемо змушені його оштрафувати у подвійному розмірі. А вже потім передамо відповідні документи на відкриття кримінальної справи у правоохоронні органи. І далі вже поліція притягуватиме його до кримінальної відповідальності. Можу сказати, що вразі винесення вироку, цей керівник взагалі вже не працюватиме у державних органах. Той, хто не виконує рішення суду є злочинцем. За свої злочини він має бути покараним. Ця людина має зрозуміти, що його власні вподобання, чи не вподобання не можуть впливати на виконання судового рішення. Якщо рішення є, він зобов'язаний його виконати", в коментарі до трудового конфлікту між керівниками ПОР та лікаркою Жабо - зазначив Олексій Воробйов.

Теоретично в Україні існує механізм добровільно-примусового впливу на виконання Судових рішень чиновниками при влад. Але на практиці, ці чиновники, яки уявили себе місцевими "царями", на його існування вбсолютно не зважають, тим більше що місцеві правоохоронні органи знаходяться під їх повним контролем. Починаючи з 2015 року проти незаконних дій перших осіб Полтавської влади був відкритий ряд кримінальних проваждень. Крім того, у липні 2017 року в Ухвалі Полтавської кримінальної палати Полтавського апеляційного суду було чітко зазначено про надання підозри та відсторонення від роботи для перших посадових обов'язків Полтавської місцевої влади з боку правоохоронних органів України. І тим не менше вирішення питання з місця не зрушило....

В свою чергу Тетяна Жабо зауважила "На жаль закони в нашій державі не працюють. Але я усе ще сподіваюся на справедливість та позитивні результати розпочатих реформ. Перетворення в Україні відбуваються під контролем професійних зарубіжних експертів. Тож можливо саме на них і покладатиметься моя надія. Адже вони спонукають нашу систему правосуддя рухатися у правильному напрямку. Крім того, у нас працює офіс Омбудсмена. І як мені відомо, Людимила Денисова дуже обурена ситуацією з невиконанням судових рішень вітчизняними чиновниками. Вона наполегливо працює в напрямку відстоювання Закону та відновлення прав українських громадян. Омбудсмен вже ініціював складання актів з перспективою звільнення таких осіб з займаних посад. З цього приводу нещодавно було відкрили декілька адміністративних судових проваджень. А ще можу додати, що в будь-якій негативній ситуації є і позитивний бік. За три роки відстоювання своїх, регламентованих Конституцією прав я майже отримала юридичну освіту. Ці знання мені ще знадобляться", додала Тетяна Максимівна.

Підсумовуючи вищезазначене, можемо лише сподіватися що відгуки потужних реформ, що активно впроваджуються в столиці, врешті, докотяться і до "віддалених маргінесів", таких як Полтавська область. А місцеві чиновники встигнуть вчасно схаменутися та розвернути свій вектор суспільного спрямування в бік тотожний демократичним перетворенням в Україні та європейським цінностям.

Віктор Таранов

Письма в редакцию: Антикоррупционный информационно-аналитический портал job-sbu.org