Азаров вышвыривает больных гепатитом из «лаврской» клиники. Пациенты просят ВРУ расследовать преступные действия Кабмина

569

В ближайшее время поциенты клиники по борьбе с инфекциями (ВИЧ/СПИД, вирусными гепатитами и др.), расположенной на территории Киево-Печерской Лавры, планируют подписать обращение в адрес народного депутата Арсения Яценюка. Как стало известно «фрАзе», в обращении идет речь о создании Временной следственной комиссии ВРУ по вопросу попытки власти в лице руководства Кабинета министров Украины уничтожить клинику Института эпидемиологии и инфекционных болезней им. Л.В. Громашевского НАМНУ.

В частности, в обращении говорится: «05 червня 2013 р. Премєр-міністр України М.Я. Азаров підписав Розпорядження № 430-р «Про передачу нерухомого майна у м. Києві до сфери управління Міністерства культури»... Передати будівлі та споруди (№ 10310007–10310012, 10310014–10310017) по вул. Лаврській, 11, у м. Києві з відання Національної академії медичних наук до сфери управління Міністерства культури. Згідно цього незаконного розпорядження, будівлі клініки клініку Інституту Епідеміології та Інфекційних Хвороб ім.. Л.В. Громашевського НАМНУ за вищевказаною адресою, де лікуються пацієнти з ВІЛ/СНІД, ін’екційними вірусними гепатитами HBV/HCV, нейроінфекціями з відділеннями реанімації та детоксикації переведені у відання Мінкульту. Вочевидь, на виконання цього злочинного розпорядження гр. Матяш Віктор Іванович, в.о. директора Інститута епідеміології та інфекційних хвороб ім.. ЛВ Громашевського, видає низку наказів про термінове виселення клініки, а саме № 98-3 від 21 червня 2013 «Про затвердження плану заходів про переселення клініки ДУ „Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.. Л. В. Громашевського НАМН України“ й наказу № 102-3 від 21 червня 2013 року „Про перевід клінічних відділів нейроінфекцій, інтенсивної терапії й детоксикації у будівлю за адресою Київ, вул. Галицька 4 й клініко-діагностичної лабораторії у будівлю за адресою Київ, вул..Амосова 5“, якими встановлені безпрецедентні строки виселення із існуючої будівлі клініки по вул. Мазепи (Лаврська ) 11 у Києві, а саме з 25 по 28 червня 2013, тобто заплановане виселення хворих та обладнання, конче необхідного всім пацієнтам клініки, й декількох відділень клініки впродовж ТРЬОХ ДНІВ!»

В обращении также говорится: «Пацієнти довідались про існування цих наказів лише 25 червня 2013 р., коли заступник в.о. директора інституту з господарської частини О.Рубан вивіз вщент лабораторне обладнання із окремого лабораторного корпусу клініки за тією ж адресою,чим унеможливив по-суті контроль за лікуванням. Станом на 02 липня 2013 до клініки навідалась т.зв. „комісія“ мінкульту для „прийняття на баланс“ будівлі з пацієнтами і лікарями».

По мнению авторов обращения «незаконність й необґрунтованість розпорядження КМУ від 05 червня 2013 № 430-р й подальших „наказів“ в.о. директора інституту ВІ Маяташа про термінове виселення полягає у наступному. Клініка інституту у приміщенні лікарні, побудованої на кошт киян в 1911 р., розміщується з 1949 р., право на користування будівлями підтверджено ще радянськими розпорядчими документами. Більше того, після того, як релігійна організація „Свято-Успенская Киево-Печерська Лавра УПЦ МП“ почала виказувати свої претензію на приміщення клініки ще на початку 2000-х років, у грудні 2009 р. Київською міською радою у відповідному рішенні було закріплено право користування саме Інститутом Епідеміології та Інфекційних Хвороб ім.. Л.В. Громашевського НАМНУ будівель й земельної ділянки по вул.Лаврська 11 у Печерському районі Києва. Отже, вищенаведене розпорядження КМУ є грубим порушенням чинного законодавства, свідчить про перевищення повноважень чиновником — головою КМУ».

В обращении также кратко описывается предыстория захвата помещения клиники: «Після призначення на посаду президента НАМНУ славнозвісного директора інституту гігієни ім. Марзеєва, колишнього заступника мінохоронздраву А.М. Сердюка, клініка інституту зазнала першої рейдерської атаки на майновий комплекс кліники. Так, за наказом Сердюка було передано релігійній організації частину ділянки клініки разом із водокачкою у червні 2011 р. Релігійники хутко зробили дуже коштовний ремонт із мармуровою підлогою й перетворили водокачку у культову споруду (т.зв. „храм Серафима Соровського“), де продають свічки, беруть плату за релігійні служби, тощо. Паркан перед водокачкою знищено. Більше того, незрозумілим є надання у т. зв. „користування“ частини будівель кліники за наведеною адресою, а саме колишньою водокачкою ще у червні 2011 р. Водночас, у грудні 2012 р. директор Інституту Марієвський звільняється, але Сердюк не поспішає призначити конкурс на вибори директора, як це він зобов’язаний зробити згідно Статуту НАМНУ. Тільки нещодавно, вочевидь задля злочинної оборудки рейдерського захоплення будівель кліники, на посаду тимчасово виконуючого обов’язки директора був призначений колишній головлікар В.І. Матяш».

А вот что, согласно текста обращения, творится в клинике сегодня: «Цими днями, зацікавлені особи, а саме Сердюк, представники Кабміну тощо намагаються „розпихати“ пацієнтів клініки- ВІЛ-інфікованих до Олександрівської лікарні, хворих на нейроінфекції первести до колишнього стаціонару шкіряних хвороб по вул.. Галицька у Києві, із ліквідацією відділення хворих на вірусні гепатити В,С, тому що місць на всіх немає по вул.. Галицька, а термінове виселення пов’язане із 1025-річчям святкування Хрещення Русі, на яку приїде патріарх РПЦ Гундяєв, й церковне керівництво з ділянки клініки планує зробити резиденцію або ще один готель у додаток до забудованою вщент готелями території Лаври, що окупована церковниками УПЦ МП».

Известно, что в Украине идет эпидемия инъекционных вирусных гепатитов. Больных чаще всего инфицируют в учреждениях Минздрава из-за отсутствия достаточной стерилизации инструментов. Лечение гепатитов сегодня очень дорогое и длительное (12 месяцев в среднем). Учитывая все выше упомянутое, авторы обращения утверждают, что ликвидация клиники в существующем виде приведет к настоящему геноциду украинцев. Более того, отсутствует закон, который бы позволял чиновникам ликвидировать (реорганизовывать) государственное учреждение, так как нет ни одной объективной причины для ликвидации клиники, которая никогда не принадлежала религиозным организациям.

Завершается обращение следующими словами: «Через наведене, прошу Вас терміново провести перевірку фактів, наведених у скарзі, з виїздом на місце, запросити інформацію у лікарів, виступити на трибуні Верховної Ради України із зачитанням свого звернення до Генеральної Прокуратури України, а також створити Тимчасову Слідчу комісію ВРУ з перевірки підстав винесення головою КМУ свого злочинного розпорядження № 430-р від 05 червня 2013 р.».

По материалам: fraza.ua