Чеченская схема на Луганщине

638

medium_snegirrevvvvУвольнению Георгия Туки с поста главы Луганской областной военно-гражданской администрации предшествовала серия скандалов. Выступали против Туки луганские майдановцы, работники его же аппарата, вчерашние соратники. Это пошатнуло безупречную, казалось бы, репутацию мега-популярного волонтера. Но отставка обернулась для Георгия Туки повышением! Теперь он заместитель главы министерства, выросшего из «Агентства по восстановлению Донбасса», которое моментально прозвали министерством освоения миллиардных донорских траншей. В новой роли Георгий Тука сможет участвовать в распределении гораздо бОльших денежных потоков.
Соучредитель гражданской инициативы «Права справа» луганчанин Дмитрий Снегирев обратился в правоохранительные органы с информацией о злоупотреблениях экс-главы ЛОВЦА. В интервью «ОРД» он рассказал, как в период губернаторства Георгия Туки разбазаривались государственные средства, лоббировались интересы Бориса Колесников и Константина Григоришина.

- Вы не раз заявляли, что Георгий Тука причастен к разворовыванию бюджетных средств. Эти заявления имеют под собой факты?
- Мною зроблено більше 5 звернень до правоохоронних органів щодо фактів розкрадання коштів. Відносно Северодонецького аеропорту вже отримано реакцію: вдалося заблокувати на самому початку реалізації ідею «відновлення» аеропорту вартістю 4 млрд. грн., які дехто жадав «освоїти». Йдеться про так звану реконструкцію аеропорту, який знаходиться в 35 км. від лінії зіткнення. 15 січня директор комунального підприємства «Сєвєродонецький аеропорт» пан Юрій Фалалєєв заявив, що області потрібно 5 млн на перед проектну документацію і ще 100 млн на сам проект. Реконструкція аеропорту мала б коштувати державі 2 млрд. грн. Тука погодився. Планувалося подовжити злітні смуги так, щоб вони приймали «Боїнги» з Європи. Хто звідти полетить в зону бойових дій? Тим більше – після того, як був збитий малазийський «Боїнг» та введена заборона РНБО про польоти в зоні АТО. Я звернувся до НАБУ, Генпрокуратури, МВС з приводу того, що планувалося зробити предпроектну документацію на 5 млн. (хоча потреби в ній не було, оскільки ще в 1989 році таку документацію розробляли), та ще 100 млн. - витратити на проект. Після моїх звернень 15 квітня відбулося перше засідання робочої групи. Пан Юрій Фалалєєв виступив з заявою про те, що на реконструкцію планувалося витратити вже не 2, а 4 млрд. грн.! Тобто, кошторис підвищився вдвічі, коли до освоювання коштів підключилися структури Бориса Колесникова, зокрема – фірма «Альтком». Також він заявив, що про реконструкцію не може бути й розмови, бо аеропорт не буде відповідати безпеці. А Тукою планувалося виділити гроші з місцевого бюджету на передпроектну і проектну документації.
- Возможно, губернатора подставили, используя его неопытность в государственных делах?
- Помилкам немає кінця. Були витрачені 35,5 млн. грн.. на відновлення зруйнованої інфраструктури Станично-Луганського району та самої Станиці… По-перше, виникає питання – яка була собівартість відновлення? По-друге – це зона бойових дій. Там є так званий піший перехід, який розпорядженням самого пана Туки був закритий, тому що там були обстріли. Зрозумійте, що витратити десятки мільйонів на відновлення інфраструктури, яка завтра буде зруйнована артилерією ворога, це означає: закопати 35,5 млн. гривень. У самого пана Туки на Фейсбуці є запис: «Негодяи, они разрушили то, что мы восстановили». Це діє так звана чеченська схема – коли виділяються гроші, потім відновлюється зруйноване, потім починаються бойові дії, та знищується відновлене, і потім знову на ці ж речі виділяються кошти.
Є питання і по відновленню інфраструктури в Лісичанську, і по відновленню в м. Попасная – де, так само, є лінія бойового зіткнення. Там взагалі кричуща ситуація: були виділені кошти на відновлення інфраструктури, а почали… робити фонтан в центрі міста! Не зрозуміло ще й коли 8 млн. грн.. виділяється на басейн в місті Кременній: це що – нагальна потреба? І на будівництво трьох футбольних полів, стосовно яких в мене є великі сумніви в їх потребі. А ще існує десь 10 проектів, на розробку яких були виділені гроші, і там суми також – не один десяток мільйонів. На ці гроші не те що проект, будівництво можна було б зробити. Я сам реконструював, будував, і знаю, скільки що коштує. Наша область є перша по кількості вимушених переселенців, і гроші, що пішли на проектування, можна було б направити чи на будівництво соціального житла, чи на ремонт житла для біженців.
Наступний епізод – будівництво «логістичного центру» в Новотошківці (також в зоні бойових дій), на який разом з відновленням будинків і соціальних інфраструктури витратили більше 14 млн. грн.. Там і державні кошти, і гроші міжнародних інституцій… Втім, рішення про відкриття логістичного центру приймається на рівні Мінську, за узгодженням усіх сторін конфлікту. А пан Тука, не маючи дозволу, підписав документи на виділення бюджетних коштів. Ось як мільйони закопуються: начебто і відповідного рішення цей центр побудував, і гроші витрачені… А центр не працює. Гадаю, це перевищення повноважень та нецільове використання бюджетних коштів, але оцінку мають дати правоохоронні органи.
Задля того, щоб саме в Новотошківці зробити перехід і дати можливість запрацювати логістичному центру, пан Тука своїм розпорядженням закрив обидва переходи в Станиці та Золотому, щоб дати можливість розблокувати перехід в Новотошківці. Поміняли Туку на Гарбуза і без жодних проблем починає працювати піший перехід в Станиці Луганський. І наразі очікується відкриття другого в Золотому.
- И почему, по вашому, Тука предпочел Новотошкивку?
- Можливо, тому, що в Новотошківці є така людина, як пан Шакун, людина сумнівної репутації, через якого схеми з виділенням фінансування на логістичний центр краще вдаються.
Пан Тука цікаво поводиться й з відновленням доріг. Йому пропонували програму ремонта автошляхів, яка б дозволила зекономити витрати бюджетних коштів втричі, а він вирішив будувати дороги з іноземним інвестором. За оцінками пана Туки на це треба 10 млрд. грн.. Але, вибачте — там постійне пересування важкої техніки, яка це все руйнує… Саме перед звільненням Туки з посади державою було припинено недоцільне фінансування ремонту.
- В ЛОВЦА в апреле целое управление уволилось, Тука писал в Фейсбуке, что это шантаж. А что вы об этом знаете?
- Все управління фінансів було змушено піти, хоча це були професіонали, які зробили свідомий вибір в бік України. Вони не були згодні з тією політикою фінансування і лінією поведінки, які їм нав’язував пан Тука.
Ось приклад політики — в 2013 році були перераховані гроші за 77 машин швидких поставлених на 47 млн. грн., фірмам афільованим з Олександром Януковичем. Частину грошей віддали, а частину ні, так як почалася війна. Потім директора звертаються до суду і суд приймає рішення , що заборгували — треба виплатити. Але кому? Велика частина цих машин залишилася на непідконтрольній території. Проте пан Тука пише резолюцію: виддати гроші. Натиснув на главу казначейства, і той проплатив ці гроші.
- Говорят, что в этом виновата команда, которую Туке сосватал Андрей Алеша. «У нас появился смотрящий Алеша, который раньше был в Запорожье смотрящим, после бандита Анисима» — такие сообщения в соцсетях делали северодонецкие активисты. А жителям Донецка персонаж по фамилии Алеша известен, как один из самых беспредельных депутатов горсовета из ПР, человек Семьи и «младший партнер» Иванющенко.
- Ми зафіксували автівку Альоши АА 3110 ОХ біля будівлі Луганської ОВЦА після того, як питання про те, що на Луганщині з’явився донецький «смотрящий» підняв депутат від БПП з Лисичанська Віталій Шведов. Це чоловік, який воював, захищав Батьківщину, людина, яку я поважаю, і якого сам пан Тука називав своїм другом – на додаток Шведов був в команді Туки. І ось він забив на сполох щодо присутності такого собі Альоши в ОВЦА. Ця інформація підтвердилася призначеннями варягів від Альоши.. Наприклад, заступник Туки в ОВЦА Максим Шахов – що прибув з Запоріжжя, де працював разом з Альошою та відповідав за ЖКХ, одну з найбільш «грошовитих» тем. Люди Альоши взяли на себе всі фінансові потоки. Тука знехотя зізнався, що знайомий з Альошею та начебто перетинався з ним по бізнесу. Але які перетинання можуть бути в багатія Альоши та бізнесмена рівня Туки? Колишній очільник МВС області в недавньому відеоінтерв’ю розказав, що кар’єрне минуле пана Туки не було дуже успішним: працював офіціантом, був помічений біля криминальника Авдишева, продавав в Єгипті телефони…
- Ваше последнее заявление касалось луганского бизнеса российского олигарха Григоришина, и лоббирования его интересов Тукой. Можно подробности?
- Туці байдуже з ким «освоювати» бюджетні кошти – чи то з фірмами Колесникова, чи то з російським олігархом Григоришиним, чиє підприємство «Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО») не перереєстроване на український території та заборгувало нашій державі 1,2 млрд. грн..
Бойовики в Луганську щомісяця отримують з об’єднаної енергосистеми України (ОЕС) електроенергію вартістю 140-150 млн. грн., а оплачують лише 50 млн. грн. Григоришин постачає електроенергію в «ЛНР» та платить податки в казну так званої «Луганській народної республіки». З громадян, які проживають на території «ЛНР», стягує гроші за електрику в російських рублях, та навіть представники «уряду» самопроголошеної «ЛНР» увійшли до наглядової ради григоришинського «ЛЕО».
А в планах Туки йшлося про будівництво ЛЕП в Кременній та будівництво підстанції «Сіверська». Вартість проекту – 500 млн. грн. Такий договір було підписано з держкомпанією «Укренерго» в особі пана Юрія Касича, який перед тим як працевлаштуватися в «Укренерго» встиг попрацювати на олігарха Григоришина, був заступником ген директора «Луганського енергетичного об’єднання», а зараз спільно з Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією працює над питанням, в якому зацікавлений Костянтин Григоришин.
Щоб пояснити будівництво підстанції та додаткової ЛЕП пан Тука казав про проблеми з енергопостачанням ТЕС в м. Щастя, потужностей якої насправді вистачає для всієї області. Але як тільки зняли Туку, бачимо, що проблеми з енергопостачанням зникли, так що виникають запитання стосовно зацікавленості пана Туки. Більше того – Кременна це заповідна зона. На Луганщині великі проблеми з лісовими насадженнями, і саме там робилися вирубки. Прокуратурою області порушено справу про незаконну вирубку. І ось що цікаво: коли йшлося про реконструкцію аеропорту, пан Тука пояснював, що війна ось-ось має закінчитися, а коли виникла потреба будувати ЛЕП, почав казати, що війна триває і необхідно будувати додаткову ЛЕП.
Більш того – коли нахабство григоришинського «Луганського енергетичного об’єднання» сягнуло того, щоб відрізати від постачання будівлю, яка є місцем розташування спецназу ЗСУ на нашій території (мотивуючи це заборгованістю в розмірі 1,7 млн. грн.), пан Тука став на бік Григоришина! Він повідомив, що стурбований, та виступив з критикою Держказначейства, яке дало розпорядження не платити установам, які зареєстровані на захопленій території. Хіба не дивна реакція «патріота до мозку кісток»?
-Получается, Тука ратовал за финансирование терроризма?
-Так, адже йдеться про «ЛЕО» — структуру, яка не є законною, росташована в захопленому Луганську, та не пройшла реєстрацію в Україні. Підприємства-споживачі, які заборгували Григоришину, звернулися до суду і таким чином досягли погашення заборгованості. А очільник ЛОВЦА підтримав.
Але ви подивіться, як вирішилося, коли схожа ситуація виникла на тому боці. Коли «ЛЕО» спробувало відрізати ДТЕК «Свердловантрацит», яке належить пану Ахметову, де заборгованість сягала 400 млн. грн. - яка була на це реакція представників «МГБ ЛНР»? Прийшли до менеджерів «ЛЕО» та пояснили, що вони «підуть на подвали». А пан Тука, маючи заборгованість лише 1,7 млн. грн., замість того, щоб так само пояснити менеджменту Григоришина, що той не правий, каже, що треба сплачувати борги «ЛЕО».
- Пожалуй, пан Тука не может действовать методами «МГБ ЛНР». Какой вы видите законный выход?
- Гадаю, треба вирішувати питання з націоналізацією цієї фірми. Як це приватне підприємство російського громадянина буде диктувати умови державним підприємствам України? Як це підприємство, яке фактично финансує терористів, робить нас заручниками своїх власних забаганок? Експлуатує наші ресурси та вимагає в нас гроші? Тука мав таки питання ставити, а не лобийювати інтереси російського олігарха Григоришина.
- Назначение Георгия Туки многие майдановцы восприняли как прорыв, как свидетельство нового этапа в развитии державы. Надеялись, что люди с Майдана, харизматичные лидеры – такие, как Тука – смогут оздоровить собой государственную власть. Что же пошло не так?
- Може, починати треба з того, що очільник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука сфальшував дані про свою освіту? В його офіційній біографії вказано, що людина закінчила Київський політехнічний інститут, але насправді цього немає. І зараз людина без вищої освіти буде виконувати функції заступника міністра. Тут вже запитання не лише до пана Туки, а й до Президента: чому на момент призначення пана Туки не було проведено так звану спецперевірку? Є відповідь: з КПІ, що пан Тука був відрахований з вишу за академічну неуспішність, вищої освіти в цьому ВНЗ не отримав.
Залежно від політичної кон’юктури він корінним образом міняє точку зору. Коли пан Тука прийшов на посаду, він казав, що виступає за жорстку блокаду, а зараз вже не проти торгувати з терористами. До речі, мої перші позови почалися лише через півроку його перебування на посаді, тобто він мав час показати свої справи.
- Бывший губернатор сетовал, что слишком сильным оказалось сопротивление Системы.
- Відразу після призначення головою ОВЦА Георгій Тука, за його ж словами, спитав в Президента – яким буде розмір фінансування. А практика показала, що сталася «оговорка по Фрейду»: людина прийшла освоювати державні кошти, а «боротьба з Системою» тривала в віртуальному просторі — в Фейсбуці.
Практика показала, що цей аматор з держапарату лобіює інтереси крупного приватного бізнесу. Ще варто пригадати, що пан Тука підписав угоду з «Укрзалізницею» про будівництво додаткової залізничної колії, яка має об’єднати Білокуракино зі Сватово. Причому, як він сам каже, до нього з відповідною пропозицією вийшов приватний агропромисловий бізнес – тобто це забаганка аграріїв, яка обійдеться державі в 430 млн. грн..! Ще приклад: припинена робота елеватору, який належить державному «Хлеб Украины» внаслідок судових тяганин з підприємством пана Журавльова (який є в орбіті «регіонала» Єфремова), і знов чомусь «державник» пан Тука підримав не державне підприємство, а підприємство, яке пов’язане з Єфремовим. Більш того – все зерно, яке складає стабілізаційний фонд Луганщини, і яке б мало піти на соціальний хліб, щоб знижувати рівень соціальної напруги, було перевезено до Харківської області. Вибачте, нанесені збитки державі, область залишилася без зерна — хто за це має відповідати?..
-Георгий Тука заполнил за 2015 год странную для бизнесмена декларацию. В собственности только Opel Vectra 2007 года, ГАЗ-2705, квартира в 18 квадратный метров, 6 соток. Весь официальный доход — «аж» 5648 гривен зарплаты в месяц. И сплошные прочерки там, где должно быть имущество членов семьи. Соответствует ли задекларированная бедность его образу жизни?
-По кількості охоронців пан Тука може конкурувати з Президентом України. Тут виникає питання — хто фінансував таку величезну охорону. Тука казав, що це відбувається за рішенням суду, але і цей факт потребує перевірки, бо людина вже з питанням про вищу освіту прокололася. Також треба перевірити інформацію з відкритих джерел — про те, що донька пана Туки навчається в елітному навчальному закладі, де платня за рік значно перевіщує річний дохід пана Туки.
- Как вы оцениваете гуманитарную политику центральной власти по отношению к украинскому Донбассу?
- В Северодонецьку та на всіх теренах підконтрольної Україні Луганщини трансляція у переважній більшості йде російською. Гадаю, ми маємо поступово витісняти російськомовні газети та книги. Бо україномовний продукт — це основа побудови культурологічної програми. Мало б бути і просвітницька діяльність. Пам’ятаєте, за радянських часів були лектори товариства «Знание» на державній зарплатні? Це не поганий досвід.
Поки що центральна влада ігнорує проукраїнське населення Луганщини в моменті надання йому владних повноважень та реалізації цих повноважень. Коли проукраїнські активісти закинули Георгію Туці, що в його команді відсутні місцеві патріоти, і більше того – проукраїнські активісти були звільнені з роботи (Денищенко, Шведов, інші), він на це відповів, що йому не зрозумілий містечковий патріотизм луганчан.
На жаль, Україна залишається феодальною державою, де є пануючі фінансові клани. Країна поділена на території кланів, і замість того, щоб будувати єдину державницьку программу розвитку всієї України, Київ намагається домовитися з донецьким кланом. Жодних намагань поламати Систему, при котрій Донбасом керують феодали Ахметов та Єфремов з боку Київа немає.
- Сейчас много говорится о децентрализации, о том, что нужно больше полномочий громадам. Может, выход в этом?
- В умовах війни я підтримую жорстку вертикаль централізованного управління. А «децентралізація» — це лише красиве прикриття для договорняків. Пригадайте — з чого АТО взагалі почалося? Донбас намагався контролювати потоки, які йшли з центру. Крок про створення військово-цивильної адміністрації був правильним з боку Києва, бо це була спроба нивелювати негативну діяльність місцевих рад, де є повне представництво ПР. Керівники ОВЦА отримали можливість використовувати всі владні повноваження для корисного освоєння бюджетного фінансування. На жаль, ця ідея нивелювала себе призначенням людей, які не володіють місцевими реаліями. Це ж у значній мірі стосується і Жебрівського, який керує Донеччиною.

По материалам: