УСБУ в Харьковской области продолжает радовать

3 845

Пока Валерий Хорошковский продолжает смешить народ возбуждаемыми уголовными делами по фактам 15-летней давности, в его собственном ведомстве продолжается бодрый процесс полного разложения. Ниже публикуемое письмо не является анонимкой и уже поэтому должно быть рассмотрено. Речь идет опять о Харьковском УСБУ. Удивительный город допы-гепы и милицейско-конторских войн. В добрый путь, друзья, жрите друг друга.

СПІЛКА ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ

Заступник голови Запорізької обласної організації Спілки офіцерів України

Член виконкому СОУ (м. Київ)

Кореспондент газети «Белая стрела»

Депутат Василівської міської ради Запорізької області

(екс-депутат Запорізької обласної ради)

ШЕВЧЕНКО АНАТОЛІЙ ВІКТОРОВИЧ

Домашня адреса: 71601, Запорізька область….

Особисто: Першому заступнику

Генерального прокурора України

Кузьміну Ренату Равелійовичу

Особисто: Народному депутату України,

Голові підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

генерал-лейтенанту СБУ,

Омельченку Григорію Омеляновичу

Особисто: Народному депутату України,

Першому заступнику Голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності,

Олійнику Володимиру Миколайовичу

ЗАЯВА

(в порядку ст. 97 КПК України)

З надійних джерел я маю інформацію про злочинні дії окремих працівників Управління Служби безпеки України в Харківській області, яку повідомляю особисто Вам.

Прошу ні в якому разі не доручати перевірку вказаних мною фактів начальнику внутрішньої безпеки Служби безпеки України Рогалину Володимиру Олексійовичу, так як він є покровителем нижче названих мною осіб і їх злочинних дій.

19 листопада 2010 року на колегії Служби безпеки України начальнику УСБУ в Харківській області г/л-ту Полковниченку Олександру Миколайовичу було оголошено дисциплінарне стягнення у вигляді «неповної службової відповідності». В останні роки УСБУ в Харківській області має погані показники в роботі. Відповідь проста. Начальник УСБУ в Харківській області Полковниченко О. М. та ряд його підлеглих осіб зраджують інтереси Служби та держави в інтересах наповнення своїх кишень хабарами.

І це в той час, коли в Україні зараз тяжка економічна ситуація, в державному та місцевих бюджетах не вистачає коштів на вирішення багатьох проблем, не вистачає коштів на освіту, медицину, утримання Збройних Сил України, ремонт доріг та інше.

Окремі працівники УСБУ в Харківській області (прізвища яких я нижче назву) втратили людську совість та офіцерську честь і організували «службу» для власного збагачення.

Начальник УСБУ в Харківській області г/л-т Полковниченко О. М. отримує половину хабарів від нижчевказаних злочинних дій.

Повідомляю Вам ряд фактів, які потребують належної перевірки та вжиття негайних заходів:

1. Полковник Склень Олексій Іванович, особливим інтелектом не відзначений, амбіційний, заздрий, зловживає алкоголем, патологічно жадібний до грошей, у минулому співробітник міліції, у теперішній час обіймає посаду Заступника начальника Управління — начальника ГО “К” УСБУ в Харківській області. До цього Склень О.І. очолював відділ по боротьбі з контрабандою (2 відділ) Головного відділу “К” Управління СБ України в Харківській області з 2005 року по серпень 2007 року, надалі три місяці курирував роботу зазначеного відділу, перебуваючи в посаді заступника начальника ГО “К” згаданого Управління. З 2008 року по теперішній час керує міжрегіональною групою СБ України по боротьбі з контрабандою в Харківській і Сумській областях. З 2009 року по квітень 2010 року обіймав посаду Заступника начальника Управління- начальника відділу “К” УСБУ в Сумській області. Права рука Скленя О.І. - Мащенко О.Г. (кличка ”Диня”).

За час роботи на зазначених посадах Склень О.І. через Мащенко О.Г. взяв під контроль існуючі в Харківському і Сумському регіонах канали контрабанди поза пунктами митного контролю, через пункти митного пропуску, а також на каналі зовнішньоекономічної діяльності. За безпечну “роботу”, пов’язану з незаконним переміщенням товарів через державний кордон України, організатори контрабандних схем зобов’язані виплачувати зазначеній посадовій особі кошти у великих розмірах. У випадку відмови щомісячної сплати грошей, згадані особи, за вказівкою Скленя О.І. беруться в оперативну розробку. Надалі, у ході роботи зі справ, документується й припиняється протиправна діяльність об’єктів. Після безпосередньої затримки товарів на державному кордоні, “власник” вантажу зв’язується зі Скленем О.І. і за грошову винагороду забезпечує безперешкодну роботу свого каналу контрабанди в майбутньому. При цьому, слід зазначити, що за велику суму грошей, Склень О.І. забезпечує винним особам повернення засобів здійснення злочинів (в основному автомобілі) і предметів контрабанди.

Основним джерелом доходів зазначеної особи є одержання хабарів від організаторів злочинних груп, що спеціалізуються на незаконному переміщенні товарів через державний кордон України поза пунктами митного контролю, а також через пункти пропуску із приховуванням від митного контролю. Також, Склень О.І. регулярно одержує грошові кошти від багатьох митних змін, що працюють у пунктах пропуску регіону. За це Склень О.І. не дає хід яким-небудь матеріалам про карну або адміністративну корупцію відносно зазначених осіб. Установлено, що з 2005 року Склень О.І. організовує канали контрабанди поза пунктами пропуску через державний кордон України й РФ.

У результаті своєї протиправної діяльності Склень О.І. щомісяця одержує від 150 до 250 тисяч доларів США. За кошти, отримані протиправним шляхом, Склень О.І. побудував престижний будинок у місті Харкові (вул. Механізаторська, 80); побудував у м. Харкові двох поверховий комплекс у якому перебуває мийка, шиномонтаж і магазин із продажу автомобільних дисків і шин (м. Харків, вул. Роганська); має магазин дорогого дитячого одягу “Даніель” (м. Харків, вул. Сумська, 6), що зареєстрований на його брата; є співвласником мережі боулінг клубів і ресторану за назвою “24 години”; регулярно купує собі і членам своєї родини дорогі автомобілі (Тойота Ленд Крузер Прадо (2010 р.в.) належить безпосередньо Скленю О.І., Лексус GX460 (2010 р.в.) належить його старшій доньці, Порш Каєн (2009 р.в.) належить його зятеві, Тойота Рав 4 (2010 р.в.) належить його дружині). Також, за засоби, нажиті незаконним шляхом, через підставних осіб Склень О.І. на самозахопленій землі в Харкові на вул. Роганскій побудував 40 гаражів з метою наступного продажу. Крім того, в Орджонікідзевському районі м. Харкова діє

гальванічний цех, що належить Скленю О.І. Зазначене виробництво не має ніяких дозвільних документів і завдає значної шкоди навколишньому середовищу. У випадку виявлення даного незаконного виробництва співробітниками правоохоронних органів, Склень О.І., через свої зв’язки в органах міліції і податкових органах улагоджує проблеми, що виникають.

2. В 2008 році дійсний Заступник начальника Управління – начальник ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковник Склень О.І. в Університеті цивільного захисту України (Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, м. Харків) здобув науковий ступень кандидата психологічних наук за спеціальністю «Психологія діяльності в особливих умовах», захистивши дисертацію на тему: «Психологічні особливості поведінкових стратегій подолання стресу в професійній діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів МНС України». При цьому, науковим керівником Скленя О.І. виступав ніхто інший як ректор вищевказаного Університету Садковий Володимир Петрович. Згідно наявної інформації, достовірно відомо, що Склень О.І. не займався розробкою і написанням вказаної наукової праці. Замість нього цим займались за вказівкою ректора Садкового В.П. працівники кафедри «психології» того ж Університету. Захист роботи проходив формально і Склень О.І. заздалегідь знав питання, які йому поставлять його наукові опоненти. Це свідчить про те, що Склень О.І. незаконно отримав вищевказаний науковий ступінь і не має необхідних теоретичних знань у сфері психології. Тому, Склень О.І. починаючи з 2008 року безпідставно отримує з державного бюджету України грошові кошти за науковий ступінь. Звертаю увагу, що щасливим збігом обставин є те, що Склень О.І. перебуває в тісних фінансових стосунках (отримання грошей за прикриття контрабанди) з сином ректора Університету цивільного захисту України Садковим Олегом Володимировичем, 04.11.1977 р.н., на прізвисько «Башня».

3. З кінця квітня 2010 року встановлений контрабандист, який займається незаконним переміщенням товарів народного споживання до РФ поза пунктами митного контролю, Вовчанчин Ігор Ярославович, 08.06.1973 р.н., зареєстрований за адресою: м. Харків, проспект Фрунзе, 26, кв. 153, на прізвисько «Спортсмен» почав активно зустрічатися від імені Заступника начальника Управління – начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковника Скленя О.І. з представниками злочинних угруповань, які спеціалізуються на контрабанді ТНС на «зеленій» ділянці кордону на території Харківського регіону. В ході бесід він доводив інформацію про те, що контрабандисти, які раніше платили грошові кошти Скленю О.І., для подальшої «роботи» повинні заплатити по 10 тис. доларів США, а хто не платив Скленю О.І. – по 25 тис. доларів США. В подальшому з кожної фури товару, який буде контрабандно переміщений через кордон України та РФ в Харківському регіоні, вони мають платити Скленю О.І. через Вовчанчина І.Я. по 3 тис. доларів США. Крім того, наявна інформація, що встановлений контрабандист Гаєвой Володимир Євгенович, 06.12.1961 р.н., на прізвисько «Циган» розподіляє між контрабандистами товар, який надходить до Харківського регіону з метою подальшого незаконного переміщення до РФ. Вказана особа платить грошові кошти Заступнику начальника Управління – начальнику ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковнику Скленю О.І. 20 доларів США за кожний куб ТНС, який переміщується через кордон. В свою чергу, Склень О.І. сприяє діяльності контрабандистів, які возять товар «Цигана».

В розпорядженні Заступника начальника Управління – начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковника Скленя О.І. та його підлеглих є спеціальний технічний засіб – портативний переносний комплекс (ноутбук зі спеціальним програмним забезпеченням та антена до нього) по прослуховуванню мобільних телефонів з картками GSM національних операторів мобільного зв’язку. За вказівками Скленя О.І., співробітники Управління СБ України в Харківській області, а саме: Мащенко О.Г., Максютін О.О., Кульбіт А.В., Доровський В.О., незаконно (без отримання в рамках ОРС відповідних санкцій Апеляційного суду) здійснюють прослуховування особистих мобільних телефонів співробітників органів державної влади, прокуратури, внутрішніх справ, місцевого самоврядування, митних та судових органів, громадян, а в деяких випадках і співробітників СБУ. Вказані дії проводяться з метою використання отриманої зазначеним шляхом інформації для створення компрометуючих ситуацій стосовно державних службовців і громадян, які заважають Скленю О.І. здійснювати протиправну діяльність пов’язану з «кришуванням» контрабанди та систематичним отриманням хабарів від представників різних комерційних структур за лобіювання їх господарської діяльності. У випадках коли записи телефонних розмов не впливають на податливість посадової особи в певних питаннях, Склень О.І. та його підлеглі шантажують «балакучого» громадянина, що записи попадуть у ЗМІ, а інколи і пропонують викупити їх.

4. У Харківської обласній митниці акредитовані в якості суб’єктів ЗЕД комерційні структури, які входять до корпорації «UPEK», а саме: 1. ВАТ «Харківський підшипниковий завод» (код ЄДРПОУ 5808853), 2. ВАТ «ХАРКІВСЬКИЙ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНИЙ ЗАВОД «УКРЕЛЕКТРОМАШ» (код ЄДРПОУ 00213799), 3. ЗАТ «ТРАНССЕРВІС» (код ЄДРПОУ 30428944), 4. ТОВ «СТАНКОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» (код ЄДРПОУ 30959594), 5. ТОВ «ХАРП ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 31150404). Діяльність вказаних підприємств пов’язана з імпортом та реалізацією на території України обладнання, підшипників та запасних частин до устаткування. На початку травня 2010 року Заступник начальника Управління – начальник ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковник Склень О.І. активно розпочав лобіювання діяльності вказаних підприємств. Серед іншого Склень О.І. поставив завдання митникам сприяти митному оформленню вантажів зазначених комерційних структур та мінімізувати їх податки під час випуску товарів у вільний обіг.

21 травня 2010 року співробітниками СБК та МВ Харківської митниці у відношенні директора ТОВ «Експотранс-Д» (м. Дніпропетровськ, код ЄДРПОУ 33769287) Білецької Т.В. складено протокол про порушення митних правил № 272/80000/10 за ст. 352 Митного кодексу України за фактом ввозу з приховуванням від митного контролю у контейнері TCKU9903960 партії водяних насосів та аксесуарів, які були оформлені Дніпропетровською митницею 17.05.2010 року за ВМД № 110000013/2010/507755. Замовником ввозу означеної продукції та її кінцевим споживачем виступало харківське підприємство «Варна». Згідно висновку спеціаліста ХНДІСЕ ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса № 4278 від 20.05.2010 року вартість контрабандно ввезених у вказаному контейнері товарів становила 1 млн. 714 тис. 660 грн. За даним фактом Харківською митницею 26.05.2010 року у відношенні Білецької Т.В. порушено кримінальну справу № 15/80000/10 за ч. 1 ст. 201 КК України. 25.05.2010 року представники ТОВ «Експотранс-Д» зустрічалися з Скленьом О.І. і висловили прохання за грошову винагороду надати сприяння у скасуванні постанови про порушення кримінальної справи за даним фактом і закриття кримінальної справи. Склень О.І. надав свою згоду. Згодом кримінальна справа була закрита, а товар повернуто власнику.

В березні 2010 року на Інтернет порталі «Мост-Харків» була надрукована стаття з наступним змістом: «Сотрудники Службы безопасности Украины на территории Волчанского района Харьковской области перекрыли канал контрабанды кожаной и джинсовой одежды и парфюмерии, проходивший через Волчанский район Харьковской области. Об этом корреспонденту ИА “МОСТ-Харьков” сообщили в пресс-службе управления СБУ в Сумской области. В ходе спецоперации с привлечением бойцов Центра специальных операций “Альфа” сотрудники СБУ задержали 19 граждан Украины, причастных к организации и функционированию контрабандного канала, 6 грузовиков и изъяли контрабанду на общую сумму свыше 50 миллионов гривен. Контрабандисты хранили товар на специально созданных вблизи границы двух складах. Отсюда товары на автомобилях повышенной проходимости вывозились в Россию. В целях конспирации контрабандисты разработали ряд схем наблюдения и оповещения. В отношении организатора и 4 его сообщников СБУ возбудила уголовное дело по признакам преступления, предусмотренного ч.2 ст.15 и ч.2 ст.201 Уголовного кодекса Украины (попытка контрабанды, совершенная по предварительному сговору группой лиц). Все пятеро, по информации “МОСТ-Харьков”, доставлены в Киев. Если их вина будет доказана, им грозит от 5 до 12 лет с конфискацией предметов контрабанды».

(http://volchansk.kh.ua/blog/sbu_obnaruzhila_kontrabandu_na_50_mln_griven/2010-0 3-12-659).

Вказане затримання проводила в ніч з 05 на 06 березня 2010 року міжрегіональна група СБ України по боротьбі з контрабандою під керівництвом полковника Скленя О.І. При цьому, вилучений товар зберігався у складах громадянина України на прізвисько «Красноштан» поблизу кордону з РФ. На момент затримання зазначені товари не переміщувались через державний кордон, а фактично знаходились на відповідальному зберіганні у складських приміщеннях. Група Скленя О.І. захопила вказані склади з товаром і, зловживаючи службовим становищем, сфальсифікували матеріали, які підтверджували вчинення контрабанди. Вищевказані товари були вилучені з грубим порушенням норм КПК України, а саме без фактичного перерахунку затриманого майна. Згодом вказані ТНС були перевезені у складські приміщення в м. Суми, де Склень О.І. займав посаду Заступника начальника Управління – начальника відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області. Звертаю Вашу увагу, що вказаними співробітниками СБ України було вилучено 700 кубічних метрів (приблизно 8 вантажних автомобілів) шкіряних виробів, одягу та парфумерії турецького виробництва. Однак, в дійсний час замість вказаних дорогих товарів на складі в м. Суми знаходиться дешевий одяг китайського виробництва. За наявною інформацією підміну товару здійснили люди Скленя О.І. За рахунок вказаної протиправної оборудки Склень О.І. поклав собі до кишені майже 3 млн. доларів США.

5. 18 листопада 2010 року на офіційному сайті Служби безпеки України було опубліковано інформацію з наступним змістом: «У Харківській області Служба безпеки України викрила потужний канал контрабанди комбінованого медичного препарату «Терофун», який містить у своєму складі прекурсор — псевдоефедрин гідрохлорид, що використовується для виготовлення особливо небезпечної наркотичної речовини – метамфітамін. На початку жовтня ц.р. правоохоронці затримали одну з партій цього препарату. Громадянин України, який слідував у потязі сполученням «Харків-Москва», намагався контрабандним шляхом вивезти до Російської Федерації понад 4 тис. таблеток. Контрабандиста було затримано під час митного догляду у пункті пропуску «Козача Лопань». Слідчим відділом Управління СБУ в Харківській області стосовно вказаного громадянина порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.305 Кримінального кодексу України (замах на контрабанду наркотичних засобів та прекурсорів). Встановлено, що цей контрабандний канал створили члени організованого злочинного угруповання, серед учасників якого були іноземці. Вони постачали в Україну небезпечний для здоров’я та життя препарат з однієї з країн Азії. Частина пігулок незаконно реалізовувалась через роздрібну аптечну мережу в середині держави, а решта контрабандою вивозилась до суміжних країн. Документи, які були вилучені під час проведення обшуків, свідчать про те, що загальна вартість ввезеного протягом 2009-2010 років цим злочинним угрупованням «Терофуну» складає понад 10 мільйонів доларів. Крім цього, співробітники СБУ в місцях оптово-роздрібної торгівлі вилучили велику кількість «Терофуну», підготовленого для подальшого незаконного збуту».

(http://www.sbu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article?art_id=103774&cat_id=10360 5).

Повідомляю, що вищевказане затримання громадянина України у пункті пропуску «Козача Лопань» здійснювали співробітники відділу по боротьбі з контрабандою ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області. З достовірних джерел стало відомо, що вказане затримання було спровоковане керівниками цього відділу за вказівкою Заступника начальника Управління – начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковника Скленя О.І. Так, вказані посадовці СБУ через свої зв’язки в транспортній міліції знайшли особу, яка знаходилась у вкрай тяжкому матеріальному становищі та й ще заборгувала «чесним» міліціонерам послугу. Вказаній особі була вручена сумка з 4 тисячами пігулок «Терофуну» і білет на потяг «Харків-Москва», а також надані інструкції слідувати у РФ. З метою попередження «так званого злочину» співробітники УСБУ в Харківській області підготували відповідні орієнтування на митників і прикордонників регіону. Згодом, під час перетинання державного кордону з Росією вказаного громадянина України було затримано співробітниками ГВ БКОЗ, а потім стосовно нього було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 305 КК України. Однак, вся ця «страшна» оперативна розробка була проведена підлеглими Скленя О.І. не для підвищення показників у роботі. Її метою, як і завжди у ситуаціях з вказаним офіцером, було отримання матеріальних благ у великих розмірах. Так, вищевказаний громадянин на допитах дав «чесні» (заздалегідь підготовлені співробітниками ГВ БКОЗ) показання в яких повідомив, що вказані пігулки він без рецепту купував в мережі роздрібних аптек «911» та у товариства з обмежено відповідальністю «Ананта» (код ЄДРПОУ 31152527, адреса: м. Харків, вул. Фурманова, 3, директор уродженець Індії Джаін Прадіп Кумар). При цьому, ТОВ «Ананта» в період з 2009 по 2010 рік через Харківську митницю дійсно законно імпортувало в Україну препарат «Терофун», надаючи митникам всі дозвільні документи. Разом з тим, співробітники УСБУ в Харківській області, спираючись лише на неперевірені покази однієї особи, з урахуванням вказівок Скленя О.І., за сфабрикованими документами отримують санкції суду на проведення обшуків у вищевказаних аптеках та офісному і складських приміщеннях ТОВ «Ананта». При цьому, СБУшниками повністю не враховується той факт, що ТОВ «Ананта» здійснює лише оптову торгівлю лікарськими препаратами і не реалізовує препарати фізичним особам, як про це заявляв «горе-контрабандист». Під час проведення вказаних процесуальних дій співробітниками СБУ незаконно вилучається комп’ютерна техніка вказаних комерційних структур, документи щодо їх господарської діяльності, а також законно ввезені і придбані медичні препарати «Терофун». Зазначеними діями повністю паралізується діяльність ТОВ «Ананта», а вилучені ліки розміщуються на відповідальне зберігання на складські приміщення прямого конкурента вказаних фірм — «фабрики Здоров’є». Приблизно через тиждень після зазначених подій з керівниками ТОВ «Ананта» зв’язується співробітник УСБУ в Харківській області на ім’я Олег. Після зустрічі з ним стає зрозумілим, що вказана особа ніхто інший як заступник Скленя О.І., а саме заступник начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області майор Мащенко О.Г. В ході бесіди з вказаним посадовцем СБУ підприємцям стає відомо, що раніше вони жили не правильно і в дійсний час у Харкові нові порядки. Тому, для повернення вилучених ліків, документації та комп’ютерів їм необхідно передати 200 тисяч доларів США. В подальшому, якщо ТОВ «Ананта» хоче продовжувати здійснювати комерційну діяльність, вони мають кожен місяць передавати грошові кошти для Скленя О.І. У зв’язку із несенням великих збитків через «вимушений простій», підприємцям не залишалось нічого іншого як погодитися на вимоги Мащенко О.Г. Гроші були передані тому ж Мащенко О.Г. Наступного ж дня співробітники СБУ почали повертати вилучене майно. Ними також було встановлено, що співробітники ТОВ «Ананта» не причетні до контрабанди «Терофуну» в митному пункті пропуску «Козача Лопань». З викладеного, випливає, що повідомлення на сайті СБУ є фікцією і ніякого злочинного угруповання не існує. Насправді це черговий механізм Скленя О.І. по незаконному власному збагаченню.

6. 25 серпня 2010 року співробітниками служби боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Харківської обласної митниці у відношенні директора приватного підприємства «Вега Трейдінг 2009» (АРК, м. Красноперекопськ, вул. Мєндєлєєва, 14-А) Єгоришина Дмитра Сергійовича складено протокол про порушення митних правил № 316/80700/10 за ст. 352 Митного кодексу України за фактом ввозу з приховуванням від митного контролю у контейнерах TGHU7751799, UESU4734145, ECMU9567142 великої партії дитячих іграшок, які були оформлені у вільний обіг відділом митного оформлення № 1 митного поста «Красноперекопськ» Кримської митниці за ВМД №№ 600080001/2010/004273, 600080001/2010/004274, 600080001/2010/004275. Реальним організатором вказаного злочину виступав встановлений контрабандист Асанов В’ячеслав Володимирович, 02.07.1965 року народження, уродженець Росії, зареєстрований за адресою: м. Харків, проспект Леніна, 19Б, кв. 89, фактично мешкаючий за адресою: м. Харків, провулок Смоленський, 9. Зазначений громадянин відомий широкому загалу як керівник і власник фірми, яка надає брокерські послуги (паралельно зазначаючи в митних документах недостовірні дані щодо найменування, кодування та вартості ввезених товарів) – ТОВ «Міленіум». Згідно висновку спеціаліста ХНДІСЕ імені заслуженого проф. М.С. Бокаріуса вартість контрабандно ввезених у вищевказаних контейнерах іграшок становила 3 млн. 147 тис. 518 грн. За даним фактом Харківською обласною митницею 27 серпня 2010 року у відношенні Єгоришина Д.С. порушено кримінальну справу № 2010/807/20 за ч. 1 ст. 201 КК України. Потім, відповідно до норм КПК України, зазначена кримінальна справа була передана для подальшого розслідування до УСБУ в Харківській області. Після цього, Асанов В.В., не зволікаючи ні хвилини, зустрівся зі своїм давнім знайомим — Заступником начальника Управління – начальником ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковником Скленьом О.І. (Їх приятельські стосунки розпочалися ще у 2005 році, коли Склень О.І. очолював відділ по боротьбі з контрабандою Харківського СБУ, а Асанов В.В. розгорнув масштабну контрабандну діяльність в зоні відповідальності Магістральної митниці). Під час бесіди Асанов В.В. запропонував Скленю О.І. 150 тис. доларів США за його допомогу у закритті кримінальної справи стосовно Єгоришина Д.С. та повернення товару. Склень О.І. погодився на пропозицію. Тому, в дійсний час по вказаній справі не проводяться жодні заходи, спрямовані на встановлення організаторів зазначеного злочину. Натомість, за вказівкою Скленя О.І., співробітники УСБУ в Харківській області всіляко намагаються закрити вказану кримінальну справу і повернути контрабандно ввезений товар Асанову В.В.

7. 05.05.2010 року до відділу митного оформлення № 1 Харківської митниці посадовими особами ТОВ «Преіз» (код ЄДРПОУ 34389307) була подана вантажна митна декларація № 800000012/10/113593 з метою митного оформлення товару — фурнітура для вікон, загальною митною вартістю 875 тис. 118,37 гривень, яка надійшла до Харківської митниці у вантажному автомобілі держ. ном. знак АС5634АО/АС7119ХХ. В ході митного огляду зазначеного вантажу співробітниками митниці були виявлені факти декларування товару не під своїм найменуванням зі зміною кодів УКТ ЗЕД. Зазначені дії були спрямовані на переміщення частини товару контрабандним шляхом та ухилення від сплати податків та митних зборів у повному обсязі. Фактичним організатором імпорту вказаної фурнітури виступали встановлені контрабандисти на каналі ЗЕД — громадяни України Зальоткін Сергій Миколайович, 08.06.1971 року народження та Міщенко Андрій Володимирович, 22.08.1972 року народження. Фірми, підконтрольні вказаним особам, спеціалізуються на оформленні товарів з приховуванням від митного контролю шляхом надання до Харківської обласної митниці документів, що містять недостовірні дані про найменування, опис, код і вартість ввезених товарів. Зазначені особи, після виявлення митниками порушень митного законодавства, через свої зв’язки встановили контакт з Заступником начальника Управління – начальником ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковником Скленьом О.І. і висловили прохання допомогти у вирішенні питання. В свою чергу Склень О.І. зв’язався з цього приводу з керівництвом вантажного відділу та погрозами змусив відпустити вантаж без складання адміністративних протоколів. В даний час, зазначений суб’єкт ЗЕД без перешкод продовжує здійснювати зовнішньоекономічні операції і сплачувати гроші Скленю О.І.

8. 18.05.2010 року прокуратурою Харківської області в рамках розслідування кримінальної справи № 1800049, порушеної за матеріалами ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області за ч. 2 ст. 368 КК України у відношенні співробітника Харківської митниці Ружина О.А., було викликано на допит в якості свідків двох співробітників Харківської митниці: Золенка Андрія Євгеновича та Кабиченка Андрія Васильовича. Вказані митники згідно матеріалів ОРС, заведеної ГВ БКОЗ, також мали бути підозрюваними по вказаній справі. Однак, перед проведенням вказаних процесуальних дій заступник начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області майор Мащенко О.Г. провів зустріч з вказаними митниками під час якої заявив, що для визнання зазначених державних службовців лише свідками і не порушення у відношенні них кримінальних справ, останні повинні передати йому 10000 тисяч доларів США. При цьому, він зазначив, що частина вказаних коштів піде на врегулювання питання з Заступником начальника Управління – начальником ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковником Скленьoм О.І., а частина — до прокуратури Харківської області. Того ж дня, вказані гроші були передані співробітниками Харківської митниці Мащенко О.Г. Після чого, їх допитали в якості свідків і відпустили.

9. 20 січня 2011 року співробітниками СБК та МВ Харківської обласної митниці у відношенні декларанта ПП фірми «Біотехнологія» (код ЄДРПОУ 23144701, зареєстрованого за адресою 61015, м. Харків, пров. Донбасівський, буд. 17, кв. 90) громадянина Петрова В.В. складено протокол про порушення митних правил за ст. 352 Митного кодексу України за фактом ввозу з приховуванням від митного контролю хімічних речовин. Так, суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності приватним підприємством фірмою «Біотехнологія» в період 2009-2010 років здійснювалось ввезення на митну територію України в режимі «ІМ-40» товарів: «вазелінове масло, «вазелін» на підставі контракту № 230708 від 23.07.2008 р. з фірмою «Sonneborn Refined Products B.V. 577. 2003 RN» Гарлем, Нідерланди. Так, відділом митного оформлення № 1 Харківської митниці було оформлено: ВМД від 25.03.2009 р. № 800000001/9/109510, товар «вазелінове масло, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5835/01/01) митною вартістю 467855,2 грн.; ВМД від 25.03.2009 р. № 800000001/9/109511, товар «вазелінове масло, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5835/01/01) митною вартістю 480909,67 грн.; ВМД від 01.04.2009 р. № 800000001/9/109673, товар «вазелінове масло, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5835/01/01) митною вартістю 459302,61 грн.; ВМД від 08.04.2009 р. № 800000001/9/109831, товар «вазелінове масло, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5835/01/01) митною вартістю 452927,6 грн.; ВМД від 17.06.2009 р. № 800000001/9/111433, товар «вазелін, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5834/01/01) митною вартістю 298519,11 грн.; ВМД від 24.06.2009 р. № 800000001/9/111670, товар «вазелінове масло, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5835/01/01) митною вартістю 477718,22 грн.; ВМД від 30.07.2009 р. № 800000001/9/112835, товар «вазелінове масло, сировина для виробництва нестерильних лікарських форм» (реєстраційне посвідчення на лікарській засіб № UA/5835/01/01) митною вартістю 237451,31 грн.

Виробником товарів згідно поданих до митного оформлення документів, а саме сертифікатів аналізу та вищевказаних реєстраційних посвідчень на лікарські засоби, є німецька фірма «Merkur Vaseline GmbH&Co.KG», країна виробництва – Німеччина. При цьому митне оформлення вказаних товарів проводилось з умовним нарахуванням ПДВ без фактичної сплати. Для перевірки законності ввезення зазначених товарів службою митної варти та боротьби з контрабандою Харківської митниці у встановленому порядку були направлені відповідні запити до митних служб Республіки Німеччина та Королівства Нідерланди з наданням копій документів, які були підставою для оформлення вищевказаних вантажних митних декларацій. 11.11.2010 р. до служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Харківської обласної митниці надійшла відповідь від митних органів Нідерландів згідно якої встановлено наступне: виробником товарів «вазелінова олія, вазелін», які були оформлені по вищезазначеним ВМД є фірма «Sonneborn Refined Products B.V.», відповідні товари були вироблені фабрикою «Sonneborn Amsterdam», для товарів були видані сертифікати аналізу. При вивченні копій документів, надісланих митними органами Нідерландів, виявлено невідповідність між сертифікатами аналізу, які подавались до митного оформлення в Харківській митниці та сертифікатами аналізу, отриманими в ході проведення перевірки, в частині виробника товарів. Загальна сума недоборів митних платежів по вищевказаним ВМД склала 576130,81 грн.

24 січня 2011 року Харківською обласною митницею у відношенні Петрова В.В. порушена кримінальна справа за ч. 1 ст. 201 КК України і направлена через прокуратуру Харківської області для подальшого розслідування до УСБУ в Харківській області. Організатором вчинення вказаного злочину є директор ППФ «Біотехнологія» Гулєвський Родіон Олександрович, 13.08.1971 року народження, уродженець м. Харкова, громадянин України, зареєстрований за адресою: м. Харків, вул. Єлізарова, 16, кв. 164. Зазначена інформація достовірно відома заступнику начальника Управління – начальнику ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковнику Скленю О.І. Однак, замість притягнення вказаної особи до кримінальної відповідальності, Склень О.І. отримав від Гулєвського Р.О. 150 тисяч доларів США. За вказаний хабар Склень О.І. вирішує питання щодо не притягнення організатора до встановленої законом відповідальності і закриття зазначеної кримінальної справи.

10. 03 березня 2011 року на офіційному інтернет сайті Служби безпеки України надруковано повідомлення з наступним змістом: «СБ України в Харківській області спільно з працівниками митниці та Харківського прикордонного загону припинили факт контрабанди 32-х предметів, що є культурною та історичною цінністю. 25 лютого ц.р. правоохоронці затримали контрабандиста – 50-річного громадянина України. Зловмисник, який слідував на власному автомобілі з території Російської Федерації в Україну, намагався перемістити через державний кордон низку старовинних предметів всупереч встановленому законодавством порядку. Під час митного догляду в зоні пункту пропуску «Гоптівка» у громадянина було вилучено близько 70 предметів антикваріату різних часів виготовлення, частина з яких, за висновками експертів, відноситься до культурних цінностей, що мають історичне значення. Серед них, колекція банкнот періоду кінця ХІХ – початку ХХ століття, що налічує понад 100 одиниць, колекція монет Царської Росії, Радянського Союзу та народів світу у кількості понад 200 одиниць, сервіз ХІХ століття з порцеляни з 15 предметів, чайні та столові ложки зі срібла, Псалтир, виданий у 1794 році, срібні запонки ХІХ століття тощо. Слідчим відділом Управління СБ України в Харківській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.

(http://ssu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article?art_id=105583&cat_id=39574)».

Як стало відомо, насправді обставини затримання вказаного громадянина були дещо іншими. Справа в тому, що в дійсний час відділ по боротьбі з контрабандою ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області має дуже низькі показники оперативно-службової діяльності порівняно з минулим роком. Справа йдеться про кількість порушених кримінальних справ за ст. 201 КК України. За невиконання вказаного кількісного показника Заступнику начальника Управління – начальнику ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковнику Скленю О.І. і керівництву вищевказаного відділу з боку керівництва в м. Києві висловлюється багато претензій. А у зв’язку з тим, що вказані співробітники Харківського управління сумлінно не вміють працювати, тому вони, як завжди, махлюють, приписуючи чужі досягнення собі. Не був виключенням і вказаний випадок. Так, в ході митного огляду співробітники Харківської обласної митниці виявили 83 старовинні предмети у громадянина України, який прямував з РФ до України на своєму авто «VOLKSWAGEN MULTIVAN» і почали складати протокол про порушення митних правил за статтею 352 МК України. Про це одразу стало відомо співробітникам відділу контрабанди харківського СБУ. Вони, намагаючись підвищити результати своєї роботи, заднім числом підготували орієнтування на митників і прикордонників про те що, їм нібито відомо про вчинення злочину, який вже насправді задокументований. Склень О.І. зв’язався з керівництвом митниці і прикордонного загону і змусив їх віддати вказані матеріали. Тому, на митний пост «Гоптівка» за письмовим розпорядженням Скленя О.І. прибули співробітники відділу контрабанди, склали протокол огляду місця події і вилучили незаконно ввезені предмети старовини і протокол про порушення митних правил. В подальшому зазначені матеріали в порядку ст. 97 КПК України були направлені до слідчого відділу Управління СБ України, який і порушив кримінальну справу за ст. 201 КК України саме за матеріалами ГВ БКОЗ. З цього випливає, що зазначені дії вчиняються Скленьом О.І. і його підлеглими з метою штучного покращення показників про результати роботи. І вказані співробітники СБУ не мають жодного відношення до затримання вказаного контрабандиста. Зазначене також підтверджуються інформацією на офіційному сайті ДМС України, у статті якого відсутні будь-які дані про участь співробітників СБУ у припиненні вказаного злочину.

(http://www.customs.gov.ua/dmsu/control/uk/publish/article?art_id=2544044&cat_id =295923).

11. В березні 2011 року Заступник начальника Управління – начальник ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області полковник Склень Олексій Іванович змінив «касовика». Оскільки Склень О.І. і його підлеглі є дуже обережними при систематичному отриманні хабарів від осіб, які спеціалізуються на здійсненні контрабандної діяльності на «зеленій ділянці» кордону, вони використовують своїх довірених осіб – посередників. Нещодавно на вказаній вкрай важкій ділянці роботи раніше встановлений контрабандист Вовчанчин Ігор Ярославович на прізвисько «Спортсмен» був замінений Скленьом О.І. на не менш авторитетного громадянина Монастирьова Вадима Вікторовича, 29.06.1970 року народження, уродженця м. Харкова, зареєстрованого за адресою: м. Харків, вул. Жуковського, буд. 9, кв 36, на прізвисько «Моня». «Моню» зі Скленьом О.І. зв’язують давні стосунки (як дружні так і ділові). Вказаний контрабандист працював в Сумській області під «кришею» Скленя О.І. коли останній займав посаду Заступника начальника Управління – начальника відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області. Аж до випадку коли 15 вантажівок «Моні» з товаром при перетині державного кордону не затримали співробітники УБОЗ спільно з прокуратурою Сумської області. В дійсний же час механізм побудованої Скленьом О.І. схеми хабарництва полягає в наступному. «Моня» наприкінці місяця відвідує кожного з керівників ОЗУ, які займаються контрабандою поза пунктами митного контролю. Отримує від них для Скленя О.І. валютні цінності за кожний куб товару незаконно переміщеного через державний кордон України. В подальшому вся сума коштів, отриманих вказаним шляхом, передається «Монею» заступнику начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області майору Мащенку О.Г. Який, в свою чергу, передає їх Скленю О.І. В дійсний час щомісячний «транш» від контрабандистів через «Моню» для Скленя О.І. становить від 100 до 150 тисяч доларів США.

12. 15 травня 2009 року у Великобурлуцькому районі Харківської області в рамках реалізації оперативно-розшукової справи міжрегіональна група Служби безпеки України по боротьбі з контрабандою затримала два вантажні автомобілі «Камаз» з товарами народного споживання (одяг, взуття та інше). Керував діями групи співробітник СБУ полковник Склень Олексій Іванович (в теперішній час Заступник начальника Управління – начальник ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області). Також, у зазначену групу входили співробітники СБУ Мащенко Олег Григорович (в даний момент Заступник начальника ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області) і Максютин Олександр Олександрович (тепер начальник відділу контрабанди ГВ БКОЗ УСБУ в Харківській області). У затриманні були задіяні співробітники спецпідрозділу «Альфа» з м. Кременчук. Під час затримання члени зазначеної групи в 7 кілометрах від державного кордону не дочекавшись наближення до кордону відкрили автоматичний вогонь по зазначених транспортних засобах. Під обстріл випадково потрапив і автомобіль «УАЗ», у якому їхав фермер по сільській дорозі. У результаті безладної стрілянини, одна машина перекинулася, всі водії і вантажники зникли з місця події без надання опору. При цьому, вищезгадані товари дійсно планувалися для контрабандного вивозу в РФ.

Організовувало цей злочин угруповання «Модних», що очолюють громадяни України Приходько Олександр та Приходько Ігор. Слід зауважити, що полковник Склень О.І. у період з 2005 по 2007 рік, очолюючи відділ по боротьбі з контрабандою Харківського СБУ, регулярно одержував гроші від вищевказаного угруповання. Дане затримання контрабанди, було проведено з метою одержання від «Модних» коштів за їх безперешкодну контрабандну діяльність у майбутньому. Також, після створення вищевказаної міжрегіональної групи по боротьбі з контрабандою, Склень О.І. особисто і через своїх підлеглих Мащенко О.Г. та Максютина О.О. щомісяця одержував валютні цінності від контрабандистів, які працюють у Харківському регіоні через Вовчанчина Ігора на прізвисько «Спортсмен», у тому числі і від угруповань «Рукасів» й «Разводова». Участь Скленя О.І. в сприянні контрабанді підтверджує запис телефонної розмови між Приходьком Ігорем (угруповання «Модних») і одним з братів Рукасів (угруповання «Рукасів»), здійснений в день затримання вищевказаної контрабанди. Зазначений запис було здійснено СБУ в рамках ОРС, яку вела група Скленя О.І. Слід зауважити, що цей запис не був легалізований розробником через те, що прямо вказував на причетність Скленя О.І. до контрабандної діяльності і отримання коштів від встановлених контрабандистів.

Нижче пишу роздруківку цієї телефонної розмови і вказую звуковий файл у мережі Інтернет:

(Разговаривают между собой два мужчины)

М1 — Да? М2 – Слышишь, а ты можешь с ним связаться, а то (н.ц.в.) звоним ему на три телефона, недоступны (н.ц.в.). М1 – Я не могу дозвонится сам, они не в зоне. М2 – (н.ц.в.) М1 – Я ж ему дозвонится, они не в зоне Игорь, (н.ц.в.), они, он мне не договорил, он говорил, говорил, пропала сеть и все (н.ц.в.). Я звоню уже раз десять он не в зоне. М2 – Слышишь это, а вы со Скленем(?) вопрос не закрывали? М1 – А кто это Склень, подожди. М2 – Ну (н.ц.в.) вот эти бэушники (?) новые (н.ц.в.) М1 – Это по Украине, да? М2 – Да, да, да. М1 – А сбушники? М2 – Да, ну вот эти новые, ну вот этот отдел (н.ц.в.) шо Склень (н.ц.в.) М1 – Киевские? М2 – Ну якобы какие-то. М1 – Да, да, да закрывали, Игорь закрывает с ними. М2 – А ты можешь как нибуть выйти на них? М1 – Сейчас я Вовчанчину (?) позвоню. М2 – А ну давай. М1 – Ага. (конец разговора)

Також¸ неабиякі ділові якості вказаних «добропорядних» співробітників СБ України підтверджується й тим, що ситуація не змінилася й після їх призначення навесні 2010 року до УСБУ в Харківській області. Зайнявши високі посади у вказаному Управлінні вони, крім взятих під контроль раніше діючих каналів контрабанди, організували власні та ще більш активно стали сприяти незаконному переміщенню товарів через державний кордон України та РФ. При цьому, за безперешкодну роботу контрабандисти мають платити Скленю О.І. як і Заступнику начальника Управління – начальнику ГВБКОЗ УСБУ в Харківській області, так і окремо як керівнику міжрегіональної групи Служби безпеки України по боротьбі з контрабандою. Отаке ось виходить «подвійне оподаткування».

На підставі викладеного, у відповідності зі ст.ст.4 94, 97 КПК України, -

ПРОШУ:

1. Провести належну перевірку по всіх вказаних мною фактах.

2. Порушити кримінальні справи у відношенні всіх вказаних та інших винних осіб.

3. Провести повне, об’єктивне та всебічне розслідування і притягнути всіх винних осіб до кримінальної відповідальності.

4. Припинити беззаконня в УСБУ в Харківській області та навести належний порядок у подальшій їхній роботі.

Про результати розгляду моєї заяви та вжиті заходи прошу надати мені письмову відповідь.

14.09. 2011 р. _____________________Шевченко А. В.

По материалам ord-ua.com